J.G Posted May 17, 2010 Posted May 17, 2010 Sędzia Pani:ELŻBIETA AUGUSTYNIAK (PL). [SIZE=2]Termin przyjmowania zgłoszeń do dn.25.08.2010. Quote
revii Posted August 28, 2010 Posted August 28, 2010 sędzia: Elżbieta Augustyniak [SIZE=2]ring: 10 PSY kl.szczeniąt HISAO GO Akogareno FCI kl.młodzieży UNDO Yamamoto kl.pośrednia MEIJIN Duma Samuraja kl.otwarta AIKUCHI GO Sensakura AT-ABOY Dogomania BANDIT Keddef Lee SUKI kl.szczeniąt Kiss Me and Love Me UMI DE SHIROI ARASHI AO kl.młodzieży BI Moccaking FCI KAMOSHIKA Czandoria TAURA Yamabushi kl.pośrednia KAMARI z Krobskiego Hajmatu MIWAKU Duma Samuraja kl.otwarta MIDORI Yamamoto Quote
J.G Posted August 28, 2010 Author Posted August 28, 2010 Plan sędziowania i spis wystawców jest już na stronie oddziału. Quote
Aranka Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 [B][COLOR=#0000ff]PSY kl.szczeniąt[/COLOR] HISAO GO Akogareno FCI - [COLOR=red]1, wybitnie obiecująca, Best Puppy[/COLOR][/B] [B][COLOR=#0000ff][/COLOR][/B] [B][COLOR=#0000ff]kl.pośrednia[/COLOR] [/B][B]MEIJIN Duma Samuraja - [COLOR=red]1, CWC, doskonała, Zwycięzca, BOB[/COLOR][/B] [B][COLOR=#0000ff]SUKI[/COLOR][/B] [B][COLOR=#0000ff]kl.pośrednia[/COLOR] [/B][B]KAMARI z Krobskiego Hajmatu [/B] [B]MIWAKU Duma Samuraja - [COLOR=red]1, CWC, doskonała, Zwycięzca[/COLOR][/B] [B][COLOR=red]GRATULACJE!!![/COLOR][/B] Quote
Matagi Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Rozumiem,że reszta nie dojechała...:cool3: Quote
Beata353 Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Dodam wyniki z klasy otwartej psów: [B][COLOR=#0000ff]kl.otwarta[/COLOR] [/B] [B]AIKUCHI GO Sensakura- dosk.II AT-ABOY Dogomania- dosk. I CWC BANDIT Keddef Lee[/B]-? III Quote
Aranka Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 innych wynikow jeszcze nie znam bo mnie tam niestety nie bylo ;-( Wiem tylko tyle ze 2 pieski nie dojechaly Quote
Matagi Posted September 5, 2010 Posted September 5, 2010 Rozumiem,że reszta nie dojechała...:cool3: i stąd takie wyniki:p Quote
Akitakiss Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 [quote name='revii'][u][size=3]sędzia: Elżbieta augustyniak[/size][/u] [size=3][size=2]ring: 10[/size] [/size][b][color=#0000ff]psy[/color][/b] [b][color=#0000ff]kl.szczeniąt[/color][/b] [b]hisao go akogareno fci[/b] [b][color=#0000ff]kl.młodzieży[/color][/b] [b]undo yamamoto--- [color=red]doskonała ,zw.mł,njwr[/color][/b] [color=red] [/color] [b][color=#0000ff]kl.pośrednia[/color][/b] [b]meijin duma samuraja[/b] [b][color=#0000ff]kl.otwarta[/color][/b] [b]aikuchi go sensakura[/b] [b]at-aboy dogomania[/b] [b]bandit keddef lee[/b] [b][color=#0000ff]suki[/color][/b] [b][color=#0000ff]kl.szczeniąt[/color][/b] [b]kiss me and love me umi de shiroi arashi ao -[color=red]wybitnie obiecująca[/color][/b] [b][color=#0000ff]kl.młodzieży[/color][/b] [b]bi moccaking fci[/b] [b]kamoshika czandoria[/b] [b]taura yamabushi[/b] [b][color=#0000ff]kl.pośrednia[/color][/b] [b]kamari z krobskiego hajmatu[/b] [b]miwaku duma samuraja[/b] [b][color=#0000ff]kl.otwarta[/color][/b] [b]midori yamamoto[/b][/quote] tylko tyle wiem Quote
Matagi Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 PSY kl.szczeniąt HISAO GO Akogareno FCI - 1, wybitnie obiecująca, Best Puppy kl.pośrednia MEIJIN Duma Samuraja - 1, CWC, doskonała, Zwycięzca, BOB SUKI kl.pośrednia KAMARI z Krobskiego Hajmatu MIWAKU Duma Samuraja - 1, CWC, doskonała, Zwycięzca Musi co nastąpiło cudowne przeobrażenie:roll: Tydzień temu ta akita dostaje dyskwalifikację /i nie za agresję,bo takiej na ringu nie bylo,tylko za wadę/,a tu okazuje sie NAJLEPSZYM PSEM W RASIE:crazyeye::cool3:.Chyba ten zaprzęg,który miał powstać ze skojarzenia Nikobayashii X Damaru postawił na championy:razz:-wszystko w tym kraju da sie wyjeździć-nawet zrobic kozie intera to nie problem:roll::p Quote
