Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ayshe napisał(a):
athosa niestety nie znam ale ghandiego-a i owszem;) .nie ma przedluzonego wlosa podobnie jak znany mi atlas wizards hof[syn ando altenberger land].siersc na grzbiecie,bokach,lopatkach,udach jest ok,maja owszem bogaty wlos...nie maja fredzli za uszami ,zbyt dlugich pior....klakow miedzy palcami.....no i przede wszystkim NIE SA TRYMOWANE;) .u onkow zdarza sie taki wlos.nie jest przedluzony.

A jak np. na wystawach sa traktowane ONki z dluzszym, ale trymowanym wlosem? Bo to chyba latwo poznac?

• Replies 984
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

jesli chodzi o ubarwienie pycha psiego to nie będę ukrywac ze b. podoba mi się mojej niuśki ,czyli takie . dobrze napisala asher ze duzo zalezy od całosci , czyli nie wszedzie pasuje bardzo czarna macha :lol: . u suczek nie podobają mi sie takie szczurze główki , hmm, takie liski chitruski .
jesli chodzi o kobiece głowki -kształt to całkiem całkiem wpada mi w oko ta http://www.pedigreedatabase.com/gsd/pedigree/448041.html.
Samiec ma miec łep jak sklep , bez zaglądania pod ogon ma byc widziec ze co męska głowa to męska :evil_lol:
http://www.pedigreedatabase.com/gsd/pedigree/123153.html
ale i tak jak mam przy sobie obie moje owczarkowe główki
http://img321.imageshack.us/img321/1598/dsc000879rn.jpg
to reszta wymięka :evil_lol:

podoba mi sie jak u onka niezlaleznie od płci tę głowe widac , jak nie przytłacza jej ani wielkie szerokie cielsko ,ani nadmiar futra

Posted

hope napisał(a):
A jak np. na wystawach sa traktowane ONki z dluzszym, ale trymowanym wlosem? Bo to chyba latwo poznac?

ostatnie przykłady pokazują ze niestety przez polskich sedziów bywało na to przymykane oko

Posted

mch napisał(a):
ostatnie przykłady pokazują ze niestety przez polskich sedziów bywało na to przymykane oko
:diabloti: i jeszcze oburzenie jak przyjezdza niemiec i mowi ze ewidentnie pies jest trymowany.
tak.widac trymowanie.:cool3: :cool1:

Posted

dla mnie glowy top maja psy z altenberger land.i nie chodzi o pojedyncze sztuki ale raczej o calosc.
atlas wizards hof syn ando altenberger land-juz nie w niemczech ;)
nie mam jego pyska od przodu ale z boku chyba wystarczy;) .

i juz altenberger land:p .daje przykladowe psy zeby zobaczyc typ.to jes dokladnie typ maski i glowy psa ktory bardzo lubie.laczy sie on z mocnym wykolorowaniem psa a dla mnie to wazne.
claudi:loveu: [to ta dziewczyna :cool3: ]

timo z psem:p

oraz szef hodowli norbert :loveu: ze swoimi psami

Posted

nanami:p no wlasnie piekne glowy co?polaczenie mocnej wyrazistej glowy i malego ucha jest dosc trudne.hodowcy zmagaja sie z tym dlugo i przyznam sie ze udaje im sie coraz lepiej.jak mowia niemcy dlugie daje u onka dlugie-poza ramieniem:evil_lol:

Posted

[quote name='ayshe']polaczenie mocnej wyrazistej glowy i malego ucha jest dosc trudne.

:lol: :lol: :lol: widać to zwłaszcza u mojego "osiołka" :razz: :cool3:

Ale dla mnie i tak jest najpiękniejszy i najmądrzejszy :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

[quote name='AM']:lol: :lol: :lol: widać to zwłaszcza u mojego "osiołka" :razz: :cool3:

Ale dla mnie i tak jest najpiękniejszy i najmądrzejszy :loveu: :loveu: :loveu:jesusicku AM kooocham go.strzela miny jak shadowski:loveu: :loveu:

Posted

[quote name='KasiaR']Ayshe.
Napisałam do Ciebie na priva, czy mój post doszedł?:shake: nie:-( .ale ostatnio dostalam baaaardzo duzo" przyjaznych" mi pw:cool1: wiec moze skrzynke mam przypchana -zaraz ja wyczyszcze:cool3:
ps.skrzyneczka czysciuchna:)

Posted

ayshe napisał(a):
ostatnio dostalam baaaardzo duzo" przyjaznych" mi pw:cool1:

????:crazyeye: coś się stało??? Czym Ty robaczku mogłaś komuś zawinić???

Posted

Żmija napisał(a):
????:crazyeye: coś się stało??? Czym Ty robaczku mogłaś komuś zawinić???
:cool1: zmija...no proszem ciem......:cool1: :cool1: .wypelzlam.wystarczy.:razz:

Posted

[quote name='KasiaR']Ayshe

Wysłałm wiadomość jeszcze raz.Bardzo proszę o odpowiedz :modla: Zależy mi na Twoim zdaniu :loveu:dobrze choc nie bardzo zasluguje na te poklony i wogole:oops: :oops: :roll:

Posted

kasiur-niezle typy:razz: .a gdzie ty slonko chcesz taka farine[wspaniala suka,cioteczka ze tak powiem dla paru moich sunieczek,ach ten noriswand,moze czlowieka glowa rozbolec-swietne psy] kupic;) :razz: albo pakrosa?hihi:evil_lol: .ja dalam swoj typ-ale sie powtorze a co mi tam:roll: :diabloti: .
psy-jaguar mausespitz:loveu:
suki-laska kirschental.:)
to typ dla mnie do roboty i do hodowli.
jednak.....baaardzo mi sie podobaja psy w typie quenna loher weg i first lady kirschental-to synonimy elegancji onka dla mnie.
jednak dla mnie celem hodowlanym sa psy w typie jaguara i laski.mniej wystawowe,mniej eleganckie ale o cechach budowy ktore uwazam za kluczowe i dla uzytkow i dla eksterierow:razz: :roll: :evil_lol: .

Posted

[quote name='ayshe']kasiur-niezle typy:razz: .a gdzie ty slonko chcesz taka farine[wspaniala suka,cioteczka ze tak powiem dla paru moich sunieczek,ach ten noriswand,moze czlowieka glowa rozbolec-swietne psy] kupic;) :razz: albo pakrosa?hihi:evil_lol:

będę szukać aż znajdę :diabloti: :evil_lol: a co sądzisz o tym skojarzeniu, to wprawdzie połowa szczęścia...
http://www.pedigreedatabase.com/gsd/pedigree/389137.html + http://www.pedigreedatabase.com/gsd/pedigree/457949.html

Posted

[quote name='KasiaR']co oznacza skrót ZV1 i ZVV?

ZV1 i ZVV to to samo czyli czeskie szkolenie obronne --->>> Zkouška Všestranného Výcviku. Podobnie jak w IPO są tego 3 stopnie. Stopień 3 to już naprawdę trudny egzamin:
- ślad: cudzy, 1000 kroków, 3 godziny stary, 2 przedmioty, dwa zakręty
- posłuszeństwo: chodzenie przy nodze bez smyczy (sędzia mówi jak iść), siad, waruj, stój na odległość (20m.), siad w marszu, szczekanie na komendę (co najmniej 3 razy), czołganie się 10m, aport przez 1,8m przeszkodę (w czasie aportowania oddawane są strzały), przejście przez kładkę 2m nad ziemią w dwie strony (kładka dł. 5m, wejście na kładkę jak po drabinie), wysyłanie na przód z warowaniem, przywołanie psa i pozostawanie na waruj.
- obrona: rewirowanie 6 kryjówek, oszczekanie, pilnowanie pozoranta 2 minuty potem atak na psa puszczenie i 1 minuta pilnowania, konwój, ochrona przewodnika i czołówka.

Posted

[quote name='AM']ZV1 i ZVV to to samo czyli czeskie szkolenie obronne --->>> Zkouška Všestranného Výcviku. Podobnie jak w IPO są tego 3 stopnie. Stopień 3 to już naprawdę trudny egzamin:
- ślad: cudzy, 1000 kroków, 3 godziny stary, 2 przedmioty, dwa zakręty
- posłuszeństwo: chodzenie przy nodze bez smyczy (sędzia mówi jak iść), siad, waruj, stój na odległość (20m.), siad w marszu, szczekanie na komendę (co najmniej 3 razy), czołganie się 10m, aport przez 1,8m przeszkodę (w czasie aportowania oddawane są strzały), przejście przez kładkę 2m nad ziemią w dwie strony (kładka dł. 5m, wejście na kładkę jak po drabinie), wysyłanie na przód z warowaniem, przywołanie psa i pozostawanie na waruj.
- obrona: rewirowanie 6 kryjówek, oszczekanie, pilnowanie pozoranta 2 minuty potem atak na psa puszczenie i 1 minuta pilnowania, konwój, ochrona przewodnika i czołówka.

Dzięki AM

Kto się wypowie na temat powyższego skojarzenia ...

Posted

co do baruther land.....[nanami dzieki za zadane pytanie na gsd:)]...
kennel nadal istnieje ba prowadzi tez swoje linie hodowlane co bardzo cieszy bo w sumie najbardziej dolujace sa zmiany pokoleniowe w hodowli ktore prowadza do rewolucji[nie mowie ze az takiej jak w arminius;) ale zawszec]
KasiaR-odpowiedzialam ci na pw.:cool3: