Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mój przyjaciel kategorycznie nie chce slyszeć o żadnych wystawach:-(
a ja nie chce Roxi rozmnażać bez papierów więc będę ją musieć wysterylizować chyba??A nie chce tego:shake:
Ale żebym mogla ją rozmnażać zgodnie z zasadami i żeby szczeniaki mialy metryki to Roxi trzeba zglosić do ZK i musi "zaliczyć" parę wystaw tak????

Poradzcie coś.....Jakimi argumentami mam z nim rozmawiać??:placz:

Posted

Oj,że to drogo kosztuje,że sobie nie poradze,że mam dziecko ważniejsze od psa,że może mieć szczeniaki z rodowodowym a bez rodowodów,że sobie coś ubzduralam i teraz chce to zrobić.

Posted

Przede wszystkim...suka nie MUSI mieć szczeniąt,więc jeśli nie będzie miała uprawnień hodowlanych i badań to po prostu jej nie rozmnażaj.
Poza tym,odpowiedni wiek na pierwsze szczenięta to minimum 2,5 roku...więc masz sporo czasu.:cool3:
Nie wiem,czy wiesz ile pracy i pieniędzy trzeba włożyć w dobre odchowanie szczeniąt - myslę,że dopóki masz małe dziecko to możesz zapomnieć o szczeniętach...bo zwyczajnie się nie wyrobisz...:shake:

Swojemu przyjacielowi kategorycznie powiedz,że jeśli już kiedyś będą szczenięta to albo z rodowodem ,albo wcale...bo bardzo często los tych "bezpapierowych" szczeniąt jest nienajlepszy...:angryy:

Ponieważ Roxi ma dopiero ok.8 miesięcy,to spokojnie możecie wybrać się na krakowską wystawę jako widzowie - zobaczyć jak to wygląda,porozmawiać z wystawcami...;)

Posted

Roxi ma 9m1t3d.Wiem,że może mieć dopiero za 1,5roku szczeniaki pierwsze,ale wole dmuchać na zimne i wolala bym mieć Roxi z pelnymi uprawnieniami gdyby coś chyba mnie rozumiesz cockermanko??.Już nie dlugo(mam nadzieje)kupimy domek z ogródkiem wlasny i wtedy mogl by być i szczeniaczki:))
Ja wcale nie mówię,że mają być już,ale gdyby to co wtedy??

A i jeszcze jedno pytanko do wlaścicieli suczek:
Roxi już jest po cieczce(u mnie miala końcówkę),ale wolala bym wiedzieć wcześniej jak Wy radzicie sobie z cieczką w domu i na spacerach??
Chodzicie gdzieś w ustronne miejsca wtedy??
A w domu jak wygląda sytuacja z zabrudzeniami itd itp??
Pytam bo do tej pory mialam same psy i z cieczkami nie mialam do czynienia i wolala bym żeby mnie w razie czego niewiele zaskoczylo.
Dzięki za odpowiedzi:)

Pozdrawiamy świątecznie:))

Posted

Hmm, trochę Cię nie rozumiem. Właściwie w jakim celu chcesz mieć szczeniaki? Bo jeśli zamierzasz zająć się hodowlą, to odpowiedzialne zajęcie i zabierające dużo czasu. Mamy wystarczająco dużo kundelków, psów "rodowodowych" bez papierów, dlatego jestem przeciwna takiemu podejściu - kupiłam suczkę, to będziemy mieć szczeniaczki. Zastanów się dobrze, bo to duża odpowiedzialność.
Co do problemów z cieczką - to słyszałam o specjalnych "majtkach" na tę okoliczność ;) Tutaj jest kilka porad

Posted

jezzmam napisał(a):
Roxi ma 9m1t3d.Wiem,że może mieć dopiero za 1,5roku szczeniaki pierwsze,ale wole dmuchać na zimne i wolala bym mieć Roxi z pelnymi uprawnieniami gdyby coś chyba mnie rozumiesz cockermanko??.Już nie dlugo(mam nadzieje)kupimy domek z ogródkiem wlasny i wtedy mogl by być i szczeniaczki:))
Ja wcale nie mówię,że mają być już,ale gdyby to co wtedy??