Matagi Posted September 6, 2010 Posted September 6, 2010 Deczko sie pomyliłam,ale nie mam najmniejszego zamiaru edytować poprzedniego posta ,bo takie mam zdanie i łopatą mnie sie tego z glowy nie wybije: Poprawka:http://a.imageshack.us/img90/7960/akitaw.jpg dyskwalifikacje dostała miotowa siostra przyszłego championa-zaprzęgowca, Miwaku.We Włocławku została Zwycięzcą.:p Jest ...doskonała... Quote
Angelika_Roser Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 [FONT=Comic Sans MS]A co jest nie tak z tymi psiakami według Ciebie Lilka ? ;)[/FONT] Quote
Matagi Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Angelika_Roser napisał(a):[FONT=Comic Sans MS]A co jest nie tak z tymi psiakami według Ciebie Lilka ? ;)[/FONT] Co jest nie tak,pytasz?:roll: To zależy o którego psa pytasz.Nikobayashi to ładny pies,z fajnym papierem,niestety nierozsądnie uzywany do hodowli.Więc jego sie nie czepiam,czepiam sie jego dzieciatek z Damaru z Doliny Wiązów.Jak ta suka wygląda można sobie popatrzeć w bazie akit,albo i gdzie indziej tez sa jej fotki.Ponieważ nieraz krytykowałam wyniki z wystaw na których wygrywały psy z Co Ty na To,to dlaczego mam nie wyrazic swojej dezaprobaty wynikami z Włocławka???Zdziwiona byłam,że zwierzę ,które tydzień temu zostało zdyskwalifikowane przez sędziego przeszlo aż tak wielka metamorfozę,że za 7 dni zostaje przez innego sedziego uznane za Zwycięzcę.Tym bardziej dziwne to dla mnie,bo byłam na wystawie,gdzie miała miejsce ta dyskwalifikacja i wiem,że powodem nie była agresja.Więc akita ma jakąś wadę,którą skrupulatna czeska sędzia wyłowiła i wykluczyła psa z wystawy.I bardzo słusznie,bo "wynalazków akitopodobnych "mamy już dostatek,a dzieciom Damaru do ideału akity baaardzooo daleko:p.Dziwi mnie zajadłość z jaka właścicielka Dumy Samuraja dąży do uzyskania przez to rodzeństwo tytułów wystawowych,a zapewne i hodowlanych.Tym bardziej dziwi,że nie tak dawno twierdziła,że miot Nikobayashi i Damaru został stworzony ......dla uzyskania psów do zaprzęgu/czyjego,juz nie dochodzę:roll:/,że nie będą one używane do hodowli.A tu...zonk:p Jak na jednej wystawie nie dali,to szorujemy na inna,w końcu kiedys sie uda....niestety:pGaniłam ohisamę za debilne krycia dla kasy i smutno mi,że Duma Samuraja zaczyna dążyć tą sama drogą:-(.Bardzo chce sie mylić ,bo moim zdaniem takie skojarzenia /gdybam tu:cool3:/jak np:BI Moccaking x MEJIN D.S.,HISAO Akagoreno x MIWAKU D.S. to....zbrodnia dla rasy:angryy: I co sie liczy?kasa czy rozsądna hodowla????:cool3: A swoja drogą to....Marzene lubię,jako miłą sympatyczna osobę,ale nie popieram tego co robi dla akit /czy tez przeciwko nim/. Mam nadzieje ,że nie wywołałam kolejnej wojny...:p Quote
Niko Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Matagi napisał(a):PSY kl.szczeniąt HISAO GO Akogareno FCI - 1, wybitnie obiecująca, Best Puppy kl.pośrednia MEIJIN Duma Samuraja - 1, CWC, doskonała, Zwycięzca, BOB SUKI kl.pośrednia KAMARI z Krobskiego Hajmatu MIWAKU Duma Samuraja - 1, CWC, doskonała, Zwycięzca Musi co nastąpiło cudowne przeobrażenie:roll: Tydzień temu ta akita dostaje dyskwalifikację /i nie za agresję,bo takiej na ringu nie bylo,tylko za wadę/,a tu okazuje sie NAJLEPSZYM PSEM W RASIE:crazyeye::cool3:.Chyba ten zaprzęg,który miał powstać ze skojarzenia Nikobayashii X Damaru postawił na championy:razz:-wszystko w tym kraju da sie wyjeździć-nawet zrobic kozie intera to nie problem:roll::p Witam dogomaniaków Loguję się na Dogomanii po to tylko, aby sprostować pewne niejasności. MIWAKU Duma Samuraja zawsze otrzymywała oceny doskonałe i wybitnie obiecujące od czasu, jak rozpoczeła występy na ringach wystawowych. Wyniki znajdują się na mojej stronie dokąd odsyłam zainteresowanych. Dyskwalifikacja może się zdażyć każdemu, o czym przekonałam się w Białymstoku, gdzie sędzina wbiła paznokieć w dziąsło podczas oglądania zębów (ci którzy wystawiali psy mogli zaobserwować piękne na szpic wypiłowane pazury). Miała szczęście, że suka jest wyjątkowo łagodna i jedynie wycofała się oraz prychneła, a nie odgryzła jej ręki. Zachowanie to zostało wzięte za przejaw agresji, za co właśnie zdyskwalifikowano Miwaku. Ale z sędziami się nie dyskutuje, a odwołania w takich przypadkach, jak wszyscy wiedzą można kierować wyłącznie do Pana Boga. Angeliko z psami, jest wszystko w porządku. Otrzymują dobre opisy i równie dobre oceny od różnych sędziów na różnych wystawach. Z całą pewnością nie posiadają wad dyskwalifikujących. Sędziowie raczej by to zauważyli. Co zaś się tyczy wypowiedzi Matagi na temat moich psów to gratuluje, bo po wystawie Białostockiej nie wiedziała za co suka została zdyskwalifikowana (odsyłam do wątku dotyczącego tej wystawy), a po tygodniu doznała olśnienia. Poza tym jestem Lilka zaskoczona, że jeszcze się nie zorientowałaś po tylu latach biegania po wystawach iż nie da się zrobić championatu siedząc przed komputerem. Ponadto intera nie da się wyjeździć w Polsce. Trzebaby ruszyć tyłek do conajmniej dwóch krajów oprócz Polski i zdobyć tam CACIB. Po tylu latach hodowli wypadałoby się zapoznać z regulaminem ZKWP nie uważasz? Obecnie zrobienie championatu, nawet krajowego nie jest takie łatwe. Pragnę również zauważyć, że wystawy są dla wszystkich wystawców, a nie tylko dla tych , którzy otrzymali aprobatę Matagi, zwłaszcza dla tych zza granicy, my przecież również do nich jeździmy. Co według ciebie oznacza rozsądna hodowla? W końcu nie hodujemy żadnych Akit z wadami dyskwalifikującymi, ani tym bardziej chorych. Może pora Lilka zrobić uprawnienia sędziowskie, skoro wszyscy sędziowie się mylą. A co do cudownej metamorfozy i zbijania kasy na psach radziłabym się porządnie zastanowić, skoro dla ciebie dwa mioty w ciągu trzech lat to taki wielki interes. Przypomnijmy, że z obu miotów było aż 9 szczeniąt z czego 2 pozostały u mnie. Zapewniam Cię Lilka, że Championat naprawde nie przeszkadza w bieganiu. Meijin jest energicznym psem i potrzebuje dużo ruchu, wkrótce startuje na zawodach w Minikowie. Nie wiążemy planów hodowlanych z Meijinem. Byliśmy po prostu ciekawi jak poradzi sobie na wystawie, a zabranie kolejnego psa przy takim stadku, to żaden problem. Życzę wszystkim hodowcom i właścicielom Akit, żeby dostrzegali potrzeby swoich psów i organizowali im ciekawe zajęcia. To inteligentne istoty z wielkimi potrzebami kontaktu z ludźmi, o czym chyba wielu zapomina. Wypisując bzdury na dogomanii zamiast poświęcić czas swoim kochamym czworonogom. Dziękuję wszystkim za wcześniejsze gratulacje, to miłe, że cieszycie się naszymi sukcesami. Pozdrawiam wszystkich Akiciarzy. Pa, pa idę na trening z psami Marzena Quote
