Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 836
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

ile u was kosztuje
1. frontline
2. frontline spray
3. fiprex

i do ilu kilo tyle kosztuje?

i co sądzicie o sulbanol i bolfo spray czy to jest skuteczne

Posted

napisalam wyzej...dwie choroby przenoszone przez kleszcze - po wiecej zapraszam do internetu. Na stronie vetserwisu jest o tym duzo, ale z tej strony nie mozna kopiowac, wiec nie wkleje

Posted

Przeczytałam wszystkie posty i przestraszyłam się szczerze mówiąc...:eek2:
Początkowo miałam nie skraplać niczym suczydła, ale wczoraj i dziś byłam z nią w lesie i znalazłam po jednym pełzającym kleszczydle. Przeszukałam i chyba więcej niet, ale mogłam przecież przeoczyć.
Piszecie, że w południowej Polsce mało jest przypadków bebeszjozy, a ja własnie w południowo- wschodniej mieszkam... Ale i tak udam się do weta, co do konkretnych środków to mam mętlik w głowie, więc chyba się zdam na niego... Przezorny zawsze ubezpieczony :lol:
Co do tych kleszczy to plaga straszna! Zaraz się pójdziemy z mężem iskać :evil_lol: bo nigdy nic wiadomo.

Posted

na ogonie od strony wew. jak najbardziej.
gdzie moga sie wbic? wszedzie - kilka razy znalazlam tez kleszcza u psa na lapie miedzy palcami...albo tuz nad okiem, pod pachami czesto, czasami na karku/szyji...na udach, to takie czesto spotykane miejsca u nas

Posted

Najczęsciej pod pachami, na brzychu i całym łbie(głownie uszy)

Mam problem.
W sobote zauwazylam wbitego kleszcza. Chcialam go wyjac, ale mi sie nie udało. Dzisiaj sie kapnelam, ze on juz nie zyje, bo mu cos wczoraj zrobilam i chcialam juz, jakos wyrwac te resztki no i wykrecilam, bez głowki :roll:
Teraz, to miejsce jest strasznie czerwone i leci rowniez mu krew. Probowalam jakos wydłubac ta glowke, ale nie umiem.
Jutro ide do weta,. niech on to zrobi.
Nic mu sie nie stanie do jutra?

Posted

puli napisał(a):
No to możesz mnie doinformować?Przecież ten wet był niemal oburzony,że moje psy nie szczepione...

Bo pewnie na Słowacji, tak jak w Niemczech psy chorują najczęściej na boreliozę, a nie babeszjozę tak jak w Polsce.

Od boreliozy psy można zaszczepieć.

Posted

Agnes napisał(a):
na ogonie od strony wew. jak najbardziej.
gdzie moga sie wbic? wszedzie - kilka razy znalazlam tez kleszcza u psa na lapie miedzy palcami...albo tuz nad okiem, pod pachami czesto, czasami na karku/szyji...na udach, to takie czesto spotykane miejsca u nas

Rany, ale bestyje! :crazyeye:Chyba idę po raz już nie wiem który sprawdzić Tamę. Pewnie już na dziś dość ma tego grzebania w futrze :evil_lol:

Posted

u Tosci tez raz zostala glowka w okolicach okolozebrwoych, wujek probowal wyciagnac, krew leciala, chyba nie wyjal w koncu. Zrobila sie wielka gula ale znikla za jakies pare dni. Mysle ze najwazniejsze to wyjac odwlok z ktorego leca substancje trujace i czasem chorobotworcze, glowka paskudna-ale sluzy tylko do przeplywu krwi do ciala pajeczaka.
snilo mi sie kiedys, ze w Tosce wbil sie zamiast kleszcza pajak krzyzak, cala glowe mial wsadzona w cialo Tosci, tylko ten oblesny odwlok wystawal :evil_lol:

a znalezc kleszcze mozna wszedzie na psie :roll:

Posted

dzieki betty za uspokojenie. ja normalnie odkąd znalazłam tego wstretnego kleszcza cała sie trzese:-( edik ma 10 lat i to jego pierwszy kleszcz ( z reszta pierwszy kleszcz w mojej psiej karierze, czyli jakos od 19 lat). zagapiłam sie i nie kupiłam frontline, a ze była ładna pogoda to poszlismy do lasku. kurcze, zepsuł mi ten robal dzień.
jutro jak tylko wet sie otworzy to ide z psiakiem zeby mu wydłubał z głowy te pozostałosci no i oczywiście kupuje frontline.

Posted

Sonika napisał(a):
I co wyjelas juz ta głowke? mam nadzieje, ze do jutra nic Lukasowi nie bedzie :roll:

Nic mu nie będzie. Przemyj jakimś środkiem dezynfekującym, za kilka dni powinno samo wyleźć, jak drzazga... Jeśli wolisz, to wet wydłubie łebek :p

Posted

Główka kleszcza zropieje i wyjdzie sama - identycznie jak drzazga. Trzeba jednak to miejsce kontrolować i dezynfekować, żeby nie wdał się stan zapalny. Sama główka juz niczym psa nie zarazi. Info mam od weta, a nawet od kilku, bo mnie prawie nigdy nie udaje się całego kleszcza wyciągnąć i kiedyś strasznie z tego powodu panikowałam. Ale już dawno przestałam ;)

Posted

asher napisał(a):
mnie prawie nigdy nie udaje się całego kleszcza wyciągnąć

Co Ty z nimi robisz? :cool3: Fuj, dzisiaj wyjęłam dwa z Kreski, jutro idę po frontline i może jakieś narzędzie do wyciągania cholerstwa zakupię przy okazji :p

Posted

Dziekuje, co ja bym, bez was zrobiła :eviltong:
W takim razie, nie ide jutro do weta, nie bede go niepotrzebnie stresowac :)
A czy to normalne, ze to miejsce jest bardzo czerwone i leciala z tego krew?

Ja kupilam takie cos z trixie za 5 zł, ale to jest jakies głupie :P Wlasnie tym czyms zmiazdzylam kleszcza, a nie go wykrecilam. Przy tym cieszko jest zlapac przy samej skorze.
Penseta zwykla tez nie umiem wyciagac i co ja mam robic? leciec za kazdym razem do weta? :P

Posted

Dzisiaj wykąpałam Sabre bo się w smierdzacym bagienku wytaplała.
Mam pytanie:
Czy już w środe mogę ją potraktować Fiprexem??

W piątek wyjeżdzamy nad jezioro może już w sobotę pływać??

W związku z kąpielą zdjełam jej Preventica kiedy po założeniu będzie znowu działał??

Czy np jutro lub pojutrze może sie potaplać w wodzie??

czy jest to zabronione z powodu planowanego podania kropelek??

Umyłam dzisiaj Preventica przed założeniem go rozciągnę kilka razy jak często mam go tak traktować ??

wystarczy raz w miesiącu ??

przepraszam za tak duża ilość pytań ale chcę ją dobrze zabezpieczyć
pozdrawiamy BiS

Posted

Sonika napisał(a):
Dziekuje, co ja bym, bez was zrobiła :eviltong:
W takim razie, nie ide jutro do weta, nie bede go niepotrzebnie stresowac :)
A czy to normalne, ze to miejsce jest bardzo czerwone i leciala z tego krew?

tak normalne :p

Sonika napisał(a):
Ja kupilam takie cos z trixie za 5 zł, ale to jest jakies głupie :P Wlasnie tym czyms zmiazdzylam kleszcza, a nie go wykrecilam. Przy tym cieszko jest zlapac przy samej skorze.
Penseta zwykla tez nie umiem wyciagac i co ja mam robic? leciec za kazdym razem do weta? :P

etam, lepiej palcami, wprawy nabrac przy 30 dziennie, i ebdzie git, ja z masla wyciaga sie pozniej ;)