Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój Rami gdy wezmę jakiś smakołyk zachowuje się idealie. Mówię chodź i już jest przy mnie. ale gdy nie ma smakołyku...
Byliśmy na działce- Ramzes biegał bez smyczy ponieważ teren jest ogrodzony.
Wołam go ramzesik chodź do pańci! A on patrzy się i cały naprężony przygotowuje się do ucieczki. Kucam- Ramzesik! O on w bieg...
Nie ganiam go ponieważ wiem że będzie uciekał... ale on nie przychodzi... Więc zaczęłam za nim iść bo już musieliśmy wychodzić- a on ucieka...
Zaczęłam wyciągć do niego rękę- masz masz... ale nie pomogło. Później był krzyk- zrobił kilka kroków w moim kierunku i dalej zaczął uciekać!!!!!!!!!!!!!! I tak to trwało z 15 minut... <Myślałam że go uduszę... :roll:
Co zrobić?? Nie mogę go uczyć przychodzenia na zawołanie, bo gdy on wie że się uczymy- przychodzi. Ale w sytuacjach takich jak spacer, czy działka- o tym nie ma mowy. Czasami gdy mam smakołyk to przyjdzie, alew przecież nie zawsze vbędę je przy sobie miała, a wiem że gdy np. coś go zaciekawi to za nic w świecie nie przyjdze.
Nie pomaga też jak się odwracam i idę w drugą stronę... on idzie dalej
POMÓŻCIE!!!

Posted

Z tego rozumiem, że ćwiczysz w domu? Jeśli tak, to stopniowo to utrudniaj (ale zawsze z nagródkami :) ): zacznij ćwiczyć na początku na lince i w miejscu dobrze psiakowi znanym, gdzie nei ma za duzo "rozpraszaczy". Potem stopniowo przenosisz sie w coraz "trudniejsze" miejsca, gdzie jest więcej ludzi, hałasów, itd. Jak psiak będzie już słuchał na lince, to zacznij ćwiczyć na ogrodzonym terenie, a potem dopiero kiedy jest spuszczony ze smyczy ;) Poza tym póki jesteście na etapie nauki, to nie wołaj go wtedy, kiedy wiesz że i tak nie przyjdzie. Psa to nauczy tylko tyle, że raz sobie może przyjsc na zawołanie, a raz nie ;)

A jeszcze co do noszenia ciągle smakołyków - ja sie juz tak do tego przyzwyczaiłam, że zawsze jak wychodze na spacer z psem, to już odruchowo ide najpierw do kuchni po troche serka albo innych przysmakow :)

Posted

Musisz ćwiczyć w miejscach,gdzie nie będzie się rozpraszał .Nagroda i pochwała obowiązkowo:lol:No i na pewno jedna komenda bo inaczej będziesz mu robić straszne zamieszanie w głowie:crazyeye:.Trening,trening i jeszcze raz trening plus wiele miłości i wyrozumiałości:loveu: