pietrucha204 Posted May 27, 2010 Posted May 27, 2010 Witam. wczoraj u mojej suki zdiagozowano niewydolność nerek. Z tego co znalazłam w sieci pies powinien dostawać mniej bialka w diecie. a zy ktoś karmił RC - suchą karmą dla psów z tym schorzeniem? prosze podzielcie się ze mną jakie zmiany w diecie trzeba poczynić żeby pies jak najdłużej pobył z nami jeszcze... Quote
kingula Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 Moj psiak tez na to chorowal, blisko 2 lata. Dieta jest bardzo wazna. Jako, ze nasz pies od zawsze jadal sucha karme kupowalismy mu Trovet dla nerkowcow. Niestety wraz z postepem choroby apetyt slabnie, wiec po jakims czasie Trovet juz go nie interesowal. Przeszlismy zatem na RC, wcinal go bardzo chetnie- do czasu. Później puszki dla nerkowcow oraz dania gotowane. Ostatnie tygodnie makabra, jadl co chcial, a chcial niewiele :( Trzymam kciuki. Quote
pietrucha204 Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 wlasnie znalazłam RC 2 kg za 65 zł z krakvecie. kupie na próbę na jeden posiłek a drugi gotowany ale zmałą ilościa mięsa. mam wyeliminowac fosfor. ale w czym on jest? tego jeszcze nie wiem Quote
saganka Posted May 28, 2010 Posted May 28, 2010 W miesie, rybach.. Zapraszamy na watek dla nerkowcow, tam wszytsko jest, diety, porady itd. http://www.dogomania.pl/threads/2009-KTO-MIAŁ-LUB-MA-PSA-CHOREGO-NA-NERKI kopalnia wiedzy Quote
pietrucha204 Posted May 28, 2010 Author Posted May 28, 2010 dzięki za linka:) jutro go prześledzę. w temacie nerek jestem poczatkująca ...:( Quote
magda_z Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 Odświeżam wątek, bo nie ma sensu zakładać kolejnego. Mój pies od 2 lat choruje na przewlekłą niewydolność nerek. Najpierw dostawał do gotowanego jedzenia IPAKITINE, później dostawał Hill's u/d, a teraz jest na Bosch Specjal Light. Ostatnio zastanawiałam się nad przestawieniem mojego psa na BARF, ale niestety przy PNN jest to raczej niemożliwe :shake: Mam takie pytanie czy psu choremu na nerki można podawać surowe warzywa i surowe mięso czy lepiej gotować? Quote
magda_z Posted April 4, 2011 Posted April 4, 2011 [quote name='gryf80']mieso w kazdej postaci :shake: To w takim razie co podawać zamiast mięsa? Quote
gryf80 Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 a polubiłby psiak jakąś dietę specjalistyczną dla "nerkowców"? Quote
magda_z Posted April 5, 2011 Posted April 5, 2011 [quote name='gryf80']a polubiłby psiak jakąś dietę specjalistyczną dla "nerkowców"? Pongo jest na diecie dla "nerkowców" Bosch Special Light, ale wiadomo w karmie dużo chemii itp. dlatego chciałabym zamienić śniadanie i obiad na jedzenie domowe, oczywiście odpowiednio zbilansowane i z dodatkiem ipakitine. Quote
Recommended Posts