Aranka Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Jeśli mogę się też wypowiedzieć, to byłam w Białymstoku podczas oceny akit i dokładnie wiem za co Miwaku była zdyskwalifikowana i na pewno nie za wady tylko za to ze cofnela się od sedziny podczas ogladania zębów (uszkodziła jej dziąsło). Widziałam później krew w pyszczku Miwasi. Myślę, że każdy inny pies by zaatakował a ona się cofnęłą. Chylę czoła nad pracą Marzenki z psami bo wiem ile czasu im poświęca i jak długo z nimi pracuje nie tylko do wystaw. Jej sukcesy są wypracowane a nie przypadkowe. Marzenko jeszcze raz wielkie gratulacje dla Ciebie i psiaków. Trzymaj tak dalej. Quote
Aranka Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 A jeśli chodzi o zaprzęgi to Meijin był za młody żeby startować w zawodach ale już można było go zobaczyć na pokazach jak ciągnie wózek z dziećmi. (Zapraszam na stronę Dumy Samuraja - pokazy) Quote
Matagi Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Niko napisał(a):Witam dogomaniaków Loguję się na Dogomanii po to tylko, aby sprostować pewne niejasności. MIWAKU Duma Samuraja zawsze otrzymywała oceny doskonałe i wybitnie obiecujące od czasu, jak rozpoczeła występy na ringach wystawowych. Wyniki znajdują się na mojej stronie dokąd odsyłam zainteresowanych. Dyskwalifikacja może się zdażyć każdemu, o czym przekonałam się w Białymstoku, gdzie sędzina wbiła paznokieć w dziąsło podczas oglądania zębów (ci którzy wystawiali psy mogli zaobserwować piękne na szpic wypiłowane pazury). Miała szczęście, że suka jest wyjątkowo łagodna i jedynie wycofała się oraz prychneła, a nie odgryzła jej ręki. Zachowanie to zostało wzięte za przejaw agresji, za co właśnie zdyskwalifikowano Miwaku. Ale z sędziami się nie dyskutuje, a odwołania w takich przypadkach, jak wszyscy wiedzą można kierować wyłącznie do Pana Boga. Angeliko z psami, jest wszystko w porządku. Otrzymują dobre opisy i równie dobre oceny od różnych sędziów na różnych wystawach. Z całą pewnością nie posiadają wad dyskwalifikujących. Sędziowie raczej by to zauważyli. Co zaś się tyczy wypowiedzi Matagi na temat moich psów to gratuluje, bo po wystawie Białostockiej nie wiedziała za co suka została zdyskwalifikowana (odsyłam do wątku dotyczącego tej wystawy), a po tygodniu doznała olśnienia. Poza tym jestem Lilka zaskoczona, że jeszcze się nie zorientowałaś po tylu latach biegania po wystawach iż nie da się zrobić championatu siedząc przed komputerem. Ponadto intera nie da się wyjeździć w Polsce. Trzebaby ruszyć tyłek do conajmniej dwóch krajów oprócz Polski i zdobyć tam CACIB. Po tylu latach hodowli wypadałoby się zapoznać z regulaminem ZKWP nie uważasz? Obecnie zrobienie championatu, nawet krajowego nie jest takie łatwe. Pragnę również zauważyć, że wystawy są dla wszystkich wystawców, a nie tylko dla tych , którzy otrzymali aprobatę Matagi, zwłaszcza dla tych zza granicy, my przecież również do nich jeździmy. Co według ciebie oznacza rozsądna hodowla? W końcu nie hodujemy żadnych Akit z wadami dyskwalifikującymi, ani tym bardziej chorych. Może pora Lilka zrobić uprawnienia sędziowskie, skoro wszyscy sędziowie się mylą. A co do cudownej metamorfozy i zbijania kasy na psach radziłabym się porządnie zastanowić, skoro dla ciebie dwa mioty w ciągu trzech lat to taki wielki interes. Przypomnijmy, że z obu miotów było aż 9 szczeniąt z czego 2 pozostały u mnie. Zapewniam Cię Lilka, że Championat naprawde nie przeszkadza w bieganiu. Meijin jest energicznym psem i potrzebuje dużo ruchu, wkrótce startuje