Jump to content
Dogomania

Spotkanie z kiedyś agresywnym psem - pytanie do doświadczonych "psiarzy".

Recommended Posts

Posted

Mój pies (4, labrador mieszaniec, niewykastrowany) jest bardzo przyjacielski, zero agresji, najchętniej bawiłby się z wszystkimi. Czasami inne psy na niego warkną, to odchodzi. Taka prawdziwa ciapa.
Mam problem tylko z jednym psem. Sąsiadki z ulicy. Kilka miesięcy temu, jej pies (Hovawart - wtedy nieułożony, młody, agresywny) pobiegł za nami, skoczył na mojego psa. Zanim zareagowałam, zdążył ugryźć go w ucho (tamten ugryzł mojego). Minęło kilka miesięcy, pies sąsiadki po szkole dla psów, idzie spokojny, nie szczeka, a mój jak go widzi to w domu z pazurami na drzwi się rzuca. Na spacerze jak ich widzę, nie chcę ryzykować i schodzę z drogi.

Teraz moje pytanie: spróbować i podejść na spacerze, czy lepiej nadal omijać? Czy jest szansa, że jak obwąchają się ponownie, to może popatrzą na siebie przyjaznym okiem?
To ciągłe schodzenie sobie z drogi jest kłopotliwe :(

Posted

Ugadaj sie z sąsiadką i najpierw z daleka,a potem coraz blizej się mijajcie.W miedzyczasie "zagaduj" Twojego psa i przy kazdym braku nerwowego zachowania nagradzaj.Ty nie mozesz wogóle okazywać zdenerwowania i napięcia.Po kilku udanych próbach zmniejszajcie dystans i tak pomalutku do momentu aż będą mogły się powąchać.Powąchają się i odchodzisz i znowu i znowu ...az się przyzwyczają:)

Posted

Dziękuję za odpowiedź. Czyli mogę/powinnam próbować. Właśnie tego nie wiedziałam. Działa to jak u dwunogich (czasami krzywdę udaje się zapomnieć, czasami nie), czy uraz pozostaje na zawsze.
Miłego weekendu.
:)