Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Proszę o pomoc!! adoptowałam psiaka ze schroniska, wszystko było ok. do czasu gdy przyszło do zapięcia smyczy, pies przytulił się do ziemi i ani w prawo ani w lewo. Jak mam go nauczyć chodzenia na smyczy. Próbowałam ze sznurkiem przy obroży ale sznurek znikł szukałam już chyba wszędzie i nic. Może wy macie jakieś sposoby nauki.

Posted

Ja spróbowałabym przypiąć psu smycz i zostawić go. Kiedyś musi się ruszyć, a wtedy obficie go nagrodzić (nie tylku głaskaniem ;)). Jeśli pies już się przekona do smyczy to stawać co raz bliżej niego, żeby przyzwyczaił się do duetu Ty+smycz i też czekać, aż sam zacznie się ruszać. Potem po mału brać smycz do ręki, najpierw dalej od psa potem co raz bliżej.
Mam nadzieję, że uda ci się przekonać go do smyczy, jeśli nie tym sposobem to innym.

Skoro pies jest ze schroniska może mieć złe wspomnienia ze spacerm (może został wyrzucony na jednym z nich), więc jeśli możesz to wyprowadzaj go na mało uczęszczane tereny bez smyczy i baw się z nim. Przekonaj, że spacer to najfajniesza rzecz pod słońcem :).
Powodzenia.

Posted

Przypnij mu linkę i niech chodzi z nią po domu ,jeśli tam czuje się lepiej i nie zdejmuj, niech z nią je ,śpi ,bawi się.Za dużą aktywność nagradzaj . Nawet kawałek 0,5 m lub mniej ,to może być byle co, zwykły sznurek(żeby nie plątał się w tym i nie zahaczał o meble) , przed spacerem przedłuż tworząc prowizoryczną smycz (niech czynność "tworzenia" smyczy nie będzie zauważana przez psa). Chodzi o to by wyeliminować tą czynność a jednocześnie żebyś miała go pod pełną kontrolą na spacerze.