Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

czytam, że tatuuje się tylko rasowe psy - przybłąkały się do mnie dwie suki, z których jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry. obie oglądał vet i sędzia kynologiczny i żadna z nich nie jest rasowa. czy ktoś może podpowiedzieć co to za sytuacja ?

Posted

A może jakiś pseudohodowca ''sprezentował'' im fałszywe tatuaże, myślę że to się da zrobic, i miał nadzieję że sprzeda je komuś jako rodowodowe psiaki bo mają tatuaż? to chyba prawdopodobne...niestety :(

Posted

jasne, tylko muszę jakieś sensowne pstryknać, co nie jest łatwe w przypadku psów zainteresowanych wielce aparatem - jestem w trakcie sesji zdjęciowej :)

Posted

Lilyeth napisał(a):
Wydaje mi się, że w niektórych schroniskach tatuuje się psy, więc to może to ?

Ale schroniska nie stosują kodów związku kynologicznego. Ja bym się jednak doszukiwała rasy... Litera i trzy cyfry to powinien być tatuaż związkowy - H to oddział Katowice, N - to Poznań. A to, że weterynarz i sędzia nie rozpoznali rasy nie daje żadnej gwarancji, że pies nie jest rasowy.
Pokaż zdjęcia i popracujcie nad odczytaniem tego tatuażu, może trzeba wygolić ucho, przetrzeć spirytusem, to pomaga wyostrzyć znaki.

Posted

Lilyeth napisał(a):
Wydaje mi się, że w niektórych schroniskach tatuuje się psy, więc to może to ?

raczej na pewno to, moj tesc tez ma mieszanca z tatoo wlasnie ze schroniska

Posted

Schroniska też tatuują z literą, np Krzyczki z literą "A". Miałam dwa rottki przez nich tatuowane. A na zdjęciu jest golden. Jeżeli to ten z literą "H", to we wtorki jest sekcja VIII od 17-19.

Posted

Moi sądziedzi 5 lat temu przygarnęli suczkę błąkającą się w okolicy Małdyt (warminsko-mazurskie), suczka w lewym uchu ma tatuaż, też jest mieszańcem...

Posted

jak nic to golden - albo pies w bardzo dobrym typie - co za sędzia ocenił go jako mieszańca?? poszłabym do związku kynologicznego i poszukała w ktróym okręgu tatuują tymi oznaczeniami

Posted

MAGDAHP napisał(a):
czytam, że tatuuje się tylko rasowe psy - przybłąkały się do mnie dwie suki, z których jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry. obie oglądał vet i sędzia kynologiczny i żadna z nich nie jest rasowa. czy ktoś może podpowiedzieć co to za sytuacja ?

Z jakiej miejscowości jesteś i w jakich okolicznościach te dwie suczki znalały się u Ciebie ?

Posted

MAGDAHP napisał(a):
gonitwa - napisz czy udało się znaleźć właścicieli/hodowcę w opisywanym przez Ciebie przypadku psa mieszańca z tatuażem !

Nie.. ZK poinformował nas że nie posiada żadnych informacji na temat takiego tatuażu, a suczka wygląda jak mieszanka charta polskiego z ONkiem - miała mniej więcej 9 miesięcy jak ją wzięli, była tak masakrycznie chuda,że faktycznie długo przypominała nam charta. Co ciekawe, mają ją już 4 lata (lub 5) a ona ani razu nie miała cieczki... Sprawa została nierozstrzygnięta, fakt - ogłoszenia w internecie były, suczki nikt nie szukał...

Posted

MAGDAHP napisał(a):
jedna ma tatuaż w uchu zaczynający się od litery H lub N niezbyt czytelny po literze trzy cyfry

Czy wet sprawdzał czytnikiem czy nie ma chipa?

Posted

dziś dostałam potwierdzenie ze związku, że suczka jest w rejestrze goldenów hodowli okręgu poznańskiego
i teraz już zupełnie nie wiem kto się myli bardziej...
tak czy owak dzięki za pomoc ! można na Was liczyć !