Paulina87 Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 Znajomi poprosili mnie abym pomogła im szukać szczeniaka labradora z rodowodem. Za szczeniaka moga zapłacić 800 - 1000 zł. Nie musi to być szczeniak po jakiś championach. Marzy im się czekoladowy labek. Myślałam nad petem, ale oni chcieli by pieska wystawiać tak od czasu do czasu dla przyjemności. Może wiecie coś o jakiś szczeniakach dość niedrogich, ale też zdrowych. Ja w labradorach "nie siedze" i nie mam pojęcia o róznicach cenowych między szczeniakami. Gdzieś tam słyszeli, że podobno w Czechach szczeniaki są tańsze czy to prawda? W gre wchodzą hodowle bliżej śląska, dolnegośląska, opolskiego, wielkopolskiego itp. Jeżeli macie jakieś informacje to piszcie na PV bo na forum nie można reklamować :cool3: . Quote
Paulina87 Posted April 22, 2006 Author Posted April 22, 2006 Czy ktoś może napisać coś na temat hodowli labradorów z Grodu Hrabiego Malmesbury?? Jakie macie opinie na temat tej hodowli?? Bo znajomi planują właśnie z niej kupić tego szczeniaczka. Quote
Gazuś Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 Ja niestety nie znam, ale może ktoś od Labów będzie wiedział? :lol: Ja niestety w goldzich hodowlach - owszem, ale w labkowych ciapa jestem :evil_lol: Quote
cuciola Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 ja Hrabiego polecam...ale tam raczej za 1000 zlotych labka nie kupisz..a moze sie myle? kolezanka ma z tej hodowli psa i bardzo chwali ..jest zdrowy i piekny. tylko przypominam zeby przed zakupem sprawdzic czy rodzice maja ED 0/0 i HD A... www na pewno juz widzieliscie? jak nie to podam linka na priva Quote
Paulina87 Posted April 23, 2006 Author Posted April 23, 2006 Oni już rozmawiali z hodowcą. Sa w trakcie negocjacji cen, twierdzą, że im się uda :cool3: . Zobaczymy. Jeden miot będą mieć za 2500 bo po zagranicznym reproduktorze. Ale jeszcze ma być jakiś polski miot i wtedy cena ma być niższa i ją negocjują. Tyle wiem. Quote
Gazuś Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 cuciola napisał(a): i bardzo chwali ..jest zdrowy i piekny. tylko przypominam zeby przed zakupem sprawdzic czy rodzice maja ED 0/0 i HD A... Ciuciola, ale psiaki z B tez można rozmnażać, bo to oznacza stawy zdrowe i jest jak najbardziej ok :lol: Quote
cuciola Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 wiem wiem Gazus ze mozna rozmnazac--- ale czesto sa przekrety ze jak pies ma C to wpisuje mu sie B... a poza tym jak wezmiesz szczenie po rodzicami z B to jest wieksze prawdopodobienstwo ze piesek z B przejdzie na C..:eek3: ja tam wole uwazac i wziac po A...bo niestety juz sprawa dysplazji mnie dotknela bardzo nieprzyjemnie...dlatego teraz juz bede bardziej ostrozna :mad: :diabloti: kurcze ale watpie zeby cena znizyla sie pod 1500 zl..jesli dobrze orientuje sie w cenach Quote
Paulina87 Posted April 23, 2006 Author Posted April 23, 2006 Możliwe, że zdecydowali się jednak przeznaczyć troszke wiecej na psiaka. W sumie wedlug mnie jak już sie odkłada na psiaka lepiej dołożyć do 200 - 300 zł a mieć już porządnego psa. Quote
Agnieszka K. Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 cuciola napisał(a): kurcze ale watpie zeby cena znizyla sie pod 1500 zl..jesli dobrze orientuje sie w cenach Znalazłam ostatnio kilka ogłoszeń różnych hodowli labradorów (oczywiście szczenię rodowodowe), gdzie najniższe cene były między 1000 a 1300. Quote
cuciola Posted April 26, 2006 Posted April 26, 2006 za 1200 mozna juz kupic porzadnego psa ale nie z tych najpopularniejszych hodowli Quote
