Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mili Forumowicze,

przymierzam sie do zorganizowania spotkania ze znajomymi psiarzami w marcu przyszłego roku. Chcę im zaproponowac dość aktywny dzień. W najbliższej okolicy mam zarówno ogromne łąki (proste jak stół), kawałek lasu z licznymi leśnymi ścieżkami oraz takie wiejskie boisko leżące tuż przy lesie. Jednym słowem tereny, że aż się prosi, żeby po nich "poganiać"! Jeden kłopot - nigdy nie uczestniczyłam czynnie w żadnych "psich" zawodach (a sporo się teraz różnych ciekawych namnożyło:)) a tym bardziej juz nic takiego nie organizowałam :(( Czy mogę liczyć na Waszą pomoc? Może podsuniecie mi kilka pomysłów na świetną zabawę z psami na świeżym powietrzu, w tak niepewny co do pogody czas jak koniec marca? Robimy już ze znajomymi tzw. "burzę mózgów", ale może ktoś z Was mógłby nam podsunąc pomysł, na który sami nie wpadniemy? Będziemy baaardzo wdzięczni za pomoc :))))

Pozdrawiam bardzo serdecznie

Posted

więc tak wszystko zależy od psa ;)

z onem jak byłem piękny i młody (wbrew pozorom to nie tak dawno) uwielbiałem grać w szukanie kumpli oni mieli minute bądź więcej na ukrycie się w lesie a ja ich pote ścigałem z psem ;) jak pies się wkręcił to zabawa byłą przednia to jeden pomysł

tradycyjny canicros lub poprostu bieg przełajowy z psem

grupowe szkolenie (takie amatorskie pt :) )

no i może coś jeszcze hmmm ........

Posted

Jak masz taki piękny teren i brak doświadczenia, to idź do ludzi, którzy już się w to jakiś czas bawią. Myślę, że może to być interesująca propozycja dla jakiegoś ośrodka szkolenia psów, który podpowie ci jak i co tam zorganizować. W grę może wchodzić zarówno PT, IPO, jak i agility. A może nawet zainteresuje się tym sekcja szkolenia ZKwP?

Daj znać, jak już coś wymyślicie.

Posted

niestety śląsk to nie warszawa:P(czasami na szczęscie) i nie ma ośrodków z torami agility itp jedyny tor o jakim wiem to na gostarze ale też nie pełny no ale za to ogólnie dostepny(chyab że jest jakieś szkolenie) no i jeszcze jeden co wiem że jest cały ale on jest zamknięty dla wszystkich (nie ma szkoleń na zewnątrz ani tym nbardziej nie można korzystać)

Posted

O Gostarze słyszałem. Co do tego czy mają agility, to nie jestem pewien, bo ostatnio wiele osób mówi, że jaednak nie. A to dugie miejsce? Co to jest i czemu zamknięte?

Posted

Dzięki za pomysły, zupełnie nie pomyślałam by skontaktować się z sekcją szkoleń ZKwP. Może rzeczywiście mogliby pomóc? Choć nie wszystkie psy uczestniczące w tym naszym spotkaniu to "zawodowcy", którzy będą w stanie sie wykazać na profesjonalnym torze. Zdecydowana większość to "amatorzy", chcę tylko żeby sie świetnie bawili ;) Martwi mnie trochę, że jest to taki czas, że nie wiadomo czy będzie jeszcze śnieg czy też chlapa do kolan, ale trudno trzeba będzie zaryzykować:))

Myslałam o Twoim pomyśle Tomku o poszukiwaniach z psem pochowanych w lesie znajomych, zabawa suuuper, tylko nie wiem jak mogłabym ją przeprowadzić, gdy będzie ok. 15-20 psów. Ale może ją jakoś zaadaptujemy.

Może orientujecie się też czy istnieje możliwość wypożyczenia gdzieś sań lub wózków do ciagnięcia, takich jakie są używane przez huskie i malamuty? Nie mam niestety znajomych wśród miłośników tych ras.

Pozdrawiam i dziekuję za pomoc

Posted

Na zaprzęgach się nie znam :-?

Ale wiem, że są dwie federacje zrzeszające kluby zaprzęgowe i obie współpracują ze ZKwP. Proponuję idź do Związku i pogaj o tym wszystkim - powinni Ci pomóc.

