Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

bakteriakoli napisał(a):
Ola to nie jest dziwne, na początku psa ze schroniska do niczego nie można zmusić, wiem, że twój tata nie mial wyboru i musiał go złapać, ale mówię generalnie. Przykład: jeśli chcesz zeby pies zszedł z kanapy nie zmuszaj go silą bo cię użre, daj mu coś w zamian, przysmak i mów zejdz, jak zejdzi daj mu go. To przykład, ale tak to działa w wielu sytuacjach. Jak próbowałam sukę zmusic do czegoś to tez mało mnei nie uzarła po kilku dniach od zaadaptowania jej. To mija. Na razie nei czuje sie jeszcze u was bezpiecznie.

Wszystko to rozumiem.... Jednak ojciec sie niezle wkurzyl i nie mozemy go przetrzymac do czasu znalezienia nowego domu, a jedynie do otwarcia schroniska. :-(
Jutro najprawdopodobniej musimy sie pozegnac....
Ja nie bylam jego pierwszysm dt, wzial go jakis chlopak ale nie dal sobie z nim rady i awaryjnie trafil do nas na 3 dni.... I trzy dni minely :placz:

• Replies 298
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

kapuje, szkoda :(

Ola164 napisał(a):
Wszystko to rozumiem.... Jednak ojciec sie niezle wkurzyl i nie mozemy go przetrzymac do czasu znalezienia nowego domu, a jedynie do otwarcia schroniska. :-(
Jutro najprawdopodobniej musimy sie pozegnac....
Ja nie bylam jego pierwszysm dt, wzial go jakis chlopak ale nie dal sobie z nim rady i awaryjnie trafil do nas na 3 dni.... I trzy dni minely :placz:

Posted

Pewnie pomyslisz, ze to kolejne zwyczajne ogloszenie typu "przygarnij psa". Moze po czesci masz racje.... Dlaczego mialbys wybrac akurat tego? Prosze, nie skreslaj go od razu, prosze przeczytaj chociaz to co udalo mi sie napisac.
Ma na imie Felek, tak Felek... Takie zwyczajne imie dla niezwyklego psa.
Felek nie jest ani mlody, ani stary. Mowie, ze jest wlasnie taki w sam raz. Ma 5-6 lat... Tak powiedzial Pani weterynarz, ale co ona o nim moze wiedziec? Moim zdaniem ma 3-4 lata i w zyciu nie jadl ryzu z marchewka i miesem, a kosci i resztki z obiadu...
Jest piekny, prawdziwy psi elegant! Ledwie sie pojawia a juz chce sie usmiechac. Ma cudowny wyraz pyska. Pewnie dawal komus wiele radosci... Ale ten ktos musial go skrzywdzic....
Pamietasz opowiesc o Ogrodniki i Rozy? Byl sobie raz Ogrodnik, ktory hodowal rosliny. Raz kupil Roze, malenka.... Czekal dlugo, dbajac o krucha roslinke. Gdy w koncu urosla okazala sie byc Ostem, a nie Roza... Wtedy Chlopiec wycial Ostet, a w jego miejsce posadzil kolejna Roze...
Moze tak wlasnie bylo z Felkiem? Moze wlasciciel spodziewal sie, ze bedzie inaczej? Tak tez zostawil slad na psiej psychice... Pewnie go bil, bo Felus reaguje agresywnie na nagle ruchy do niego skierowane. Jest jednak niesamowicie ufny i bardzo pocieszny...Chodzi krok w krok za czlowiekiem.
Ogromnie cieszy sie gdy moze wykonywac sztuczki za smakolyki. Umie komendy: siad, lapa, druga lapa, zostan (troche) i hop. Kiedy widzi smycz biegnie do brakmi i wskazuje ja lapa. Nie wiem czy mieszkal w domu, czy na ogrodzie. Wczoraj zalatwial sie w mieszkaniu, dzis czekal juz na spcer. Jest niemal wszystkozerny, miske czysci lepiej niz zmywarka. Zachwyca mnie swoja inteligencja i bystroscia na kazdym kroku... Wciaz nie moge uwierzyc jak tak skrzywdzony pies, ma w sobie tyle radosci.... Radosci, ktora chce sie dzielic...
Blagam nie przechodz obok niego obojetnie, jesli nie mozesz go przyjac, napisz do znajomych.... Ma czas do jutra... Inaczej znowu trafi do schroniska, schroniska, ktorego moze nigdy nie oposcic!
Dzis radosnie biega po ogrodzie, jutro znowu trafi do zimnego boksu na wiele dlugich dni, tygodni, a moze nawet miesiecy...