na zawodach w Minikowie. Nie wiążemy planów hodowlanych z Meijinem. Byliśmy po prostu ciekawi jak poradzi sobie na wystawie, a zabranie kolejnego psa przy takim stadku, to żaden problem. Życzę wszystkim hodowcom i właścicielom Akit, żeby dostrzegali potrzeby swoich psów i organizowali im ciekawe zajęcia. To inteligentne istoty z wielkimi potrzebami kontaktu z ludźmi, o czym chyba wielu zapomina. Wypisując bzdury na dogomanii zamiast poświęcić czas swoim kochamym czworonogom. Dziękuję wszystkim za wcześniejsze gratulacje, to miłe, że cieszycie się naszymi sukcesami. Pozdrawiam wszystkich Akiciarzy. Pa, pa idę na trening z psami Marzena No tak...zabolało:razz: Z wielkim zainteresowaniem przeczytałam to tłumaczenie .Wiele rzeczy można mi wytłumaczyć,ale nie da mi sie wmówić ,że rodzeństwo ,o którym tu mowa,jest DOSKONAŁE,że to akity,które cos DOSKONAŁEGO wniosa do populacji akit w Polsce.To,co uzyskały na wystawach niestety ale nie świadczy o ich wartości hodowlanej.Bo....sędziowie jacy sa -każdy mniej więcej wie.Przerzuciłam sobie wyniki z wystaw w 2009 i 2010 i co zauważyłam?Te akity pojawiały sie na wystawach,owszem,ale nie były oceniane przez fachowców od tej rasy .Nie było ich w Sopocie,Bydgoszczy /tam była dwudniowa ,do sędzi E.Szeliga-Szeremety zgłoszone były tylko te z innym przydomkiem,do A.Kazimierskiego zgłoszone obie,ale po zmianie na p.Kozbera:evil_lol: nie dotarły/,nie było ich w Łodzi,Katowicach,ojjj długo by wymieniac wystawy gdzie byl pokazywany Nico i Bi,a tych nie było.Ja myslałam zawsze,że jak cos doskonałe,to trzeba ...pokazywać:roll: -a tym bardziej promowac psy z własnym przydomkiem.Na światowej w Danii też widziałam Niko,Bi,małego Akagoreno ale tej pary nieeee. W Białymstoku wystawiałam swoje psy u tej sędzi i zauważyłabym "wypiłowane na szpic pazury"-tym bardziej,że shiby sa z reguły niedotykalskie i niekoniecznie lubia jak im ktos w gębie grzebie.Dzien wcześniej ta sama sędzia oceniała miedzy innymi grzywacze i inne małe psiaki i jakos nikomu nic nie wbiła.To bardzo doświadczony arbiter,sędziuje na całym świecie,jest bardzo chętnie zapraszana do sędziowania.I racja,że z sędziami sie nie dyskutuje i ,że na szczęście hodowla Duma Samuraja nie pokazała swego niezadowolenia jak to miało miejsce na WDS w Danii,gdzie wstydziłam sie za to skąd pochodzę:oops::oops::oops:Ten "popis" zapamiętam do końca życia:p. I nie ma co mi "gratulować "niewiedzy po białostockiej wystawie,bo ja nie mam OBOWIĄZKU wiedzieć co,kto i za co.Wdzięczna jestem niezmiernie za dokształcenie mnie odnośnie regulaminu wystaw:evil_lol:.Nikobayashiemu zasług nie odejmuję,pisałam juz ,że to fajny pies,jakże zupełnie inny niż Miwaku i Mejin.Ciekawe kiedy one rusza na podbój zagranicznych ringów,bo jak na Polske to sa ..doskonałe:p . "Pragnę również zauważyć, że wystawy są dla wszystkich wystawców, a nie tylko dla tych , którzy otrzymali aprobatę Matagi, zwłaszcza dla tych zza granicy, my przecież również do nich jeździmy." - a tego to za bardzo nie rozumiem:roll: Co według mnie oznacza rozsądna hodowla?