Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mieszkam w domu z ogrodem. Na sasiadów nie narzekam, a oni nie narzekaja na mnie. Jednak uważam, że nauczenie psa by nie podejmował pokarmów z ziemi może kiedyś ocalić mu życie, lub zdrowie.

Jednak nie całkiem mi to wychodzi.:wallbash:

Otóż najpierw sama wychodze na podwórko i rozrzucam różne ciekawie i intensywnie "pachnące" rzeczy po ziemi (np. wedzone żwacze wołowe)
Potem ide z psicą i czekam aż ją zapach zwabi do przynęty aby wyskoczyć na nią z dzikim okrzykiem "FEEE PASKUDO!". Natomiast gdy w pore się zreflektowała i bez mojej nagany sama zrezygnowała z wzięcia do buzi (pyska) przynęty, wtedy oczywiście dostawała wielki smakołyk i pochwałę, wysokim piskliwym głosem. No i zajażyła dość szybko i nawet nie musi być na smyczy, wogóle nie próbuje przy mnie nic zżerać z ziemi.

Problem w tym że jak mnie nie ma w pobliżu, bo jestem w drugim końcu ogrodu, albo poszłam na moment po coś do domu i wyglądam na nia przez okienko, to psica się rozejrzy na boki, stwierdzi, że jest sama i że zasada wobec tego nie obowiązuje...

Gdzieś widac robię błąd... :shake:

Czy ktos może mi cos poradzić?

Posted

A spróbuj rozrzucić w ogrodzie żarcie,wypuścić psa i przejść właśnie gdzieś gdzie sunia nie widzi,ale cały czas ją obserwować. Jak spróbuje coś zjeść rzucić w jej kierunku dyskami,łańcuszkiem bądź krzyknąć fe. Możesz też obserwować ją z okna i reagowac jak coś zżera.

Posted

Klaudia:-) napisał(a):
A spróbuj rozrzucić w ogrodzie żarcie,wypuścić psa i przejść właśnie gdzieś gdzie sunia nie widzi,ale cały czas ją obserwować. Jak spróbuje coś zjeść rzucić w jej kierunku dyskami,łańcuszkiem bądź krzyknąć fe. Możesz też obserwować ją z okna i reagowac jak coś zżera.

tak Klaudia, tylko jak sie pojdzie do domu, moze sie czesto nie zdazyc zareagowac na psa ktory cos zaczyna jesc... to sie wydaje ze takie latwe. Psy sa sprytne bestie ;)

• 4 weeks later...
Posted

Fajnie jest też nauczyć psa, by nie brał pokarmu od obcych. Najprościej jest wyuczyć go przyjmowania tylko z lewej ręki. 98% ludzi będzie próbowało dać mu z prawej. Wystarczy, że powiedomisz karmiące go osoby, że trzeba urzyć drugiej ręki. A metodę możesz stosować taką jak w przypadku jedzenia z ziemi.
Powodzenia