WARUNKIEM ADOPCJI JEST PODPISANIE UMOWY ADOPCYJNEJ!

Posted

Mam pytanie. Czy ktos moglby zrobic Allegro cegielkowe na ogolne wplaty na 'utopce' z azylu? mogloby to pojsc na konto KTOZ'u a z tamtad wplaty na DT w ktorych sa pieski. Sporo ludzi pyta o pomoc: puszki, karma, w ogole jedzenie, bedzie potrzebna pomoc w leczeniu, niektore DT sobie poradza z karma, kocami, smycza i obroza, bo koszty moga nie byc az takie duze dla 1-2 psow itp, ale nie koniecznie z leczeniem a jezdzenie za kazdym razem o Azylu, szczeg jesli ktos ma psy na DT daleko albo poza Krakowem, czesto bez latwego dojazdu nie jest latwe... Co wy na to...?

Posted

fizia napisał(a):
Ulaa ma tez Bacę (.......)

drugi Baca to biały pies w typie owczarka "podhalańskiego" (choć bardziej "podchodzi" pod "pirenejczyka"). Był na wybiegu V

Posted

shaaka napisał(a):
bakteriakoli - dziękuję serdecznie za wklejenie zdjęć.!!!! :multi:
jak Wam się Czaruś podoba? ;)

fajny szkrab!
jakie macie plany wzgledem niego? zostaje? to kompaktowy psiakm zmiesci sie w kieszeni:)

Posted

bakteriakoli napisał(a):
fajny szkrab!
jakie macie plany wzgledem niego? zostaje? to kompaktowy psiakm zmiesci sie w kieszeni:)

tak, piesio rzeczywiście jest nie wielki, przynajmniej ciałem ;) jest naprawdę dzielny, świetnie sobie radzi z chodzeniem, schodami itd. super też zniósł jazdę autem, wizytę u weta i w ogóle...brak łapki prawie w niczym mu nie przeszkadza :)....
tak jak pisałam wcześniej - jest teraz u mojego taty w mieszkaniu (bo ja u siebie 2 psy mam), i jak na razie tata decyzji jeszcze nie podjął...jeśli nie będzie mógł u niego zostać, to oczywiście będziemy szukać innego domu, tak żeby do schronu nie wracał...:)

Posted

czy mogę do kogoś wysłać zdjęcia i poprosić o wstawienie na wątek Maji ?
dostałam od koleżanki z dzisiejszego spaceru, ale nie mogę ich zapisać z meila ....

Posted

[quote name='ANETTTA']poczytajcie i przekażcie dalej

offek

http://wyborcza.pl/1,76842,7919444,Lubisz_zwierzeta__Nie_jedz_ich_.html

Krakowskie schronisko dla bezdomnych zwierząt nie wymaga odbudowy. Krakowskie schronisko dla bezdomnych zwierząt nie zostało zalane. KRAKOWSKIE SCHRONISKO ANI KRAKOWSKIE TOWARZYSTWO OPIEKI NAD ZWIERZĘTAMI NIGDY NIE PROSIŁY I NIE UPOWAŻNIAŁY OTOZ ANIMALS DO JAKICHKOLWIEK ZBIOREK NA RZECZ KRAKOWSKIEGO SCHRONISKA.

OTOZ Animals nie uczestniczyło w ewakuacji 700 psów z krakowskiego schroniska ani nie przekazywało żadnych kwot na ratowanie tych zwierząt.

http://otoz.pl/322.html#czytajdalej

Posted

Finnigan- miałam przyjemność wieźć go samochodem ze schroniska do DT. Jak go zobaczyłam nogi się pode mną ugięły, ludzie omijali nas szerokim łukiem a ja zastanawiałam się kiedy mi odgryzie głowę z tylnego siedzenia Jak tylko wskoczył do samochodu wyłożył się na plecy i kazał się koleżance głaskać i rozdawał buziaki na prawo i lewo był cały uhahany jakby cieszył się, że jedzie na spacer. Jak go dowiozłyśmy do DT to nową osobę przywitał bardzo radośnie i też rozdawał buziaki i kazał się miziać po brzuchu byłam w ciężkim szoku - to naprawdę wspaniały pies! bez cienia agresji.