-powinna polegać na doskonaleniu tego co sie ma,a nie na uwstecznianiu sie czyli ...powrocie do korzeni:p i nabijaniu kabzy. Dalej piszesz w liczbie mnogiej:"W końcu nie hodujemy żadnych Akit z wadami dyskwalifikującymi, ani tym bardziej chorych"-kto nie hoduje?w Polsce jest od groma chorych akit /tajemnica poliszynela:p/,rodza sie z wadami dyskwalifikującymi /brak zębów,długi włos,rozszczep podniebienia,brak wyglądu typowego dla rasy/.No ale,niektórzy wolą tego nie zauważyć i produkuja dalej... O zrobieniu uprawnień sędziowskich nigdy nie myslałam,jakos wole wystawiać,a będąc sędzia to juz nie było by to...;) I bynajmniej nie uważam,że "wszyscy sedziowie sie mylą",ale są znawcy rasy i do nich sie jeździ,a nie TYLKO tam,gdzie jest szansa na ugranie czegoś ,albo tam gdzie nie będzie nikogo/jak np.w Chojnicach:p/.Zarzucaj mi co chcesz,Marzenko,ale nigdy nie jeżdże "po znajomościach":eviltong: Piszesz,że u Ciebie były tylko 2 mioty-ale JAKIE:angryy: No cóż różne sa ambicje:roll:. Ja NIGDY nie twierdzilam,że championat przeszkadza w bieganiu,ale jak mamy mieć w kraju wyścigowe akity,to może warto stworzyc osobna klase dla użytków?Owczarki niemieckie maja taka klasę ,więc czemu akity nie???-tym bardziej,że często co poniektóre i przypominaja takie onki.....:p [FONT=MS Shell Dlg 2]to jest definicja z encyklopedii interia.pl -polecam HODOWLA ZWIERZĄT nauka o doskonaleniu pogłowia zwierząt domowych lub udomowionych w odpowiednim środowisku i w warunkach prawidłowego chowu, oparta na zasadach dziedziczności; także należyta praktyka hodowlana; h.z. prowadzi się w obrębie ras i odmian już istniejących oraz w celu wytworzenia nowch, bardziej przydatnych hodowcy; postuluje się, aby każde następne pokolenie hodowanych zwierząt było lepiej od poprzedniego wyposażone w cechy pożądane; w gospodarce hodowlanej ustala się cel, do jakiego zmierza doskonalenie (większa mleczność, mięsność, nieśność drobiu, lepsze runo), zapewnia stosowne warunki środowiskowe, wybiera odpowiednią metodę kojarzenia dla otrzymania optymalnego genotypu i utrwalenia go u potomstwa, ocenia materiał rodzicielski na podstawie rodowodów hodowlanych i ksiąg hodowlanych, kontroluje uzyskaną wartość użytkową, na tej podstawie zaś dokonuje selekcji; pracą hodowlaną zajmowano się od tysiącleci, jednak właściwy rozwój hodowli zwierząt datuje się od końca XVIII w., co wiąże się z zasługami R. Bakewella i jego angielskich kontynuatorów; rozwój nauk przyrodniczych w XX w. dał też głębsze postawy hodowli zwierząt, którą wspomaga się obecnie m.in. anatomią i fizjologią zwierząt, biochemią, genetyką, nauką o żywieniu, paszoznawstwem, zoohigieną i innymi dyscyplinami badawczymi; nowe perspektywy przed h.z. otwiera inżynieria genetyczna.[/FONT] Quote
Matagi Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 Aranka napisał(a):Jeśli mogę się też wypowiedzieć, to byłam w Białymstoku podczas oceny akit i dokładnie wiem za co Miwaku była zdyskwalifikowana i na pewno nie za wady tylko za to ze cofnela się od sedziny podczas ogladania zębów (uszkodziła jej dziąsło). Widziałam później krew w pyszczku Miwasi. Myślę, że każdy inny pies by zaatakował a ona się cofnęłą. Chylę czoła nad pracą Marzenki z psami bo wiem ile czasu im poświęca i jak długo z nimi pracuje nie tylko do wystaw. Jej sukcesy są wypracowane a nie przypadkowe. Marzenko jeszcze raz wielkie gratulacje dla Ciebie i psiaków. Trzymaj tak dalej. A mnie się przypomina pewna rozmowa daaawno temu,gdzie zostalo powiedziane,że Damaru i Niko pokryły sie przypadkiem....i pamiętam kto o tym mówił,Marzenko:evil_lol: Aranka napisał(a):A jeśli chodzi o zaprzęgi to Meijin był za młody żeby startować w zawodach ale już można było go zobaczyć na pokazach jak ciągnie wózek z dziećmi. (Zapraszam na stronę Dumy Samuraja - pokazy) I oby przy tym pozostał:p Quote
Matagi Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 I jeszcze jedno;),nie mogę sobie odmówić napisania tego /a co mi taam;)/.Gdyby wśród właścicieli czy tez hodowców akit ogłosic konkurs na najlepszy dowcip,to z pewnościa wygrałaby go ...Marzenka!!!:lol: stwierdzeniem,że tylko dzięki niej usłyszano w Europie o hodowli Roal,bo dopóty ona nie ruszyła na podbój świata z Niko,to nikt o takim że Roalu nie wiedział:evil_lol: Brawo!!!Właściciel Roala zapewne jest wniebowzięty!:terazpol:Kiedy więc usłyszą w świecie o Dumie Samuraja.?.:roll:..może sie niedługo dowiemy,bo właścicielka juz wróciła z treningu i czyta....może też będzie "Wypisywać bzdury na dogomanii zamiast poświęcić czas swoim kochamym czworonogom." Quote
Kateczka Posted September 7, 2010 Posted September 7, 2010 suczki z Doliny Wiązów szczytem akity nie sa....szczenięta po nich równiez....dlatego u nas "sprzęt" został dzis u weterynarza :P Quote
Shirai - Koki Posted September 8, 2010 Posted September 8, 2010 Niko napisał(a):... ani tym bardziej chorych. To moze ja dodam maly szczegolik nie potwierdzajacy oczywiscie tego czy pies jest chory czy nie, jednak chcialam tylko zaznaczyc iz: Fujimaru Go Kozaki jest dziadkiem misia Nikobayashi Roal, a pewnie jak wszyscy zorientowani w temacie SA wiedzia Fujimaru Go Kozaki splodzil rowniez pieska o imieniu Chakujitsu Suteki, ktory jest pierwszym w Polsce psem i jest to oficjalnie potwierdzone CHORYM NA SA !!! Dla zainteresowanych niezorientowanych odsylam do lektury: http://www.akity.pl/index.php?id=206 Oczywiscie Panie Marzeno prosze nie odbierac tego jako ataku z mojej strony na Pani osobe...ta informacje powinna Pani sobie wziac do serca poniewaz nie watro narazac tak wspaniala rase, na kolejne chore sztuki na SA. Wiec jezeli Pani o tym chorym piesku nie wiedziala, to juz jest nawyzszy czas aby z takimi informacjami sie zapoznac, przeciez to wszytsko dla dobra rasy. Pozdrawiam Kateczka napisał(a):suczki z Doliny Wiązów szczytem akity nie sa....szczenięta po nich równiez....dlatego u nas "sprzęt" został dzis u weterynarza :P Katka trzymalismy wszystkie lapki jak obiecywalam. Caluski dla "Kastracika", chociaz wiesz... Quote
Niko Posted September 9, 2010 Posted September 9, 2010 [quote name='Kateczka']suczki z Doliny Wiązów szczytem akity nie sa....szczenięta po nich równiez....dlatego u nas "sprzęt" został dzis u weterynarza :P [FONT=Calibri]Kateczko![/FONT] [FONT=Calibri]Przypominam Ci, że kupując psa od Sylwii miałaś od razu zamiar pozbawienia biedaka „sprzętu”. Nie dojrzewałaś do tej decyzji, bo zwierzak nie tak wyrósł jak oczekiwałaś. Więc się tym nie chwal jakby to było zdobycie Mount Everestu. A zdecydowana byłaś właśnie na to skojarzenie.[/FONT] Quote
Niko Posted September 9, 2010 Posted September 9, 2010 [quote name='Shirai - Koki']To moze ja dodam maly szczegolik nie potwierdzajacy oczywiscie tego czy pies jest chory czy nie, jednak chcialam tylko zaznaczyc iz: Fujimaru Go Kozaki jest dziadkiem misia Nikobayashi Roal, a pewnie jak wszyscy zorientowani w temacie SA wiedzia Fujimaru Go Kozaki splodzil rowniez pieska o imieniu Chakujitsu Suteki, ktory jest pierwszym w Polsce psem i jest to oficjalnie potwierdzone CHORYM NA SA !!! Dla zainteresowanych niezorientowanych odsylam do lektury: http://www.akity.pl/index.php?id=206 Oczywiscie Panie Marzeno prosze nie odbierac tego jako ataku z mojej strony na Pani osobe...ta informacje powinna Pani sobie wziac do serca poniewaz nie watro narazac tak wspaniala rase, na kolejne chore sztuki na SA. Wiec jezeli Pani o tym chorym piesku nie wiedziala, to juz jest nawyzszy czas aby z takimi informacjami sie zapoznac, przeciez to wszytsko dla dobra rasy. Pozdrawiam Katka trzymalismy wszystkie lapki jak obiecywalam. Caluski dla "Kastracika", chociaz wiesz... [FONT=Calibri] [/FONT] [FONT=Calibri]Shirai po pierwsze nie przewiduję zmiany płci, żeby zwracać się do mnie per panie Marzeno.