Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

A więc od początku. U nas na osiedlu mieszka kobieta (juz starsza) która jest chora, zaniki pamięci, że tak powiem (bez obrazy) nie myśli logicznie. Jej suczka mix spanielki dorobiła się szczeniaków, cóż tu mówić, spuściła Sunię (tak jej pies ma na imię) i jak pobiegła tak nie wracała przez godzinę. Zaczęłam jej szukać, zobaczyłam, że szczepiła (czy jak to się mówi...) z beaglem. Mówi, że jak się Suni urodzą szczeniaki, to jednego zostawi, a resztę utopi :-(! Powiedziała, że je odda w wieku 5 tygodni:placz:. Ja się zgłosiłąm ,że wezmę jej wszystkie szczeniaki (jak chce to niech sobie jednego zostawi, ma warunki:roll:). Czy możecie mi podpowiedzieć co w takiej sytuacji zrobić? Kiedy je wezmę (mama się na to zgodziła) to czym będę musiała je karmić, co robić...? Pomóżcie mi proszę, nie chcę, by szczeniaki były utopione!

• 4 months later...
Posted

szczeniaki w wieku 4 - 5 tygodni można przyzwyczajać do specjalnej karmy , którą się rozmacza w wodzie jest ona przeznaczona dla maluchów od 3 tyg.Kupic można w sklepach zoologicznych, internetowych i lecznicach ( praktycznie każdego producenta od karm klasy premium.Można też im dawać papki z gotowanego rozdrobnionego mięsa ( nie wieprzowiny ! ) oraz kaszki lub ryżu.Żółtko. Jeśli jest taka potrzeba można im jeszcze podawać mleko dla szczeniąt modyfikowane lub krowie ( ale to czasem powoduje uczulenia ) z odrobiną masła.
najlepiej skontaktować się z weterynarzem, który na pewno udzieli porad dotyczących opieki , zaszczepi i odrobaczy.