Kate-80 Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Witam wszystkich serdecznie! Ostatnio mam problem z moim 13-letnim Shih-Tzu. Od jakiegoś czasu (ok. miesiąca) on chyba cos nie czuje sie za dobrze, jest jakiś osłabiony. Ma słaby apetyt i jest strasznie smutny. Prawie caly czas śpi. Jest jakis osowialy, nie wiemy jak mu pomóc. Ma za niską temperature (37,7 a zawsze miał ponad 38 ), co swiadczy o osłabieniu. Bardzo sie nim martwie. Nie chce nawet jeść samego mięska. Podchodzi , powącha i idzie. Chociaż czasem miewa przebłyski i bywa wtedy nieco radośniejszy. Jednak szybko się męczy. Z tego powodu zrobiliśmy mu EKG, żeby zbadać serduszko i wynik nie jest najlepszy. Zmartwił nas bardzo :-( Poniżej podaję opis: BADANIE: Błony śluzowe - różowe Tętno - dobrze wypełnione OSŁUCHIWANIE: Miarowość - niecałkowita Szmery - brak Opukiwanie - bez zmian OPIS EKG: Rytm - zatokowy, miarowość - niezupełna, częstotliwość - sr. 120/min, Załamek P - 0,2 mV x 0,04 sek, Zespół QRS - 0,4 mV x 0,06 sek, Załamek T - 0,3 mV, Odstęp P-Q - 0,08 sek, Odstęp Q-T - 0,19 sek, Odcinek S-T - bez zmian, Oś elektryczna serca - p... nie mogę odczytać. WNIOSKI: W zapisie ekg obecne są cechy: - powiększenie sylwetki serca w zakresie prawej komory - przeciążenie prawej komory serca - niedotlenienie mięśnia sercowego ZALECENIA: Na razie bez. Wetka powiedziała, że poczekamy do lata i zobaczymy jak się piesek będzie czuł w ciepłe dni. Ja mam pewne wątpliwości co do tego zalecenia, ponieważ nie chciałabym czekać tak długo z leczeniem... czytałam, że gdy pojawią się objawy, to wtedy nawet leki mogą nie pomóc. A tak pragniemy, żeby nasza psinka była z nami jak najdłużej :placz: Chciałabym zrobić jeszcze Echo serca, ale w Trójmieście jest problem z dokładniejszą i bardziej specjalistyczną diagnostyką, niestety :placz: Na Stryjskiej chyba wykonują Echo, ale ja mam takie wrażenie, że u nich te badania to taki trochę pic na wodę :roll: Jednak się chyba zdecyduję... Pani Doktor nie podoba się także kręgosłup naszej kochanej psinki. Najbardziej uszkodzony jest 5,6,7 kręg (zwyrodnienia, dzioby). Na oko widoczne są te kręgi. Pies ma nieprawidłową postawę i napięte mięśnie. Parę razy miał kłopot z tylnymi łapkami - szedł jakby kulał. Poza tym, rzepka też dała o sobie znać. Kupiłam mu ChondroCan w płynie na stawy oraz Gelacan Champion, jednak na razie dostał to tylko 2 razy. Posiłki jada bardzo nieregularnie, a czasem zje naprawdę niewiele :-( Nie można go przecież karmić samymi preparatami. W sobotę jestem umówiona z wetem na dokładne badanie krwi. Jak myślicie, co warto zbadać? Ja myślę o pełnej morfologii i biochemii, rozważam też hormony i cukier. Może jeszcze coś? W sumie przed Bożym Narodzeniem (21.12.2005) miał pobieraną krew, ale to badanie było, niestety, bardzo skromne jak na psa w tym wieku... Może ktoś miał podobny przypadek do naszego? Może ktoś potrafi nam coś doradzić? Będę wdzięczna za jakiekolwiek rady. Na koniec mam pytanie. Ubolewam, że w Trójmieście nie ma kogoś takiego jak kardiolog zwierzęcy :shake: :roll: Niestety, są tylko weterynarze ogólni. Czy można skonsultować się (najlepiej poprzez e-mail, bo łatwiej można przekazać np. wyniki i dokładniej opisać sytuację) z dr. Magdaleną Garncarz, dr. Jagielską i dr. Urszulą Pasławską? Czy Ci lekarze udzielają konsultacji w ten sposób? Z góry dziękuję za wszelkie informacje i serdecznie pozdrawiam. Quote
Kate-80 Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 up Może jednak ktoś potrafi coś podpowiedzieć? :-( Quote
kolka_wet Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 Konsultacji przez internet udziela dr Rafał Niziołek z Warszawy. Dobry kardiolog rónież, nie ujmując nic tym, których wymieniłaś. :) Quote
Kate-80 Posted April 24, 2006 Author Posted April 24, 2006 Kolka_wet, dziękuję za odzew i zainteresowanie. Udało mi się skonsultować z 3 Warszawskimi kardiologami, w tym z Panem dr. Niziołkiem. Podał mi namiary na lekarza z Gdańska - dr. Wojciecha Ulewicza, który wykonuje takie badania jak Echo serca. To jego kolega, którego nauczył wielu rzeczy (w tym wykonywania i interpretacji badania echo serca, ma równiez całkiem dobry sprzęt diagnostyczny). Dr. Niziołek ostatnio kierował do niego wielu pacjentów z Trójmiasta i byli bardzo zadowoleni z diagnozy oraz leczenia. Dr. Ulewicz wiele z tych przypadków konsultował z nim telefonicznie. Piszę o tym, bo może jeszcze komuś te informacje i namiary się przydadzą. Myślę, że ja z nich skorzystam. Natomiast według dr. Magdaleny Garncarz, objawy i badanie kliniczne, które opisałam nie pasują do choroby serca. Również wynik EKG nie jest jednoznaczny - parametry zapisu EKG nie wykazują istotnych odchyleń (opis nie pasuje do wymienionych parametrów). Doktor napisała, że brakuje tutaj badania radiologicznego, które mogłoby potwierdzić bądź wykluczyć powiększenie serca oraz wykazać ewentualne zmiany w krążeniu płucnym typowe dla niewydolności serca (chociaż jednak jest mało prawdopodobna choroba serca jeżeli brak jest szmerów sercowych). No to ja już nie wiem, jak to badanie EKG zostało wykonane. A robiła je polecana wetka :roll: Ale teraz zmartwiło mnie co innego. W sobotę Smerfuś miał pobieraną krew. Dzisiaj dzwoniłam do weta i on powiedział, że są znacznie podwyższone parametry nerkowe :placz: Jutro jestem z nim umówiona na USG nerek i jamy brzusznej, ale nie wiem, czy on dobrze umie odczytywać. Trochę dziwne, bo w grudniu wyniki krwi (w tym profil nerkowy) nie były złe. Kreatynina była nawet poniżej normy. Chyba dobrze byłoby jeszcze raz skontrolować te nereczki zanim rozpocznie się intensywne leczenie? Może ktoś mógłby doradzić, jakie jeszcze warto zrobić badania? Może zasugerować coś wetowi odnośnie leczenia? Niestety, w Gdyni tak jest z wetami, że trzeba o wszystko pytać, nalegać, sugerować :roll: Bardzo martwimy się o Smerfa :-( Serdecznie pozdrawiam Quote
Recommended Posts