[/FONT] [FONT=Calibri]Ponadto jak się komuś poleca, żeby coś przeczytał wypadałoby doczytać to, co się poleciło. W sumie jesteś genialna, bowiem naukowcy nie potrafią stwierdzić wszystkich potrzebnych czynników warunkujących zachorowanie na S.A. , a nie jest to tylko dziedziczenie recesywne, bowiem według wysnutej przez Ciebie teorii połowa Akit w Polsce powinna biegać z widocznymi objawami choróbska. A tu niespodzianka, na tysiące Akit udało się znaleźć ile przypadków, o zgrozo aż 1!!! + drugi stwierdzony na 99% przez super eksperta Matagi. Szkoda było kasy na badania.[/FONT] [FONT=Calibri]Nudzisz tym tematem za każdym razem wyciągając go, jak królika z kapelusza, bo w sumie masz niewiele do powiedzenia. Zmień płytę dziewczyno, ta już się strasznie ograła.[/FONT] Quote
Niko Posted September 9, 2010 Posted September 9, 2010 [FONT=Calibri]Przyganiał kocioł garnkowi…[/FONT] [FONT=Calibri]Nie zabolało Lilko tylko zaśmierdziało tchórzem.[/FONT] [FONT=Calibri]Widziałyśmy się wielokrotnie na wystawach, rozmawiałyśmy i nigdy nie zebrałaś się na odwagę, żeby skomentować moje posunięcia.[/FONT] [FONT=Calibri]A klawiatura przyjmie wszystko.[/FONT] [FONT=Calibri]Lilko w bazie Akit obejrzałam Twoje „osiągnięcia” hodowlane i rozumiem, że przejście na Shiby było koniecznością. Zwłaszcza to z 2006 roku cudne krycie – suka w starym typie + Oki naprawdę „myślałaś”, że będzie z tego fajny miot? A może kasa się skończyła.[/FONT] [FONT=Calibri]To akurat był ten moment kiedy kupowałam pierwszą Akitę więc mogłam trafić na Twoją ofertę, to dopiero byłby „diamencik”.[/FONT] [FONT=Calibri]Ponadto w Danii nie było HISAO GO, pozostał w domu. Masz jakieś zwidy, słyszysz też jakieś głosy, może czas na egzorcystę, albo lekarza specjalistę, a żebyś nie miała problemów ze zrozumieniem psychiatrę.[/FONT] [FONT=Calibri]Mam też prośbę, abyś podsłuchując rozmowy moje z Tomkiem robiła to dokładniej, albo robiła notatki, bo potem przeinaczasz fakty. Apropos dowcipów, jesteś jak ten stary dowcip o partii – „nie dowidzi, nie dosłyszy a chce rządzić.” Weź sobie na wstrzymanie Lilka.[/FONT] [FONT=Calibri]Jestem młodym hodowcą, nie tylko duchem i jak już słusznie zauważyłaś nabyłam fajne zwierzątka z niezłymi papierami, zgodnie z teorią hodowli którą łaskawa byłaś przytoczyć.[/FONT] [FONT=Calibri]Obserwój zatem bacznie, bo doczekasz się jak potomkowie z przydomkiem Duma Samuraja pójdą w Europę.[/FONT] [FONT=Calibri]Co zaś się tyczy użytku, może szczęśliwie doczekamy z Akitami tego momentu, bo w tym roku do użytku weszły 4 rasy z V grupy: Samoyed, Siberian Husky, Pies Grenlandzki i Alaskan Malamute. Kosztowało to wiele pracy i zachodu, ale się udało. Udział w tym miało wielu miłośników psów i sędziów kynologicznych, których wiedzę tak ładnie podsumowałaś.[/FONT] [FONT=Calibri]Jak mawiała moja św. Pamięci babcia „mądrzejszy musi ustąpić” dlatego nie mam zamiaru odpowiadać więcej na Twoje zaczepki, które służą tylko zasianiu fermentu i wzbudzeniu sensacji.[/FONT] [FONT=Calibri]Resztę wątpliwości jeśli będziesz chciała, możemy wyjaśnić sobie na wystawie.[/FONT] Quote
Recommended Posts