Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Wczoraj rano (o 8.00 i 11.00) moja suka urodziła dwa śliczne zdrowe szczeniaczki. Po 3 godzinach nie rodził się kolejny szczeniak,więc zadzwoniłam do weterynarza. Dowiedziałam się, że przerwa między kolejnymi szczeniakami może wynosić nawet 8 godzin. Czekałam cierpliwie, ale nic się nie działo. Weterynarz uspokajał, że wszystko jest cały czas w porządku. Trzeci szczeniak urodził się dopiero o 1 w nocy, a niedługo za nim kolejne. Jednak wszystkie rodziły się bez pęcherzy płodowych, z już oderwanymi pępowinami, a suka każdego z nich chciała zjeść. Na szczęście uratowaliśmy wszystkie, no i teraz są duże, silne i piękne a suka je akceptuje.
Moje pytanie: czy normalna jest 14-godzinna przerwa między kolejnymi szczeniakami, a może weterynarz powinien wcześniej interweniować? I czy przy każdym następnym porodzie może być tak samo? (dodam, że moja suka rodziła po raz pierwszy).

Posted

u nas też raz zdazyl się taki wypadek

suka urodzila szczeniaka wieczorem i przez calą noc nic ( z tym, że nie miala partych bóli ani nie drapala poslania nic nic0
a rano urodzila reszte czyli 10 :lol:

też rodzily się bez pęcherzy i z oderwaną pępowiną

tylko ona ich nie chciala zjeść a opiekowala sie

Posted

[LEFT]A co jest przyczyna że pęcherze plodowe są rozerwane w takiej sytuacji?Może nie zauważyliście ,że sunia sama bez Was dła sobie radę?

[/LEFT]

Posted

hmm, nigdy nie zastanawialam się nad tym dlaczego, w końcu dzieci ludzkie też rodzą się bez pęcherza, może po prostu pęka w drogach rodnych i potem wychodzi razem z lożyskiem? może silny sznur pępowinowy trzyma i tak już jest. Może to sprawa genetyki, ale w końcowym efekcie wszystko jest w porządku.

Czasami jednak dlugie przerwy między urodzeniem kolejnych szczeniąt są powodem do niepokoju

Gdy suka prze a nie może urodzić, albo ma dziwny wyciek (krwawy)

zawsze trzeba byc w pogotowiu, pomimo, że większość kończy się ok.