Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

ja całyczas pamiętam o nim, ale jestmały problem . IZy z kojca bardzo ujada - sama go nie wyciągnę , nie moge ryzykować wysłania psa na obserwacje( , czekam wiec na moment żeby opiekun boksów mi go przynajmniej pierwszy raz wyciągnął - rozmijamy sie zazwyczaj czasowo .

Izydor strasznie się nakręca , niestety

"mam" teraz psa nadprogramowego "na sumieniu " - pies kosztem ciężkich okaleczen potrafi zwiac z każdego kojca- który stał sie priorytetem w szukaniu dla niego normalnego domu ..

• Replies 140
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

agamika napisał(a):
ja całyczas pamiętam o nim, ale jestmały problem . IZy z kojca bardzo ujada - sama go nie wyciągnę , nie moge ryzykować wysłania psa na obserwacje( , czekam wiec na moment żeby opiekun boksów mi go przynajmniej pierwszy raz wyciągnął - rozmijamy sie zazwyczaj czasowo .

Izydor strasznie się nakręca , niestety

"mam" teraz psa nadprogramowego "na sumieniu " - pies kosztem ciężkich okaleczen potrafi zwiac z każdego kojca- który stał sie priorytetem w szukaniu dla niego normalnego domu ..

ujada ,ale jak sie ktos go nie boi to sie uspokaja,ja w czasie powodzi go miałem 1h na smyczy i był oki

Posted

majku, TY go dostałeś do reki, na smyczy już , nie wyciągałeś go sam , a to jest duuuza różnica.

Prawdopodobnie jest to tylko takie strasznie, rozrywka schroniskowca, kwestia "przegrody" miedzy nim a człowiekiem -typowe podwórkowe szczekanie .
Ale nie chce ryzykowac , bo zdazyło sie ze wolontariusze byli podziabani najczęsciej własnie w sytuacjach jak sobie sami psa wyciągali z którym wczesniej nie mieli do czynienia i nikogo nie zapytali .. tlyko pies przez kraty wydawał się miły ;). Niestety później juz pies ma określona łatke jednak przypiętą, i trafia na 2 tyg obserwacji . Tak wiec raczej ze względu na psy, zawsze pytam opiekuna boksów czy można samemu, czy jednak lepiej żeby oni wyprowadzili mi psa ten pierwszy raz - psy często kojec traktują jak swój teren i nie każdy wpuści tam obcego ;).

Posted

Rozmawiałam z Panią Doktor. Izydor jest starym psem. Ma bardzo starte zęby, niektóre tak bardzo że prawie widać miazgę. Niestety nic nie można na to poradzić. Widocznie w młodości nie był dobrze karmiony i dlatego nie ma teraz zębów. Pies chodzi regularnie do lekarza i dostaje lekarstwa na stawy (dla starych psów). Miał tez zapalenie ucha, które zostało już wyleczone, przy okazji podawania leku na stawy ucho jest kontrolowane.

Izydor jest w osobnym boksie z uwagi na wiek. Jeśli w danym momencie w schronisku nie ma agresorów które wymagałyby izolacji to w miarę możliwości przenosi się starsze psy z boksów ogólnych do "jedynek" i na tej zasadzie Izydor trafił do osobnego boksu.

Posted

majku33krakow napisał(a):
to co znim trzeba zrobic?karmic go i zdobywac jego zaufanie?

Tak. Inaczej nie uda się go złapać tym bardziej, że teren jest otwarty. Możesz też zrobić mu zdjęcie i założyć wątek na forum. Może włączą się inne osoby i w końcu komuś się uda.

Posted

Byłam z agamiką na tym spacerku ostatnio z nim ( moje nogi na zdjeciach :P ) i szczerze mówiąc nie miałysmy okazji spotkać innych psów.. przy wyciąganiu z boksu troche szaleje ale pozniej sie uspokaja. Wiecej info to agamika moze wiedziec :)

Posted

ewatonieja napisał(a):
czy na spacerze jest grzeczny? łądnie chodzi na smyczy? spotkał inne psy? jaka była reakcja? przepiekny jest :)

tzn z psmi chyba ogólnie jest ok,bo wcześniej na wybiegu mieszkał z psem (samcem) , on sie strasznie nakręcał, ale na kolegów zza płotu . CIęzko mi oceniac cokolwiek, bo Izydor jest raczej nieufny do obcych ludzi i zanim cokolwiek napisze wole go troszke poznać wpierw - on jakby nie bardzo czasem sam wie co robić i tak na wszelki wypadek udaje "groźnego" .

Na smyczy chodzi, jak pies łańcuchowy , jak poczuje opór zaczyna krążyć wokół człowieka - raczej nie ciągnie . Zreszta z opisu z DT tez wydaje sie ze Izydor łatwego życia wcześniej nie miał.

Izydor jest bardzo ładny i nie wiem czy ma to 10 lat, zęby może mieć poniszczone poprzednim życiem . Na pewno jest psem energicznym :) lubi być w ruchu i w schronisku mu sie NUUUUUUDZI .

WYdaje mi się ze to jest pies , który bedzie cudownym towarzyszem, ale wpierw musi poznac i zaufać . Dlatego do nas z paoii ostatnio był niepewny, ale do pracowników schroniska jest miłym i bezproblemowym psm . Kilka spacerów i cos wiecej bedzie mozna o nim napisac ;)

Posted

Jaki śliczny!!! Prawdziwy wilk z lasu!

Ale ktoś sobie chyba ostro zażartował z tyn wiekiem, to musi być pomyłka!
Nawet na zdjęciach widać, że on ma o wiele lepsze zęby niż 10-letni pies (trzonowe ścierają się najszybciej, on ma śliczne!), do tego oczy jeszcze nie zamglone, a to się pojawia najpóźniej u 7-8 letnich psów.

Możnaby to jeszcze raz jakoś zweryfikować? W końcu to ważna kwestia dla przyszłego domku.

• 3 weeks later...
Posted

hmmm, na schronisko raczej niema sensu, często trudno jest sie dodzwonić . Osoba która odbierze niekoniecznie bedzie mogla udzielic konkretnych informacji na temat Izydora -poza tym co pisze w komputerze ( o ile w ogóle spojrzy w komputer ) czyli wiek, kiedy trafił, ewentualnie skąd i tego typu sprawy .