Kateczka Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Tak przy okazji co znaczy jasny kolor?? na stronie jakiejś suczki po Co Ty Na To widziałąm szczeniaka którego kolor nazwali- jasny...ciekawe czy taki zapis widnieje w metryce;> Kolory są chyba 4 - biały, czerwony, sezamowy i pregowany....niestety to, ze ruda akita jest wyblaknięta albo biała ma rude znaczenia chociażby na uszach to juz inna sprawa.... A kitka z jezyzkiem bardzo ładna:) Quote
yulquen Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 jasnoczerwony pies może dawać mocno rude dzieci przecież. skreślanie danego reproduktora bądź suki na podstawie właściwie beżu zamiast czerwieni jest moim zdaniem zbyt pochopne, wartość hodowlaną może stanowić większą niż niejeden ceglasty. a to czy się podoba, czy się nie podoba i na ile maść zaważa na ocenie, no cóż... czerwone znaczenia na bieli też są dopuszczalne, no chyba że jest to ewidentny płaszcz/czaprak, jak choćby 'pisz pan biały' pies z wyżej wymienionej hodowli... co do czysto japońskich rodowodów to takie mioty miały też Yamamoto czy Dogutti, więc 'nareszcie' to nienajlepsze słowo... ale poniekąd rozumiem ekscytację, mnie też się udzieliła :) Quote
Kateczka Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 chory pies czy sunia moze też mieć zdrowego szczeniaka...To, ze wystarczy jej bardzo dobra do rozrodu też jest "dopuszczalne" jak i wiele innych rzeczy....dla mnie to nie wytłumaczenie.....zakładając, ze jest wzorzec....poprostu chce oglądać jak najwięcej piesków takich jak Akogareno na polskim ringu...a w tym akurat wątku takowe szczeniaki się pojawiły :P wiec moze dlatego tak krążymy akurat nad tą hodowlą....Uważam, ze wystawy są po to żeby wyróżniać piękne psy jak najbliższe ideałowi....a nie dawać tytuł temu, który na tle innych nie wyglada najgorzej...a czasami tak po prostu jest... Quote
Shirai - Koki Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Moniko...slowo "nareszcie" jest jak najbardziej na miejscu...przypomnijmy, Dogutti chyba miotow juz nie ma...czyli byla przerwa... Yamamoto...ma i chwala im za to...a reszta ile jest hodowli w Polsce ??? Wiec nie mow, mi ze slowo nareszcie jest nie najlepsze..poniewaz Akogarenki to nowa JAPONSKA krew w Polsce .... przejrzyj sobie mioty w roku 2009 i 2010 i powiedz ile bylo miotow z czysto japonskim rodowodem ??? Ja juz znam odpowiedz i palcow u obu rak badz pewna Ci nie zabraknie !!! Quote
yulquen Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 wzorzec jest dość ogólnym standardem, który może być interpretowany na tyle sposobów, ilu jest sędziów. nie zauważyłam, aby zawarte w nim było konkretne nasycenie barwy czerwonej. nie każdy hodowca wzoruje się także na wyglądzie akit rdzennie japońskich, a szkoda... jest stawka, coś wybrać trzeba. BOBa można zgarnąć zarówno na 5 akit, jak i 25... Quote
yulquen Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Shirai - Koki napisał(a):Moniko...slowo "nareszcie" jest jak najbardziej na miejscu...przypomnijmy, Dogutti chyba miotow juz nie ma...czyli byla przerwa... Yamamoto...ma i chwala im za to...a reszta ile jest hodowli w Polsce ??? Wiec nie mow, mi ze slowo nareszcie jest nie najlepsze..poniewaz Akogarenki to nowa JAPONSKA krew w Polsce .... przejrzyj sobie mioty w roku 2009 i 2010 i powiedz ile bylo miotow z czysto japonskim rodowodem ??? Ja juz znam odpowiedz i palcow u obu rak badz pewna Ci nie zabraknie !!! 'nareszcie' bo przerwa była? no skoro tak... :roll: dla mnie zabrzmiało to jak niedocenienie wcześniejszych poczynań hodowców. japońska krew to nie jedyny element w hodowli akit i czysty japoński rodowód nie determinuje wybitnego eksterieru szczeniaków, ale że nowa krew, to się oczywiście zgodzę... samego miotu jestem ciekawa bardzo. Quote