Posted

[FONT=arial][SIZE=2]ZE STRONY GAZETY WYBORCZEJ:

http://wyborcza.pl/1,76842,7919444,Lubisz_zwierzeta__Nie_jedz_ich_.html
[/FONT]

Stowarzyszenie OTOZ Animals apeluje natomiast o datki na schroniska i na ratowanie zwierząt, które ucierpiały podczas powodzi, w tym na odbudowanie schronisk w Oświęcimiu i Krakowie, które zostały zalane. Zwierzęta udało się ewakuować, ale potrzeba pieniędzy na ich utrzymanie. Animalsi organizują w Warszawie przy Polu Mokotowskim w sobotę piknik charytatywny, z którego dochód pomoże zwierzętom -ofiarom powodzi (http://otoz.pl/).

I ZE STRONY OTOZ ANIMALS:

[FONT=arial][SIZE=2]
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2] Z przerażeniem śledzimy informacje z południa Polski. Żywioł nie oszczędza nikogo. Woda niszczy domy, zalewa uprawy, podtapia gospodarstwa. W kilka chwil znika dorobek całego życia.
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2] Niestety woda nie oszczędza również zwierząt. Nasze schronisko w Oświęcimiu przestało istnieć. Na szczęście dzięki Waszej pomocy, dzięki pracy wielu osób wszystkie siedemset psów zdołaliśmy bezpiecznie ewakuować. Podobnie było w Krakowie.
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2]Teraz nadszedł czas odbudowania tego, co zabrała nam woda. Niestety brakuje nam na to środków.
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2]Schroniska to jednak nie wszystko.
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2] Często psy pozostają uwiązane na podwórkach, są przerażone, przemoczone, brodzą w wodzie, czasem bardzo głębokiej. Nie pozwólmy im zginąć, uwolnijmy je z łańcuchów - one też chcą przeżyć. Ich życie zależy tylko od nas! Cierpią również zwierzęta gospodarskie. Apelujemy do wszystkich osób o pomoc w ich ewakuacji.
[/FONT]
[FONT=arial][SIZE=2] Apelujemy również do ludzi mediów, by w codziennych przekazach nie zapominali o losie czworonogów. Nasze schroniska są gotowe na przyjęcie zwierząt z zalanych terenów. Dzwońcie do nas. Możecie również wesprzeć nas finansowo, nasz numer konta to: 55 1020 1853 0000 9902 0069 5668 Wpłaty z dopiskiem: na pomoc zwierzętom podczas powodzi przeznaczymy miedzy innymi na odbudowę schroniska w Oświęcimiu.
[/FONT]

Posted

Ale oni pisza o ewaluacji zwierzat w schronisku w Oświęcimiu, gdzie ewakuowano 700 zwierzat podobnie jak w Krakowie
pisza równiez ze zbierają pieniądze na odbudowe schroniska w Oświecmiu

[quote name='Frotka']Krakowskie schronisko dla bezdomnych zwierząt nie wymaga odbudowy. Krakowskie schronisko dla bezdomnych zwierząt nie zostało zalane. KRAKOWSKIE SCHRONISKO ANI KRAKOWSKIE TOWARZYSTWO NAD ZWIERZĘTAMI NIGDY NIE PROSIŁY I NIE UPOWAŻNIAŁY OTOZ ANIMALS DO JAKICHKOLWIEK ZBIOREK NA RZECZ KRAKOWSKIEGO SCHRONISKA.

OTOZ Animals nie uczestniczyło w ewakuacji 700 psów z krakowskiego schroniska ani nie przekazywało żadnych kwot na ratowanie tych zwierząt.

Posted

[quote name='bakteriakoli']Ale oni pisza o ewaluacji zwierzat w schronisku w Oświęcimiu, gdzie ewakuowano 700 zwierzat podobnie jak w Krakowie
pisza równiez ze zbierają pieniądze na odbudowe schroniska w Oświecmiu

Mysle, ze to wszystko wynika z tego, ze artykol jest zle napisany...
Mam kontakt z OTOZ, poinformowac ich Frotko o tym, ze to wszytsko jest niejasne i tzreba sprostowac / zmienic czy wy to zrobicie juz z KTOZ'u bardziej oficjalnie?

Posted

mercii napisał(a):
poszukuje rudego!
oddalam go dzis na rybna, ale tam nie ma pieskow, wszystkie przewiezione na kobierzynska.

na rybnej są piesy, dziś wiozłam tam 3 z zielonek , i były ;)