Posted

moja siostra cioteczna studiuje architekture krajobrazu i postanowila ze na ostatnim projekcie jaki ma zrobic bedzie teren do zabaw dla psow :]

pomysl super nie? ;)

i prosila zebym dala jej jakies pomysly :]

na pierwszym miejscu bylo oczywiscie agility :]

ale wlasnie tez sie zastanawialam nad tym co Haluta mowisz...

moze tropienie? ale psiaczki raczej sie nie skupia w takim towarzystwie ;)

to szukanie w lesie jest fajne :] albo freesbee (tak siem pisze?) ogolnie widzialam jto w wykonaniu psa, skacza niesamowicie :) jest pelno takich roznych dyspycplin psich... :) mozecie zrobic prowizorke przeszkod, mobility :) wyscigi? ;) i takie wyscigi z przeszkodami, nie za bardzo udziwnione ;) a raczej bezpieczne ;) ze biegnie razem pies i wlasciciel :) o mozecie wykombinowac tez takie wyscigi z przeszkodami ale takie jak np sa na festynach roznego rodzaju :] macie jakies zadania do wykonania :] na czas :] to juz tutaj tylko Twoja inwercja tworcza ;)

niech ja jeszcze pomysle :)

a co do pogody to niestety, ryzyk fizyk... najwazniejsza jest atmosfera! :) jak bedzie super atmosfera to i pogoda niewazna! :D

sama widze po zawodach na ktore jezdze ;)

pozdrowka

zycze powodzenia :)

Posted
a co do pogody to niestety, ryzyk fizyk... najwazniejsza jest atmosfera! :) jak bedzie super atmosfera to i pogoda niewazna! :D

sama widze po zawodach na ktore jezdze ;)

Masz rację :D Na jednych z zawodów w Czechach (w Opawie) biegaliśmy przez 2 dni na 2 parkurach w strugach deszczu, w błocie po kolana i też było fajnie :D
Posted

agility dla psa amatora w deszczu to zły pomysł mój nabrał uprzedzeń do huśtawki jak rozjechałsię w deszczu i nie mogę mu tego wpoić żeby wlazłna to :(

co do sańto na muchowcu są dwa kluby psów zaprzęgowych i one bankowo mają owe sanie raczej ich nie wypożyczają ale :-?

a co do drugiego miejsca gdzie jest tor to prywatny teren ogólenie znanego hodowcy borderow

haluta ja kiedys myślałem o zrobieniu własnego toru takiego amatorskiego lecz niestety nie dysponuje wystarczającym terenem (na ogródku mamy za mały trawnik i do tego szybko byś,my go zadeptali) a próby robenia czegoś na moich pplantach kończyły sięzawsze dewastacją :( ale jak widze twój zapał to może cośw tym temacie wymyślisz??

Posted
haluta ja kiedys myślałem o zrobieniu własnego toru takiego amatorskiego lecz niestety nie dysponuje wystarczającym terenem

Tomku, u nas miejsce by sie znalazło, wprawdzie te łąki, o których pisałam to są tereny prywatne okolicznych rolników, ale w dużej mierze są nieużytkowane więc myślę, że mozna by się z kimś dogadać. Nawet tuż obok domu mamy spory kawał nieuprawianego pola, teraz zarośnietego chwaściorami, ale od czego kosiarka? :D Z właścicielka tego terenu juz kiedyś rozmawiałam, żaliła sie że tak pole leży odłogiem ale siły nie te itd. Mieszkamy niedaleko Siewierza (przed Wojkowicami Kościelnymi) miejsce do hasania z psami super i z dala od drogi i cywilizacji niewiele. Może coś razem "urodzimy" :wink: ?

A propos kontaktu ze ZKwP, wczoraj dzwoniłam, rozmawiałam z przemiłym człowiekiem z Zarządu. Wprawdzie sekcja sportowa jest, ale praktycznie nie działa. Podał mi za to namiary na kilku dobrych ludzi, którzy być może mogliby pomóc. W przyszłym tygodniu skontaktuje się z nimi.

Pozdrawiamy serdecznie

Joanna z Hallą i Zoyą

Posted

to w takim razie ci zazdroszcze mieszkasz w moim wymarzonym miejscu (może nie dokładnie) jak jeździłem na przeczyce nad zalew to sobie wymyśliłem że właśnie w jednej z tych wiosek chciałbym mieć dom (jeszcze długa droga przedemną ;)

a co do placu zabaw dla psów to możemy pomyślec ;)

Posted
A propos kontaktu ze ZKwP, wczoraj dzwoniłam, rozmawiałam z przemiłym człowiekiem z Zarządu. Wprawdzie sekcja sportowa jest, ale praktycznie nie działa.
No właśnie, niestety tak często bywa w Oddziałach :roll:
  • 4 weeks later...
Posted

Hej siostro!

a może weight pulling tzn ile kg uciągnie pies ?

Apropos poszukiwań to spytam się na szkoleniu jak zrobić żeby te 1000 osób :evilbat: nie czekało zadługo na swoją kolejkę

Pozdrowka

T

Posted
Hej siostro!

a może weight pulling tzn ile kg uciągnie pies ?

T

Pomysł ciekawy, mam tylko pytanie, bo wydaje mi się, że to tego typu sportu psy muszą być dorosłe. U nas większość stanowić będzie roczna młodzież, chyba byłyby za młode do tego typu "zabaw". Jak to jest?