Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam 5 letnia suczke rasy cocer spaniel, pierwsza cieczke miala w wieku 7 miesiecy i pozniej regularnie co 6-7 miesiecy miewala kolejne. Ostatnia cieczke miala pod koniec wrzesnia ubieglego roku, wiec wedlug moich obliczen juz jakis czas temu powinna sie zaczac nastepna(przelom marca i kwietnia), a tu nic.... Jessy to moja pierwsza suczka (do tej pory zawsze mialam psy-samce). Czy ktos mi moze powiedziec na co moze wskazywac brak cieczki? na pewno nie jest w ciazy...
z gory dziekuje za odpowiedzi, pozdrawiam :)

Posted

Izoldka przyczyn moze byc sporo.Prozaiczna-ze suka przesunela cieczke -ja teraz tez czekam i sie opoznia i kilku moich znajomych.Mogla tez miec ruje ukryta -czyli bez krwi.Czasem tez niestety na brak cieczki maja wplyw problemy hormonalne,cysty na jajnikach - i rozne sprawy.Jesli sie niepokoisz to zrob badania ogolne krwi suczce (morfologia+biochemia ) i usg macicy ,cytologie...

• 11 months later...
Posted

Witam, u mnie w domu również pojawił się problem- moja Chihuahua Milka nie dostała cieczki (albo miała tę ukrytą, bo miała zaczerwieniony koniuszek sromu i... co jest najdziwniejsze- kilka razy wydawało mi się że na futerku jest zaschnięte...mleko...). Ostatnią cieczkę miała na przełomie sierpnia/wrześnie ub. roku, a wcześniej bywało i tak, że potrafiła mieć co 4 m-ce. Byłyśmy u weta- zbadała Milę ale nie pobierała krwi do morfologii chociaż proponowałam żeby ją przebadać porządnie- za to dostałyśmy taki spray z feromonami które mają suczkę uspokoić i wyciszyć, zaraz napiszę dlaczego...:shake:
Do tej pory -tzn do poprzedniej cieczki, oprócz Milki miałam jeszcze jedną, starszą od niej sunię i wykastrowanego psa- obydwa psy starsze od niej. Zawsze jakoś tak było, że najpierw cieczkę miała Arielka, a zaraz po niej Milka. W listopadzie 2010 kupiłam drugą sunię chihuahua- z bardzo energicznym charakterkiem, takiego "małego tyrana";). Chodzi mi o to- mam przypuszczenie, że Mila po prostu poczuła się zagrożona w swojej pozycji w stadzie i to jest powodem braku cieczki. Stąd te feromony które kupiłam-mają mi sucz uspokoić, a jak nie to będziemu badać:niedowia:...
Kiedyś gdzieś czytałam że w wilczej sforze tylko suka alfa ma cieczkę- ale to chyba nie jest prawda. Napiszcie proszę co myślicie- czy ten brak cieczki u Milki może mieć podłoże psychologiczne? Dodam, że ona ma niecałe 3 lata:nerwy: