Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzięki ^^

Wczoraj wieczorem zauważyłam, że wypadł jej pierwszy mleczak :D A dzisiaj zniknął już drugi. No i widać jak wychodzą stałe na zastępstwo tamtych. Czy to nie za szybko na wymianę ząbków ?

• Replies 88
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted

wiek jak najbardziej OK :)
i ile dobrze kojarzę to ma obecnie 4 miesiące?

Zestawienie wieku psa na podstawie stanu uzebienia

3-4 tygodnie - wyrzynanie się zębów mlecznych
4-5 miesięcy - początek wymiany zebow mlecznych
6 miesiecy - koniec wymiany zebow
1,5 roku - starte cegi zuchwy (guzek glowny)
2,5 roku - starte sredniaki zuchwy (guzek glowny)
3,5 roku - starte cegi szczeki (guzek glowny)
4,5 roku - starte sredniaki szczeki (guzek glowny)
5 lat slady - starcia na klach
5,5 roku - starte okrajki zuchwy (guzek glowny)
6 lat starte okrajki szczeki (guzek glowny)
7 lat - powierzchnia traca cegow zuchwy jest poprzeczno-owalna
8 lat - powierzchnia traca sredniakow zuchwy jest poprzeczno-owalna
9 lat - powierzchnia traca cegow szczeki jest poprzeczno-owalna
10-12 lat - wypadania cegow
12-16 lat - wypadania pozostalych siekaczy
16-20 lat - wypadania klow

Dla ulatwienia przeglad techniczny uzebienia

Posted

Dudek, dzięki! Jeszcze mam takie pytanie -> czy zaczerwienione dziąsła w momencie kiedy zaczyna się wymiana ząbków to nic złego ? I tak, ma 4 miesiące.
euphoria, super! Ja również jestem jak najbardziej za jakimiś spotkaniami. Może coś w przyszłym tygodniu ? :)

Dzisiaj trochę bardziej oswajałyśmy się z pokazywaniem ząbków gdyż wczoraj zauważyłam, że nie najlepiej nam z tym szło. W sensie mała średnio chciała żebym je oglądała. I też uczyłyśmy się wskakiwać na fotel później mały stolik na komendę ^^ Jak tylko wrócimy do domku muszę zainwestować w maszynkę i nieco ją ogolę. Chociaż tak nieprofesjonalnie, ale zawsze pierwszy raz. Po za tym byłyśmy dzisiaj na spotkaniu z innym Grzywkiem pp, 3 letnim. Pies zwariowany, ciągle chciał ją "kryć" -.- Było irytujące kiedy ten gonił Nessi po całym ogródku właścicieli i przygniatał ją całym ciałem do ziemi. Na początku Mała go przegoniła, a potem kiedy nie miała już siły powarkiwała na niego i szczekała.

Posted

Av. nie ma sprawy zawsze chętnie pomagam :)

Jeśli będziecie ją golić - zostawcie włosy na uszach - myślę, że będzie fantastycznie wyglądać z zarośnietymi uszami:loveu:
przy pierwszym goleniu po dłuższej przerwie może się trochę buntować ;)

przy wymianie zębów kontrolujcie czy nie zostają jej przetrwałe zęby mleczne (czasami mleczaki nie wypadają - jest to dosyć częste u ras miniaturowych) jeśli będziecie mieli jakieś zastrzeżenia najlepiej będzie pokazać ją weterynarzowi. Najczęściej jednak mleczaki same wypadają bez żadnej interwencji.

• 2 weeks later...
  • 4 weeks later...
Posted

Być może w ten weekend rzucę nowymi fotkami suńki, jeśli tylko uzyskam skądś aparat [tylko skąd?!]
Nie gwarantuję, że będą ładne, bo zostawiłam swój aparat w Internacie, a w domu jest tylko cyfrowa małpka.
Zaczynamy naukę wystawiania, pierwszy raz mam w rękach grzywacza, więc uczymy się obie. Szczęście, że w domu mam wielkie lustro do samej ziemi :evil_lol:

Posted

Tak to wygląda na pierwszy dzień. Ringówki jeszcze nie doszły, jutro będę dzwonić i się pytać co i jak, no bo ILE MOŻNA CZEKAĆ?
Statyka wychodzi jak wychodzi na razie, chyba na wystawę wezmę lustro xD
Myślicie, że p. Supronowicz miała by coś przeciwko? :evil_lol:

Nie wiem co z ruchem, mi się podoba, ale jak Wam?
Mała biegnie za mną niestety, jak biegnę wolniej to ona też.. Może motywacja serem? CO o tym myślicie?

W ogóle zauważyłam, że na żółty ser ładnie stoi, więc będę go używać..

Posted

Niestety do 'ringówek' nie da się zadzwonić - na stronie nie mają podanego numeru. Wysłałam do nich drugiego maila razem z Asią z jej konta.. Kupe kasy poszło, zamówienie wysłane 3września a ringówek ani widu ani slychu! :/

Nessi, nauki wystawiania dzień drugi.

Jutro mała ma ode mnie spokój :evil_lol:, ale za to dopadnę ją w sobotę chyba. Albo w niedzielę...

Posted

netheter napisał(a):
Z Amber House pl..
tylko tam znalazłam to co chciałam, chyba, że nie umiem szukać :)

to sprawdzony sklep, nie powinnaś mieć problemu, ciekawe coś się stało.
A jaką to ringówkę zamówiłaś? :cool3: