Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Przygarnełam pieska przybłedę, jest z niego straszna przylepa, cały czas chodzi za mną po domu. Od czasu do czasu sobie siądzie i wyje. Czy to normalne?
Czy piesek się czegoś boi?
Gdy idziemy na spacer, ma takie momenty, że się zaprze i nie ruszy tam gdzie ja chcę iść. Wczoraj po 30min stania bez ruchu, nie pomogło wołanie, kuszenie smakołykami, wzięlam go na ręce (jedyne 12kg) i zaniosłam do domu.
Poza tym strasznie wychodzi mu sierść, pani weterynarz powiedziała, że to z powodu stresu. Czy to minie? Czy może kupić mu jakieś witaminy?

• 3 months later...
Posted

zosik napisał(a):
Przygarnełam pieska przybłedę, jest z niego straszna przylepa, cały czas chodzi za mną po domu. Od czasu do czasu sobie siądzie i wyje. Czy to normalne?
Czy piesek się czegoś boi?
Gdy idziemy na spacer, ma takie momenty, że się zaprze i nie ruszy tam gdzie ja chcę iść. Wczoraj po 30min stania bez ruchu, nie pomogło wołanie, kuszenie smakołykami, wzięlam go na ręce (jedyne 12kg) i zaniosłam do domu.
Poza tym strasznie wychodzi mu sierść, pani weterynarz powiedziała, że to z powodu stresu. Czy to minie? Czy może kupić mu jakieś witaminy?

Sierść wychodzi mu dlatego, że jest to mieszaniec z psem szorstkowłosym i należy mu się porządne trymowanko. Tak średnio raz na 3 miesiące pieskom szorstkowłosym "obumiera" strary włos i wypada. W takich okresach należy psiakowi "pomóc" w zmianie sierści ;)

Co do wycia :
- może tęsknić za byłymi właścicielami
- może czuć suczki i instynkt bierze górę
- nie nawiązała się między wami nić porozumienia i piesek nie idzie za Tobą bo nie ma w Tobie autorytetu. Należy z nim ćwiczyć przywoływanie i zrobić wszystko, żeby stać się dla niego atrakcyjnym kompanem :)

Ps. Calkiem przypadkiem natknęłam się na Was. Nawet nie wiedziałam, że osoba zainteresowana swojego czasu "moim" Pinkiem zaloguje się na dogomanii.

POZDRAWIAMY BOMBELKA ;)

• 1 month later...
Posted

Ja myślę , że to wycie z czasem przejdzie, jak twój piesek bardziej przyzwyczai się do Ciebie. Jak mój pies był szczeniakiem to wył straszliwie w nocy, ponieważ był za wcześnie odebrany od matki. z wiekiem mu przeszło i nie było już później takich problemów. Musisz uzbroić się w cierpliwość !