Moresek Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 Witam, weterynarz polecił dla mojego psa lekkostrawna diete( ze wzgledu na mozliwe chorą wątrobe0 raczej z jedzenia ludzkie. Co w takiej sytuacji moge mu podawac i ewentualnie jaka karme moge mu kupić. Moj pies bardzo lubił jeść miesa(wszelkie odmiany i za miesem poszedłby na koniec swiata), a teraz moze jesc małe ilosci miesa. Dlatego chciałbym zeby nadal mógł mu podawac jakies ciekawe rodzaje jedzenia a nie tylko ryż. Moj pies to bokser. Pozdrawiam Quote
coztego Posted April 15, 2006 Posted April 15, 2006 Moresek napisał(a):weterynarz polecił dla mojego psa lekkostrawna diete( ze wzgledu na mozliwe chorą wątrobe ... ewentualnie jaka karme moge mu kupić. A weterynarz nie polecił karmy? :hmmmm: Jeśli pies ma chora wątrobę, to gorąco polecam karmy weterynaryjne dla psów z taką przypadłością, kupuje się je u weta ewentualnie w niektórych sklepach internetowych. Mojemu psu w czasie choroby gotowałam kurczaka bez skóry (żeby było chude), z rozgotowanym ryżem i niewielką ilością gotowanych warzyw. Nie miał problemów z trawieniem takiego jedzenia przy chorej wątrobie. Ale zdecydowanie najlepiej służyła mu karma weterynaryjna dla "wątrobowców". Quote
Moresek Posted April 16, 2006 Author Posted April 16, 2006 tylko nie samym ryzem i kurczakiem zyje pies, a z tego co weterynarz mowił to 1 kg takiej karmy kosztuje kolo 30 zł co na miesiąc wychodzi 900 zł bo 1 kg takiej karmy dla boksera to na 1 dzień Quote
moth Posted April 16, 2006 Posted April 16, 2006 Coś grubo przesadzil. W linkowni znajdziesz adresy sklepów internetowych. W jednym z nich Royal Canin Hepatic 14 kg kosztuje 219 pln. (Kurcze podrożaly karmy veterynaryjne o 10 pln.:puppydog: ) A kilograma suchej karmy to nawet 70 kg dog nie jadl. :???: Quote
coztego Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 tylko nie samym ryzem i kurczakiem zyje pies Jeśli nie ma innego wyjścia to przeżyje... :razz: Do tego odpowiednie witaminki, i jakoś przeżyć musi. moth napisał(a):Coś grubo przesadzil. Może u tego weta takie ceny... :angryy: A kilograma suchej karmy to nawet 70 kg dog nie jadl. :???: Zakładając, że ten bokser jest 40kg gigantem (nigdy takiego wielkiego boksia nei spotkałam) to nie powinien jadac więcej niż 0,5 kg dziennie. Quote
moth Posted April 17, 2006 Posted April 17, 2006 coztego napisał(a): Może u tego weta takie ceny... :angryy: Mógl w sumie podać cenę jednokilogramowego opakowania, wszak takie są najdroższe. Ale od tego jest internet, aby poszukać i sprawdzić ile co naprawdę kosztuje. Ja już oduczylam się wierzyć weterynarzom, że mają niskie ceny i kupować zanim sprawdzę czy nikt ze mnie jelenia nie robi. Quote
Ppx Posted May 19, 2009 Posted May 19, 2009 Byłam dziś z Lucy u weta, bo wczoraj wieczorem wymiotowała. Dostała lekarstwo + przez 4 dni nie wolno jej jeść karmy, tylko kurczak z ryżem, ser i takie tam... I właśnie, zapomniałam jak się gotuje kurczaka dla psa, trzeba długo na wolnym ogniu? Ile dokładnie? Można z warzywami odrazu gotować? Można potem część schować do lodówki i odgrzać? Kasze też można podawać? I co na chorobowe jest polecane jeszcze? Marchewka? A zapomniałam się weta zapytać, czy chodzi o ser żółty, czy biały. ? Quote
aashaa74 Posted December 14, 2009 Posted December 14, 2009 A coś dla przeciętnego KOwalskiego?Mój onek prawie wszystko co zje to strawi czyli częste biegunki.Badania nie wykazały nic niepokojącego więc jaką karmę dawać ,aby nie dostawał biegunek?Taką w miare nie drogą bo na royala niestety mnie nie stać? Quote
Martens Posted December 16, 2009 Posted December 16, 2009 Każda biegunka ma jakąś przyczynę, nie ma karmy na biegunkę... Co pies je na codzień, może ma wrażliwy przewód pokarmowy i jakieś znajdowane na spacerach smkołyki czy kęsy z ludzkiego stołu powodują problemy? Jakie miał badania? Było badanie kału pod kątem trzustki? Quote
DzikiAli Posted February 1, 2010 Posted February 1, 2010 Hm, jak ja miałem takie problemy z psem, to właśnie też musiał jeść cały czas kurczaka z ryżem. I ja to głupi gotowałem, bo nie wiedziałem, że coś takiego można po prostu kupić, jako karmę. Np. takie coś już wymyślili, żeby odciążyć właściciela od takiego misternego gotowania. W sumie, teraz jak kot mojej mamy był chory, to jadł już gotową karmę, bo nikomu się nie chciało z tym męczyć. Quote
Kpestka Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Witam! mam wieeelki problem. Moja 2 letnia suczka pudelka miniaturki nie je żadnej karmy suchej. Od najtanszych i pospolitych po najdroższe.. bywaly okresy w jej zyciu ze jadla Royala-starter dla małych ras potem przeszlysmy na Royala dla pudli doroslych. Niestety od ponad pol roku nie je ani suchej ani mokrej karmy. Zaczełam gotowac jej jedzenie np ryz z kurczakiem, żałądki lub skrzydelka watrobke z kasza i marchewke czasami brokula... niestety wet powiedzial ze musi jesc karme inaczej sie wyjalowi. zastosowalam taktyke okreslonych por dnia i czasu na jedzenie tzn 3 razy dziennie i miska stoi przez 20 min na podlodze z sucha karma i wodą. niestety minął tydzień sunia nic nie zjadla polalam karme mi jogurtem nat, olejem , zupa jerzynową... wszystko to wylizala a karma zostala... teraz wymiotuje żółcią... co robic? Quote
Martens Posted December 13, 2010 Posted December 13, 2010 Kpestka napisał(a):niestety wet powiedzial ze musi jesc karme inaczej sie wyjalowi. Wet Ci bzdury opowiada. Przewód pokarmowy wyjaławia się na monotonnym żywieniu suchą karmą, a nie przy urozmaiconym świeżym jedzeniu. Gotuj psu, bo jak widać w kwestii dietetycznej pies jest o wiele mądrzejszy od Waszego weta. Quote
Guest olka12 Posted December 24, 2010 Posted December 24, 2010 Myślę że ryż to podstawa można go podawać z niewielką ilością mięsa chudego z kurczaka i warzwami. Karma jakaś z lepszych i specjalistycznych, np. brit care lub Acana Quote
andromeda Posted February 18, 2011 Posted February 18, 2011 Polecam mięso z indyka szczegolnie filet Quote
SKOLMAN_MWS Posted March 12, 2011 Posted March 12, 2011 [quote name='olka12']Karma jakaś z lepszych i specjalistycznych, np.[/QUOTE] Ami Dog Food [video=youtube;EXh9oHtiBfI]http://www.youtube.com/watch?v=EXh9oHtiBfI[/video] Quote
Recommended Posts