Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dziewczyny kochane. Sprawa z Mailo jest trudna. Mailo jest w tej chwili zupełnie dzikim psem. Jest w nim resztka posłuszeństwa dla człowieka, ale podkreślam-resztka. Mailo jest agresywny i nieufny. Nie ukrywam, że jego wydanie na DT będzie usankcjonowane podpisaniem umowy. Nie mamy pieniędzy i możliwości na odbiór psa, jeżeli Paja nie da Sobie rady (Paja nie poddaję w wątpliwość Twoich kompetencji, chcę, żebyś wiedziała na co się piszesz:)) Nie chcemy Cię wmanewrować w kłopoty, ukryć cokolwiek przed Tobą, a potem rozliczyć.

Rozmawiałam z P. Markiem-kierownikiem schroniska. Dowiedziałam się, że Mailo jest psem trudnym, nie nadającym się do domu. Pan Marek jest jak najbardziej za, żeby mu pomóc, ale jest również świadomy, że Mailo może narobić masę kłopotów. W sensie ugryźć, czy być bez kontaktu z człowiekiem.

Paja, proszę, żebyś rozważyła, czy faktycznie dasz radę pomóc takiemu psu. Piszę Ci wszystko otwarcie, bo Mailo to nie miła kuleczka, ale na prawdę mocno skrzywdzony i uszkodzony psychicznie pies.

Mam nadzieję, że nikt nie poczuje się urażony moją wypowiedzią, bo nie taki był mój zamiar. Nie chcę nikogo wpakować na minę i wmanewrować w sytuację kryzysową.

• Replies 1.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

Dogo07 napisał(a):
Paja, a on by mieszkał u Ciebie w domu czy w kojcu na podwórku ?

spał napewno bedzie w domu...a w dzien był by ze mna na podwórku iz ja mam domowy dt narazie tylko...z mozliwoscia wystawienia paragonu lub f-vat za pobyt..nigdy nie biore wiecej jak 2 psy na tymczas...Poniewaz chce miec z nimi jak najlepszy kontakt...Honda znalazła domek czeka u mnie do sterylki i idzie do domu stałego...

p.s jesli tak wam bardzo na tym zależy moge go wziasc do kojca,ale wolałabym do domu...

Posted

jesli Paja nie ma problemu i jest gotowa mu pomoc to nie widze problemu by dac je szanse i pomoc w ten sposob psiakowi
w innym razie to chyba trzeba psa uspic skoro wszyscy nie widza go poza schronem...to po co jest ten watek jesli sprawa taka beznadziejna?

Posted

Nie, IVV sprawa nie jest beznadziejna, tylko chcemy, żeby Paja była wszystkiego świadoma. Czy wolisz, żebyśmy napisały, że Mailo jest słodki, bez problemów-bierz go Paja, my się o nic nie martwimy. Ty się martw.

Co nam po tym, że zataimy prawdę? Chcemy, żeby każdy miał świadomość na co się pisze.

Posted

IVV napisał(a):
Elmirka masz racje sprawa zawsze musi byc szczera od pocztku do konca !!! to bardzo wazne!
decyzja nalezy teraz do Paji:)

przemyslalam wszystko i jestem gotowa wziasc Majlo do siebie jedno o co bym prosiała to zeby przyjechał z ksiazeczka zdrowia:)

Posted

Wydaje mi się kojec dla psiaka na początku lepszy ponieważ może nie dać do siebie podchodzić, nie da się z nim wyjść na spacer, i po prostu będzie potrzebował czasu żeby się do swojego nowego tymczasowego opiekuna przyzwyczaić.

Będzie potrzebował wg mnie dużo bliskości i czułości człowieka, ale bez nadmiernego z początku spoufalania się czy kontaktu bezpośredniego.

Elmira,
a jaki był na początku Mopik/Majlo, czy możesz o to dopytać kierownika w schronisku ?

Bo jeśli kiedyś był wesołym i towarzyskim psem, tak jak pisało na stronie schroniska, to nie może być teraz psem dzikim.
Raczej psem w depresji, wycofanym, po prostu bardzo źle znoszącym warunki schroniskowe i przymusową izolację z człowiekiem, a taki brak nadziei potrafi naprawdę doprowadzić do załamania psa.

Posted

Wyjazd do Paji Mopika-Mailo jest dla niego ogromną szansą na powrót do normalnego życia -będzie mógł być takim psem ,jakim był zanim trafil do schronu ,gdzie tylko pogłębia się jego nieszczęscie i dziczeje coraz bardziej.
Wśród kilku przyjaznych mu psów i u boku dobrych ludzi ten pies znów będzie mógł być takim ,jaki byl przedtem-gdy mial pewnie swój dom .
http://www.dogomania.pl/threads/184857-Dom-Tymczasowy-%28P%C5%82atny%29-Okolice-Wroc%C5%82awia!!-Mo%C5%BCliwosc-F-vat-lub-paragonu

Posted

Bardzo dobre warunki.

Paja, a za Mailo ile byś policzyła? On jest taki mniej więcej do pół łydki.

No i ile by nie było, to musimy nadal zbierać deklaracje. Na pierwszy miesiąc jest trochę pieniążków, ale on pobędzie u Paji nie tylko ten jeden.

Dogo, Olga, macie rację.
Dopytam oczywiście o wszystkie szczegóły związane z psiakiem:)

Posted

Tak jak i wy cioteczki -myślę ,że jesli Paja twierdzi ,że dadzą sobie radę z Mopikiem -to trzeba prędko decydować się ,poki jest miejsce -bo inne psy chętnie by ciotki tam zaraz wyslaly - a chętni już czekają. Mopik jest taki zdiczalu pewnie w dużej mierze dlatego ,że ma tylko jedno oko -co go dodatkowo stresuje ,wycofuje i napędza w nim agresję oraz strach przed schronową rzeczywistościa. Zmieni się na pewno już niedlugo pod opieką Paji i fajnym towarzystwem psich kumpli i kumpelek :). Ja -w to bardzo wierzę .

Psy u Paji - czekają na Mopika :) :
Uploaded with ImageShack.us

Więcej zdjęć tutaj :http://nasza-klasa.pl/profile/31200832/gallery

Posted

Dogo07 napisał(a):
Paja, to ja zapytam jeszcze tylko o jedno: czy w razie czego masz jak i gdzie odseparować psiaka ?

tak mam w linku ciotka wyżej podała namiar na mozna powiedziec kojec (oddzielna czesc podwórka) spanie raczej w domku bedzie w/w odstapie pokoj mam jeszcze 2 do dyspozycji :) dlatego ,ze nie posiadam bud dla psów moje spia w ganku albo tam gdzie chca czyli łozko rodziców albo moje :) no a molcia czesto na parapecie bo musi swiat obserwowac ale dom spory wiec miejsca nie zabraknie na spanie :)a tatko nasze i inne zawsze dokarmia kiełbasa wiec mysle,ze niczego mu nie zabraknie...
Jak pisałam wczesniej mam mikry dostep do neta dlatego trzeba na mnie czekac długo wiec jak by było cos pilnego to dzwoncie,u nas sianokosy robimy dla karina zapas sianka na zime :)ale w poniedziałek juz beluja na szczescie...

Posted

Podoba mi się to,co pisze Paja,podoba mi się jej oferta,podoba mi się jej zapał :) ...Nie podoba mi się stan skarpety Mailo-pieniędzy jest wciąż dużo za mało!

Posted

to moze zmienmy tytul np -......zl lub dozywocie - cos w tym stylu .wtedy beda wszyscy wiedziec ile konkretnie bakuje do wyjazdu do Pajowego raju...
czy jest cos takiego jak -skarpeta kudlaczy?

Posted

Czyli koszt dt u Paji to 250zł.
A stałych deklaracji jest ok. max 100zł.
Brak w takim razie 150zł stałych.

No i jeszcze zostaje transport. A to kawał drogi.

Posted

Podniosę i zaznaczę..
Niestety nic więcej nie zdziałam.

A nikt nie jedzie za darmo z małopolski do Wrocławia?

Jest jeszcze szczepoN który oferuje transporty, ale jest w Katowic...

EDIT;
A i jeszcze jedno. Za darmo od czasu do czasu regularnie na trasie Wrocław Katowice i odwrotnie jeździ brat Ingrid44 . Napiszcie do niej.

Posted

Paja napisał(a):
tak mam w linku ciotka wyżej podała namiar na mozna powiedziec kojec (oddzielna czesc podwórka) spanie raczej w domku bedzie w/w odstapie pokoj mam jeszcze 2 do dyspozycji :) dlatego ,ze nie posiadam bud dla psów moje spia w ganku albo tam gdzie chca czyli łozko rodziców albo moje :) no a molcia czesto na parapecie bo musi swiat obserwowac ale dom spory wiec miejsca nie zabraknie na spanie :)a tatko nasze i inne zawsze dokarmia kiełbasa wiec mysle,ze niczego mu nie zabraknie...
Jak pisałam wczesniej mam mikry dostep do neta dlatego trzeba na mnie czekac długo wiec jak by było cos pilnego to dzwoncie,u nas sianokosy robimy dla karina zapas sianka na zime :)ale w poniedziałek juz beluja na szczescie...

Tego psa wg tego co niektórzy pisza o nim --czeka w zasadzie w schronisku tylko jedno - uspienie.
Ale pojawiła się szansa , której dogomaniakom nie wolno zaprzepaścić -- szansa że może wróci do normalności ..
Obiecałam sobie że juz koniec z deklaracjami bo dogo pusci mnie w skarpetkach ..
ale obok tego przypadku obojętnie przejśc nie mogę ..
Paja -- mam nadzieje że sie uda , musi sie udać ..przynajmniej trzeba spróbować ...
jest wycofany i zamkniety w swojej skorupie , jesli jest ślepawy to się nie dziwię , może jeszcze cos innego dolega np słuch traci..dobrze by było dziewczyny naprawdę go zdiagnozować by wiedzieć jaka jest przyczyna jego zachowania i jak ze zdrowiem ...
tylko wtedy będzie wiadomo m/in jak mu pomóc

na teraz deklaruję kwotę jednorazową 100 zl, podajcie proszę konto ..
postaram sie zrobić równiez bazarek , mniej też nie powinno być ..
około 10-tego lipca mogę wplacić coś okolo 200 zl
w sierpniu również ...

porozsyłajcie wici na pw -- może więcej cioteczek zajrzy
a tytuł bym zmieniła i to na drastyczny -- bo w zasadzie taka jest prawda , on nie ma szans w schronie na życie ..

Posted

avii napisał(a):
Tego psa wg tego co niektórzy pisza o nim --czeka w zasadzie w schronisku tylko jedno - uspienie.
Ale pojawiła się szansa , której dogomaniakom nie wolno zaprzepaścić -- szansa że może wróci do normalności ..
Obiecałam sobie że juz koniec z deklaracjami bo dogo pusci mnie w skarpetkach ..
ale obok tego przypadku obojętnie przejśc nie mogę ..
Paja -- mam nadzieje że sie uda , musi sie udać ..przynajmniej trzeba spróbować ...
jest wycofany i zamkniety w swojej skorupie , jesli jest ślepawy to się nie dziwię , może jeszcze cos innego dolega np słuch traci..dobrze by było dziewczyny naprawdę go zdiagnozować by wiedzieć jaka jest przyczyna jego zachowania i jak ze zdrowiem ...
tylko wtedy będzie wiadomo m/in jak mu pomóc

na teraz deklaruję kwotę jednorazową 100 zl, podajcie proszę konto ..
postaram sie zrobić równiez bazarek , mniej też nie powinno być ..
około 10-tego lipca mogę wplacić coś okolo 200 zl
w sierpniu również ...

porozsyłajcie wici na pw -- może więcej cioteczek zajrzy
a tytuł bym zmieniła i to na drastyczny -- bo w zasadzie taka jest prawda , on nie ma szans w schronie na życie ..

Witaj Avii:) zaraz wyślę Ci nr konta i będziemy bardzo wdzięczni za bazarek:)

Posted

_ogonek_ napisał(a):
Podniosę i zaznaczę..
Niestety nic więcej nie zdziałam.

A nikt nie jedzie za darmo z małopolski do Wrocławia?

Jest jeszcze szczepoN który oferuje transporty, ale jest w Katowic...

EDIT;
A i jeszcze jedno. Za darmo od czasu do czasu regularnie na trasie Wrocław Katowice i odwrotnie jeździ brat Ingrid44 . Napiszcie do niej.

Co do transportu może sprobowac na 2 raty ?? Dowieżć do połowy , gdzieś gdzie byłaby buda i kojec a potem dograc reszte ?/
Nie wiem , po prostu mysle ..
bazarek zrobie , ale na raty , tak jak w przypadku Babelka ,jestem cały dzień poza domem , często w delegacji , zjeżdzam do domu jak do hotelu ....
ale będzie na pewno ...
z deklaracja stałą--- to od wrzesnia to dopiero pomysle , wiele sie dzieje ostatnio w moim otoczeniu i musze wszystko dobrze przemyslec ...i skalkulowac ..lepiej mi na razie zadeklarowac deklaracje jednorazowe w krótkiej perspektywie tak jak powyzej ..

a teraz ide focic fanty , może jeszcze w tym swietle wyjdą ? I Mopik czeka i ..Kładka ..

edit >> czy ktoś ma jeszcze inne zdjęcia oprócz strony 1-szej ?? Co ich tak mało ?