Shirai - Koki Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Nareszcie znaczy ze nareszcie cos sie moze zmienic...rozpoczac sie cos ciekawego w swiecie akit, nareszcie poniewaz miotow o japonskim rodowodzie jest jak na lekarstwo...Monika "zabrzmialo" ty chyba zle przeczytalas poniewaz ja nie napislam, ze nie doceniam tego co wniosla hodowla Dogutti czy Yamamoto, to sobie dopowiedzialas TY...prosze czytac co jest napisane a nie dopowiadac sobie !!! A ja bede uparta, ze nowa krew i japonska ,a nie zmieszana z amerykanska co ma chyba 3/4 polskich akit. Oczywiscie, nie mowie ze akita co ma w 4 pokoleniu akite amerykanska musi byc zla, brzydka czy ....sa tez fajne akitki, ale o takiej akicie dopiero w 10 pokoleniu bedzie mozna powiedziec ze ma rodowod czysto japonski !!! Quote
Asiunia02 Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 [quote name='Shirai - Koki']Tak wiem tylko po co sie mam zachwycac sprawa dosc stara poniewaz przed dobrych kilku lat...skoro takie "swizynki akogarenki" sa pod reka ??? A tym bardziej Cleo przeciez nie napisalam, ze w Polsce nie bylo akit z japonskim rodowodem :lol::lol:...Oczywiscie nie przecze poniewaz na pewno maluszki (teraz dorosle psy) po tej japonskiej parze radzily sobie swietnie na wystawach, tez nie przecze ze ta japonska para Omona Gawa zrobila wiecej dobrego niz nie jedna inna akita !!!! Jednak w przypadku SA i to bede powtarzala nieustannie wychodzi na to ze Fujimaru Go wniosl bardzo wielkie ZLO do polskich hodowli ( a mial 11 miotow) !!!!!!!!!!!!!!! Nawet super rodowod upada przy nosicielstwie SA, przepraszam Cleo masz akity i chyba dobrze zrozumial hodujesz akity (w Twojej wypowiedzi do Katki wystąpiła data 1995 rok) i NIC NIE WIESZ O SA ....to ja na Twoim miejscu wzielabym sie za lekture o SA, polecam...o na przykad to: http://www.dogomania.pl/threads/180701-Sebadenitis-%E2%80%93-choroba-diagnoza-leczenie !!!!!! Pozdrawiam Cleo zna ten problem, tylko, że nie skojarzył potocznej nazwy choroby - skrótu. Ja osobiście o dzieciach Fujimaru z SA nie słyszałam, oczywiście nie twierdze, że takich nie ma, ale za to znam kilka przypadków dzieci importów z Francji i samych importów z Francji chorujących na SA. Niestety każdego to może spotkać, bo nawet może po pra pra pradziadkach wyjść coś złego i niestety nie znamy dnia ani godziny kiedy. Nie mówmy o takich sprawach w tym temacie bo przykrywamy to co najważniejsze, czyli dobre sędziowanie. Pozdrawiam wszystkich :) Quote
Kateczka Posted June 8, 2010 Posted June 8, 2010 Asiuna ja sie ze wszystkim zgodzę...ale dobre sędziowani....czy Ty widziałaś Atarashi z Co Ty na To??? Zwycieżca młodzieży !!!???? Tak sie zastanawiam czy sędzia był ślepy...czy może faktycznie zaczyna być tak, ze tytuł musi zostać przyznany bo musi a nie dlatego, ze sie nalezy. Uważam, że to powinno być wyróżnienie...w innym wypadku faktycznie każdy moze sobie championat wyjezdzić....i to potwierdzi moje przekonanie, ze wystawy przybrały niewłasciwy sens.... Quote
Asiunia02 Posted June 9, 2010 Posted June 9, 2010 Kateczka napisał(a):Asiuna ja sie ze wszystkim zgodzę...ale dobre sędziowani....czy Ty widziałaś Atarashi z Co Ty na To??? Zwycieżca młodzieży !!!???? Tak sie zastanawiam czy sędzia był ślepy...czy może faktycznie zaczyna być tak, ze tytuł musi zostać przyznany bo musi a nie dlatego, ze sie nalezy. Uważam, że to powinno być wyróżnienie...w innym wypadku faktycznie każdy moze sobie championat wyjeździć....i to potwierdzi moje przekonanie, ze wystawy przybrały niewłaściwy sens.... Przez tyle lat co hodujemy psy zdążyłam się przyzwyczaić do tego, że championat można wyjeździć i że wcale championat nie świadczy o jakości psa. Jest dużo psów, które na taki tytuł nie zasługują, dlatego dla mnie championat nic nie znaczy. A odnośnie hodowli Co Ty Na To nie chciałabym się wypowiadać, bo żal mi niektórych naciągniętych właścicieli, ale sami są sobie winni. Zakup szczeniaczak to byłam ich nie przymuszona decyzja. Najlepszym przykładem są moje jamniki - dwie sunie, ojciec Multi Champion, Zw. Świata i co nie tylko, matki (bo są rożne) też Championki, jedna w rękach sędziego kynologicznego i co ... moje jamniczki nie mają odpowiedniej sierści, to znaczy miały być szorstkowłose tj. mieć bródki, stópki zarośnięte, no i po całości szorstkie, a nie są. Jedna z nich to nawet w gładkich by mogła występować na wystawach. Quote
Recommended Posts