Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam.Jestem nowym uzytkownikiem forum.Zakupilem Goldena o imieniu Basuch z hodowli "ze Wzgorza Gawroniec".Urodzil sie 07.12.2005 r.Dostawal tylko sucha karme firmy "Euknuba" i dalismy mu po dwoch dniach puszke miesna firmy "Polkarm" ,chcialem mu kupic jakas renomowanej firmy puszke,ale niestety nie bylo w sklepie :roll:. Dzisiaj dostal na obiad troche pasztetówki pokrojona w kawalki i popoludniu zwymiotowal wszystko co zjadl.Odkad go zakupilem ma troche rozrzedzany kał.We wtorek sie wybieram do weterynarza.Chcialbym sie dowiedziec czy mu nic nie jest poniewaz sie martwie.Prosze o odpowiedz.Pozdrawiam. ps.Jakie szczepienia warto robic i czymgo karmic?

Posted

Puszki, które można kupić w sklepie, to raczej odradzam. Pasztetową i wyroby garmażeryjne też. Na taki "rarytas" może sobie pozwolić ktoś, kto swojego psa i jego możliwości żołądkowe już trochę zna. Pomijam fakt, że nie są to wyroby najwyższej jakości (chociaż ja pasztetową raz na jakiś czas lubię :cool3:)
Nie bardzo zrozumiałam, jak długo jest z wami pies. Jeśli od niedawna, to powinien być karmiony tym, co dostawał w hodowli. A przejście na nowy sposób żywienia (inna karma, gotowane jedzenie, dieta ze składnikami surowymi) powinien być raczej stopniowy.
Pies ma już 5 miesięcy - więc wszystkie szczepienia powinien już mieć za sobą. Nie macie książeczki zdrowia? Szczepienia powtarza się co rok.

Posted

Dziekuje za szybka odpowiedz.Pies jest z nami od 3 dni.Z hodowca zostala spisana umowa.Dostalismy ksiazeczke zdrowia i ma w niej szczepienia takie jak: NOBIVAC PUPPY DP jeden raz i dwa razy NOBIVAC DHPPI.Nie znam sie jakie sa to szczepienia (wybieram sie do weterynarza we wtorek). Dostalismy sucha karme od hodowcy i tym byl tylko karmiony.Chcemy wprowadzic jeden gotowany posilek codziennie oprocz suchej karmy.Prosimy o rady dotyczace zywienia.Pozdr.

Posted

Jeśli jeden posiłek ma być gotowany - to polecam zacząć tradycyjnie: gotowana wołowina z marchewką i ryżem. Ja marchewkę i ryż po ugotowaniu miksowałam blenderem, a wołowinę kroiłam w kawałeczki. Marchewkę też możesz dodawać surową (przetartą na drobnych oczkach) do ugotowanego mięsa i ryżu.
Wołowinę można zamieniać na drób i okazjonalnie na wieprzowinę (jest tłusta) oraz na ryby (np. ogon z łososia - super, bo w zasadzie nie ma ości).

Wygląda na to, że brakuje tylko szczepienia na wściekliznę. Wet wszystko wam wyjaśni.

Posted

Ja tak samo polecam wołowinę z ryżem i marchewką. Mój jak był mały to też najpierw dostawał suchą karmę a potem przeszłam na gotowane.
Aha i jak był szczeniakiem również miał kłopoty z biegunkami. Ale teraz już jest OK.

Posted

Podobno te rasy są takie wrażliwe, więc chyba coś w tym jest.
Mój, np. z mięsa to tylko wołowinę ( no i czasami malutką porcję kurczaka gotowanego) tolerował, bo po innych miał właśnie biegunki.
Teraz dostaje suchą karmę i jest gitarka :D (odpukać)