Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 227
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Do poniedziałku się nie otworzy.
OTOZ " Animals "
Schronisko dla Bezdomnych Zwierząt w Elblągu
ul. Królewiecka 233
82-300 Elbląg
Nr konta:
41 1160 2202 0000 0001 2949 7297
z dopiskiem "pomoc dla powodzian"

Posted

[quote name='basia0607']Cała prawda, karma jest ale urzędnicy nie pojadą jej wydać potrzebującym, ot i cała prawda.
Nasze nowoprzyjete schronisko w Oświęcimiu też zostało zalane, też potrzebuje pomocy

wczoraj miałam tel z Holandii:) rozmawiałyśmy długo, akcja pomocowa tam wygląda świetnie, wygląda na to, że zbierze się duuużo darów i będa mogły one trafic do Polski. Jęsli chodzi o nasze oświęcimskie schronisko, to mówiłam , że potrzebne nam są głównie materiały budowlane, farby itp, natomiast cięzko byłoby nam w obecnej sytuacji przetrzymac dary, które miałyby z Holandii przyjechac. Najlepiej byłoby logistycznie, gdyby Animalsi po zachodniej stronie kraju to przejęli i rozdysponowali wg potrzeb. ja poradziłam skontaktowanie sie z Gdynią, może oni coś wymyślą:)

Posted

Rozmawiałam z Gdynią, ustalilismy , że dary mogą przyjść do schroniska w Elblągu. My też zbieramy karmę dla powodzian i organizujemy jej przewóz , pojedzie Agnieszka.

Posted

Zalane domy, w każdym jakaś tragedia...

Przekazaliśmy zapas karmy, ludziom, którzy powiadomili nas o ok 30 psach uwiezionych na wałach.
Oni je dokarmiali chlebem. Przekazaliśmy 100 kg karmy i wodę.

Posted

Ci którzy pozostali w swoich gospodarstwach przypływali po pożywienie i wodę.

Pakowaliśmy w mniejsze, lżejsze paczki.

Wysłuchaliśmy wiele tragicznych historii...

Posted

Były też te dobre...

W środę podeszła do nas zapłakana Pani. Mówi, że pływa codziennie do domu, szuka wszędzie na suchym lądzie, ale nigdzie nie ma jej psa. Zostawiła nam numer, opisała psa i odeszła z nadzieją, że jednak udało się jej przyjacielowi.
W czwartek Pani przyjechała specjalnie do nas z innej wsi powiedzieć nam, że jej psiak się odnalazł.
Trzymała go na kolanach, tuliła i całowała. Nakarmiliśmy go, daliśmy jedzonko na następne dni i jak Pani z nim odeszła ja popłakałam się jak dziecko... i teraz też poleciały mi łzy... ech

Posted

Kilka szczęściarzy... one się nie potopiły, zostały ewakuowane:

Moja ulubienica :)

się chłodzi księżniczka :) Wygłaskałam ją a potem pachniałam cały dzień jak ona :D

Posted

Ala ja też, taka jakaś rykliwa jestem od powrotu, szybko się irytuję i mam wiecznie jakąś złość do siebie, że powinnam zostać, że za mało, że za późno...Czemu człowiek ma takie małe ręce?

Posted

Dostałam info od Pawła, jutro o 6 dostają ponton strażacki i będą opływać gospodarstwa. Woda przestała opadać bo zrobił się zbiornik, który nie oddaje wody Wiśle, wypompowanie tej wody potrwa 3 tygodnie.
Jak przeżyją te zwierzęta pozostawione same?
Trzeba dużo karmy, dużo kasy! Jak tylko zadzwoni Paweł, że kończy im się karma to pojadę. Dzisiaj doszła kolejna partia karmy od OTOZ Animals.

Posted

u nas schronisko jest daleko od Warty, a w mieście na terenach już podmokłych albo zalanych nie ma właściwie domów, co najważniejsze nie ma gospodarstw, gdzie mogą być psy na łańcuchach
przelałam wam 100 zł na utopki
czy ten piesek, którego przywieźliście ma wątek?

Posted

Chłopaki wracają dzisiaj, są wymęczeni, ale za kilka dni pojedziemy jeszcze raz.
Wiozą mi do schroniska dwa psy i kota uratowane dzisiaj z opuszczonych domów. Właściciele się odnaleźli ale nie chcą już ich.
Dlatego zostawili i się o nie nie martwili :(

Posted

AgaiTheta napisał(a):

Dlatego zostawili i się o nie nie martwili :(

podli ludzie
chociaż na szczęście były przypadki, że ludzie nie chcieli opuścić zalanego domu ze względu na swoje zwierzęta, ale to raczej była mniejszość :(

Posted

Dobrze , że ich nie chcieli bo tacy ludzie nie zasługują na zwierzęta , posiadanie zwierząt to nie obowiązek a przywilej. My je przyjmiemy , dopieścimy i znajdziemy cudowne domki. Tak naprawdę to ja byłam trochę zawiedziona, ze nie przywiżli nam żadnego utopca do schroniska.