Agnieszka K. Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 cuciola napisał(a):za 1200 mozna juz kupic porzadnego psa ale nie z tych najpopularniejszych hodowli Otóż to. Tak samo jest z innymi rasami. Najczęściej w tych najbardziej znanych ceny są najwyższe. Na przykład w sznaucerach mini ceny za szczenię rodowodowe wahają się od 600-1900 zł. Natowiast w małych hodowlach, gdzie jest 1 lub 2 suki i hodowca dopiero zaczyna pracować na swoją "marke", ceny są dużo niższe. Quote
cuciola Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 zalezy tez czy psy sa wystawiane regularnie czy maja tylk ozrobiona hodowlanke i na tym sie konczy.. :) Quote
Agnieszka K. Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 cuciola napisał(a):zalezy tez czy psy sa wystawiane regularnie czy maja tylk ozrobiona hodowlanke i na tym sie konczy.. :) Niestety ale nie zawsze. Czasami za 600 złotych można kupić szczenię po championach i to naprawdę dobrych, a za 1200 po suce, która ma tylko hodowlankę. I nie mam na myśli labków, goldenów, yorków czy westików, bo gbyby tyklo championy tych ras były rozmnażane, to na szczenię trzeba byłoby naprawdę dłuuuuugo czekać. Quote
cuciola Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 watpie ze za 600 zl udaloby sie kupic labka po dobrych i zdrowych rodzicach Quote
Gazuś Posted April 27, 2006 Posted April 27, 2006 Z tymi hodowlami to różnie. Wiadomo, że cena za szczeniaka po suce z trzeba bdb i psie, który ledwo zdobył uprawnienia hodowlane będzie niższa niż po suce wysokiej klasy, przebadanej i po doskonałym, utytułowanym, przebadanym psie. Quote
Agnieszka K. Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 [quote name='cuciola']watpie ze za 600 zl udaloby sie kupic labka po dobrych i zdrowych rodzicach Tego nie wiem, ale nie chodziło o labki, napisałam to dokładnie w moich postach: [quote name='Agnieszka K.']Niestety ale nie zawsze. Czasami za 600 złotych można kupić szczenię po championach i to naprawdę dobrych, a za 1200 po suce, która ma tylko hodowlankę. I nie mam na myśli labków, goldenów, yorków czy westików, bo gbyby tyklo championy tych ras były rozmnażane, to na szczenię trzeba byłoby naprawdę dłuuuuugo czekać. Chodził o różnice w cenie w zależności od tego jak bardzo znana jest hodowla: [quote name='Agnieszka K.'] Tak samo jest z innymi rasami. Najczęściej w tych najbardziej znanych hodowlach ceny są najwyższe. Na przykład w sznaucerach mini ceny za szczenię rodowodowe wahają się od 600-1900 zł.. Co wcale nie znaczy, że za szczenię za 600 zł jest po rodzicach, które zrobiło ledwie hodowlankę. Nie znam się na labkach, a nazwy hodowli znam z katalowów wystawowych. Pisałam o canach szczeniąt rasy, której przedstawiciela mam w domu. Ale generalnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że te najtańsze szczenięta obojetnie jakiej rasy są po "byle jakich" (przepraszam za wyrażenie) psach, a te najdroższe po super championach. Duża rolę odgrywa również prestiż hodowli. Quote
Gazuś Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Agnieszka K. napisał(a):Ale generalnie nie zgadzam się ze stwierdzeniem, że te najtańsze szczenięta obojetnie jakiej rasy są po "byle jakich" (przepraszam za wyrażenie) psach, a te najdroższe po super championach. Duża rolę odgrywa również prestiż hodowli. Agnieszka, nie wiem jak w Twojej rasie, ale w Goldenach i Labach, nie znajdzie się szczeniaka za 600zł po dobrych, rododowowych i przebadanych rodzicach. Stawki minimalne to ok 1000zł za szczenie z nieznanej i nie "prestiżowej" hodowli. Ceny (ogólnie) wynoszą 1500zł i jest to norma nawet w hodowli z jedną suką, przy jej pierwszym miocie. Quote
Madzia_19 Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Lucky kosztował 800 zł :) Jego ojciec jest championem Polski, matka jego ojca jest interchampionem a ojciec championem... Quote
Gazuś Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 A kim była matka waszego psiaka? :lol: Rodzice przebadani? Jak tak, to mialaś cenowe szczęście :lol: Zaznacze też, że często ceny poszczególnych szczeniaków z miotu różnią się od siebie. Quote
Madzia_19 Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 mieliśmy szczęście w nieszczęściu. Lucky został ostani i miał zapalenie okrężnicy :( później poznaliśmy właścicielkę ojca Lucky'ego i teraz możemy się jej o wszystko pytać, bo ze swoimi psami (też ma hodowle) jeździ na wszystkie wystawy i proponowała, że Lucky'ego może wziąć ze sobą na wystwkę i że z taką urodą ma championat murowany ;) Matka nie ma żadnych tytułów :( Quote
Gazuś Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 Madzia, no to jedzcie na wystawy! :lol: Chociaż w Goldenach - przyznam - wystawia się trudno bo konkurencja niesamowita :lol: Quote
Agnieszka K. Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 [quote name='Gazuś']Agnieszka, nie wiem jak w Twojej rasie, ale w Goldenach i Labach, nie znajdzie się szczeniaka za 600zł po dobrych, rododowowych i przebadanych rodzicach. Ale ja nigdzie nie napisałm, że za 600 zł można kupić labka czy goldena. Generalnie proponuję uważnie czytać wypowiedzi. [quote name='cuciola']kurcze ale watpie zeby cena znizyla sie pod 1500 zl..jesli dobrze orientuje sie w cenach [quote name='Agnieszka K.']Znalazłam ostatnio kilka ogłoszeń różnych hodowli labradorów (oczywiście szczenię rodowodowe), gdzie najniższe cene były między 1000 a 1300. [quote name='Gazuś']Stawki minimalne to ok 1000zł za szczenie z nieznanej i nie "prestiżowej" hodowli. Ceny (ogólnie) wynoszą 1500zł i jest to norma nawet w hodowli z jedną suką, przy jej pierwszym miocie. Ogólnie może i tak. Norma to myśle nie jest, bo sama przeglądając oferty sprzedaży szczeniąt znalazłam dużo w cenach do 1500. Są różne sytacje, kiedy można taniej kupić szczenię (hodowlane): - może być ostatnie z miotu, - hodowca woli sprzedać taniej, żeby jak najszybciej trafiło do nowego domu, - trochę podrośnięte - lub choćby związane z jakimś niezamierzonym wydarzeniem w życiu hodowcy. Ślędząc od jakiś 2-3 lat ceny najpopularnieszych ras, zauważyłam (może się mylę) w przypadku labków i goldenów spadek średnich cen szczeniąt. Kiedyś, tak ja napisałeś minimalna cena labka czy goldena wynosiła 1500, teraz można już kupić taniej. Dla wyjaśnienia, nie jestem zwolenniczką kupowania jak najtaniej. Uważam, że o wiele bardziej istotną sprawą jest rozwój szczenięcia, jego socjalizacja, a przede wszystkim zdrowie, aby oszczędzać 200 czy 300 złotych. Sama zapłaciłabym jego podwójną cenę, gdyby mi ktoś zagwarantował, że pies będzie zdrowy i dobrze się rozwijał. Tańsze szczenięta są na pewno alternatywą dla osób, które szukają psa danej rasy, a nie chcą wspomagać pseudohodowców. Quote
Gazuś Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 [quote name='Agnieszka K.']Ale ja nigdzie nie napisałm, że za 600 zł można kupić labka czy goldena. Generalnie proponuję uważnie czytać wypowiedzi. To temat o kupnie labka. Ty pisałaś ogólnie - o szczenięciu. To logiczne, że tak to się interpretuje, prawda? I jaki miałoby sens, gdybym napisała, że Psa Faraona można kupić najtaniej za 3000zł? To jest temat o kupnie Labradora i ceny innych ras nie wnoszą tutaj za dużo :lol: Ogólnie może i tak. Norma to myśle nie jest, bo sama przeglądając oferty sprzedaży szczeniąt znalazłam dużo w cenach do 1500. Moim zdaniem jest norma. Niestety, ale zauważam, że w ogłoszeniach są najczęściej psy najtańsze. Może stąd Twoje odczucia. jest wiele hodowli, które się nie ogłaszają, bo nie muszą, gdzie ceny wynoszą ponad 2000. Są różne sytacje, kiedy można taniej kupić szczenię (hodowlane): - może być ostatnie z miotu, Bardzo niemiło skojażyło mi się z mitem o tym, że ostyatnie szczenięta z miotu nie mają metryk i sa tańsze :roll: Tutaj też mam lekkie wachania, bo czasami właśnie najlepsze szczenie z miotu (i najdroższe) pozostaje w rękach hodowcy najdłużej - żeby znaleść mu dobry dom, w którym będzie mógł rozwinąć karierę wystawową i "promować" hodowlę... - hodowca woli sprzedać taniej, żeby jak najszybciej trafiło do nowego domu A dlaczego ma się go szybko pozbywać? - trochę podrośnięte Tutaj się zgadzam :lol: Ślędząc od jakiś 2-3 lat ceny najpopularnieszych ras, zauważyłam (może się mylę) w przypadku labków i goldenów spadek średnich cen szczeniąt. Kiedyś, tak ja napisałeś minimalna cena labka czy goldena wynosiła 1500, teraz można już kupić taniej. Ale ja mówiłam o cenie minimalnej, po dobrych psach (nie suce z 3 bdb), przebadanych, z dobrym eksterierem i psychiką. Oczywiście ZDARZA się kupić dobrego psa taniej. Ale nie często. Tańsze szczenięta są na pewno alternatywą dla osób, które szukają psa danej rasy, a nie chcą wspomagać pseudohodowców. Oczywiście, jak ktoś nie ma w planach wystawiania i rozmnażania psa to jak najbardziej szczenie z DOBREJ HODOWLI tańsze ze względu na jakąś plamkę nie tam gdzie powinna być, tyło/przodo-zgryz... Możliwości jest wiele. Quote
Agnieszka K. Posted April 28, 2006 Posted April 28, 2006 [quote name='Gazuś']To temat o kupnie labka. Ty pisałaś ogólnie - o szczenięciu. To logiczne, że tak to się interpretuje, prawda? :lol: . Jeśli zostało wyrwane z kontekstu to może i jest logiczne. Ale ja napisałam wyraźnie o rozpiętości cen na przykładzie konkretnej rasy. Jeśli ktoś zabiera głos w dyskusji, to uważam, że przeczytał ze zrozumieniem to co zostało juz napisane (w tym temacie są to aż 3 stony). [quote name='Gazuś']Bardzo niemiło skojażyło mi się z mitem o tym, że ostyatnie szczenięta z miotu nie mają metryk i sa tańsze :roll: . Żeby sie nie kojarzyło niemiło, to napisałam ostatnie szczenię hodowlane, żeby wykluczyć wady np. zgryzu czy umaszczania. Chodziło mi o szczenię sprzedawane jako ostatnie. [quote name='Gazuś']A dlaczego ma się go szybko pozbywać? . Jeśli uważasz, że sprzedaż szczenięcia za niższą cenę, aby jak najszybciej mogło być w nowym domku, jest jego pozbyciem się ....., no cóż.:shake: Lepiej jest więc czekać tak długo, dopóki hodowca nie otrzyma żądanej ceny? Czy tylko o pieniądze chodzi? Ja nie rozumiem tego jako pozbywanie się szczenięcia. Jeśli są zamówione szczenięta na wystawy, a hodowca nia zamierza zostawiać u siebie żadnego malucha, to przepraszam bardzo, ale dlaczego ma nie sprzedać tego najlepszego, jeśli ma pewnośc że będzie wystawiane. Ma je sprzedać jako ostatnie licząc że może przez przypadek trafi na wystawy? A teraz odwróćmy sytację. Załóżmy że zamawiasz w znanej hodowli szczenię na wystawy. I jakiego szczenięcia oczekujesz? Wybitnego według hodowcy czy takiego "średniego", bo ten najlepszy zostanie na koniec? Tak na wszelki wypadek? [quote name='Gazuś']Oczywiście, jak ktoś nie ma w planach wystawiania i rozmnażania psa to jak najbardziej szczenie z DOBREJ HODOWLI tańsze ze względu na jakąś plamkę nie tam gdzie powinna być, tyło/przodo-zgryz... DOBREJ znaczy dobrej czy DOBREJ znaczy znanej? Nie rozumiem dlaczego tańszy ma oznacza gorszy, bo z wadami. Czy naprawdę jest wprost niewyobrażalne, że można kupić zdrowe szczenię po zdrowych przebadanych rodzicach za cenę poniżej średniej? Jeśli miałabym wybierać pomiędzy szczecięciem z takimi wadami ale z "DOBREJ HODOWLI", a zdrowym po zdrowych przebadanych rodzicach ale z początkującej hodowli, to wybrałabym jednak to drugie. Quote
Recommended Posts