Heh..no,staram się Ciebie zrozumieć...ale jakoś mi to nie wychodzi...bo nie wiem,co ma oznaczać "gdyby coś":roll: gdyby co,mianowicie???Upilnowanie JEDNEJ suki to naprawdę nie jest problem.A przemyślane krycie to nie jest prosta sprawa,pt."sąsiadka ma ładnego pieska"...
Poza tym należałoby zrobić prześwietlenie stawów w kieruku dysplazji i zbadać oczy...

jezzmam napisał(a):
A i jeszcze jedno pytanko do wlaścicieli suczek:
Roxi już jest po cieczce(u mnie miala końcówkę),ale wolala bym wiedzieć wcześniej jak Wy radzicie sobie z cieczką w domu i na spacerach??
Chodzicie gdzieś w ustronne miejsca wtedy??
A w domu jak wygląda sytuacja z zabrudzeniami itd itp??
Pytam bo do tej pory mialam same psy i z cieczkami nie mialam do czynienia i wolala bym żeby mnie w razie czego niewiele zaskoczylo.
Dzięki za odpowiedzi:)
Pozdrawiamy świątecznie:))

Spacery TYLKO na smyczy - to podstawa.
Co do zabrudzeń...można sunię ubrać w majteczki - u moich suń najlepiej sprawdzają się dziecinne bawełniane - wycinasz dziurkę na ogon i gotowe:lol:

Posted

Gdyby coś to znaczy:gdybym poznala pana za rok lub 1,5roku który mial by pięknego czarno-bialego Cockerka z rodowodem,z wszystkimi badaniami,no po prostu byl by super to żeby Roxi też byla taka idealna:)

A hodowca poinformowal mnie(jak się nie mylę to dostalam też papiery-muszę sprawdzić),że Roxi byla badana w kierunku dysplazji i jest czysta a także miala badane oczy i też są czyste:)

Posted

No mój,ale wiesz jak to jest jeśli się z kimś mieszka pod jednym dachem i żyje z nim na co dzień.
Muszę chyba zmienić przyjaciela bo z psa nie zrezygnuje........

Posted

jezzmam napisał(a):
Gdyby coś to znaczy:gdybym poznala pana za rok lub 1,5roku który mial by pięknego czarno-bialego Cockerka z rodowodem,z wszystkimi badaniami,no po prostu byl by super to żeby Roxi też byla taka idealna:)

Hmmm...tylko że u nas nie łączy się cockerów jednomaścistych z kolorowymi...

jezzmam napisał(a):
A hodowca poinformowal mnie(jak się nie mylę to dostalam też papiery-muszę sprawdzić),że Roxi byla badana w kierunku dysplazji i jest czysta a także miala badane oczy i też są czyste:)

Oj...sądzę,że to dotyczyło rodziców Roxi - bo takie badania robi sie po ukończeniu 18 miesięcy...

Posted

A dlaczego się nie lączy kolorowych z jednobarwnymi??(pytanie z czystej ciekawości:) )

A o te badania to bylam pewna,że to o Roxi chodzi:(
No ale to żaden problem bo jak skończy te 18m to się jej zrobi badania oczywiście:)
Poprostu żeśmy sie z hodowcą nie dogadaly chyba w tej kwestii:(

Posted

Takie łączenia są przyjęte np. w Skandynawii,ale bardzo często pojawiają się potem szczenięta o wadliwym umaszczeniu i może zdarzyć się tak,że cały miot szczeniąt idzie "na kanapę" z powodu wady umaszczenia - i nie musi się to pojawić tylko pierwszym pokoleniu,czasem wychodzi nawet w 3,4 ...i w dalszych...

jezzmam napisał(a):
Poprostu żeśmy sie z hodowcą nie dogadaly chyba w tej kwestii:-(

Najlepiej zapytaj hodowcę...albo poprostu sprawdź dkumenty,które dostałaś.
Może to ja się mylę,ale osobiście nie widzę sensu wcześniejszych badań - bo ważne do wpisania w rodowód są te przeprowadzone po ukończeniu 18 miesięcy...

Posted

Cockermanko jak znajdziesz chwilkę czasu to proszę Cię napisz mi na priva co i kiedy(chodzi mi o badania) Ty robisz swoim psiakom.A ja sobie to później porównam z tym co dowiem się od hodowcy:)

To mam teraz zglosić Roxi w ZK czy jak będzie mieć wszystkie badania czyli mniemam,że po 18tym miesiącu życia??
Czy rodowód można wyrobić jej teraz(czy jakoś tak bo nie wiem jak się wyrabia rodowody--najpierw co i jak??)a później dopisać wyniki badań?? Czy najpierw badania a później rodowód??

Pewnie już moje pytania są nudne,ale ja po prostu w tym temacie jestem jak ślepa i nie wiem co i jak po prostu.

Posted

Ależ to świetnie,że pytasz ;-)
sunię można zarejestrować w ZKwP już teraz,bo na rodowód czeka się parę miesięcy 2-3...czasem pół roku i dłużej (jak sobie ktoś w Zarządzie Głównym zapomni...).
A badania robi się w drugiej kolejności...

Posted

To świetnie wiesz bo planowalam w następym tygodniu jechać i ją zglosić w ZK.Ale dobrze wiedzieć,że się tam ociągają z robotą to może jakoś się ich będzie pośpieszać:) no chyba,że takie procedury:))