Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

To chyba raczej nie chihuahua, przynajmniej nie słyszałam o czyms takim jak typ pierwotny... Labrador to też chyba nie jest (to drugie) a poza tym te suki sa chyba raczej stare i to była jakaś pseudohodowla:(

Posted

[quote name='Daria_13']Czy jest coś takiego? ja nigdy nie słyszałam dlatego pytam:
http://www.allegro.pl/item1024039024_chihuahua_licytacja.html

Nie chcialbym tworzyc teorii spiskowych,ale moze jest tak,ze mama - ok.3kg,czyli limit wagowy dla rasy,w rzeczywistosci wazy ok 4kg.Skoro jest taka duza,to...niech bedzie "pierwotna".Byly juz przeciez "krolewskie" dobermany,rottweilery,sa owczarki "staroniemieckie" itp.

A poza tym - tu pytanie do znawcow rasy : 4-miesieczny szczeniak tak malej rasy nie powinien juz miec uszu do gory?

Posted

Pies Pustyni napisał(a):
Nie chcialbym tworzyc teorii spiskowych,ale moze jest tak,ze mama - ok.3kg,czyli limit wagowy dla rasy,w rzeczywistosci wazy ok 4kg.Skoro jest taka duza,to...niech bedzie "pierwotna".Byly juz przeciez "krolewskie" dobermany,rottweilery,sa owczarki "staroniemieckie" itp.

A poza tym - tu pytanie do znawcow rasy : 4-miesieczny szczeniak tak malej rasy nie powinien juz miec uszu do gory?

Owczarki staroniemieckie istnieją. Są psy w starym typie owczarka niemieckiego i jest to typ pracujący.

...o królewskich dobermanach ani rottkach nie slyszalam za to slyszalam o chartach pogrubianych.. ;)

Posted

Chodzi mi o ogloszenia sprzedazy szczeniat owczarkow dlugowlosych,gdzie czesto mozna przeczytac,ze to "staroniemieckie".

Jak znasz angielski,wpisz w wyszukiwarke "king doberman" albo "king rottweiler"...
Chodzi o to,ze nieuczciwi hodowcy sprzedaja szczeniaki tych ras,po przerosnietych rodzicach,reklamujac je jako omiane "krolewska".
Byc moze w tym przypadku jest podobnie,tylko zamiast "krolewskich" sa "pierwotne".

Posted

Zależy jak u nich było z katowaniem. Wiadomo - każdy pies bez metryki to kundel ale moze byc owczarek w starym typie.

Doberman i Rottek - hmm... całkiem dobre heh ;)

Posted

Taki z niego chi jak i ze mnie ;) "Typ pierwotny" to kłamstewko mniej więcej z tej samej półki co "york maxi mini", "pekińczyk miniaturka" i tak dalej...