Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

a jak wygląda sprawa rezonansu dla niej ?
jakie terminy ma wrocław ? jaki koszt ?

może to co napisze zabrzmi trochę jak z archiwum X ale niedawno oglądałam program o człowieku w głowie którego "buszowała" larwa tasiemca ... miał drgawki, zawroty głowy, brak koordynacji ruchowej
te jej robale dają do myślenia

a swoją drogą ... czy schroniska nie odrobaczają zwierząt ?

Posted

Ojej ile ogłoszeń!!! cudnie, może akurat!

Irenaka zaraz wyślę konto

Lena była odrobaczana w schronisku, ale nie wiem dokładnie kiedy

Ucieszył mnie też mail od Mariusza, pracownika schroniska, który opiekowal się Leną i właśnie On prosił o pomoc dla Leny

Jego zdaniem - narazie tylko po oglądnieciu zdjęcia - Lena wygląda znacznie lepiej, niż w schronisku

> Widziałem tylko to jedno zdjęcie Lenki. Filmików nie ma tylko napis
> ,,Wszelkie prawa do zdjęć oraz nagrań wideo zastrzeżone. arnie@vetoborniki.pl"
> Powiem tylko tyle w oparciu o zdjęcie:
> WYGLĄDA REWELACYJNIE !!! WIDAĆ, ŻE JEST SZCZĘŚLIWA
PEWNIE, ŻE HOTELIK NIE DA
> JEJ PRAWDZIWEGO DOMU ALE RÓŻNICA JEST WIDOCZNA ZWŁASZCZA DLA MNIE BO JA JĄ ZNAM I WIDZIAŁEM WCZEŚNIEJ.
> Dla mnie fakt, że zdjęcie zostało zrobione bez asekuracji i bez jej
> przytrzymywania i ona tak sobie leży jak zwykły zdrowy pies to nie
> lada wyczyn bo wiem jak ja robiłem zdjęcia Lence.
> Pozdrawiam Mariusz i trzymam kciuki za LENKĘ.

Zastanawiam się też, bo już tu były sugestie odnośnie witaminy B

Dr Gut napisał, że zastanawiał się nad podaniem Lenie dużych dawek vit.B oraz B12 w preparacie Milgamma - ale nie chce sam eksperymentować

Jak myślicie?

Posted

Cockermaniaczka napisał(a):
Ja bede okrutna,ale jaki jest sens dalszego meczenia tego psa lekami jak perspektyw na wyzdrowienie i nowy dom nie ma zadnych?I dalczego pies ma takie robale??Ne byla odrobaczona:O :crazyeye:
Na sile nie mozna wszystkich psow ratowac...

hmmm...to samo pytanie mogłybyśmy zadać osobom ratującym za wszelką cenę psy po wypadkach (przecież nie wiadomo jakie skutki mogą być takiego wypadku), staruszków - przecież znalezienie dla takich psiaków domów też graniczy z cudem, psów z 3 łapkami itp itd...

mówisz, ze nie ma perspektyw na dom...hmm - cuda się zdarzają - zapytaj Krakowiankę;)

ostatnio domek znalazła sunia z niedowładem tylnych łap, wcześniej też takie piesy kupkające i sikające na wózkach znajdowały domki...

taki pies nie jest gorszy...on tylko potrzebuje więcej miłości i cierpliwości od człowieka...:-(

patrząc na Nuę, Sofę...wierzę, ze gdyby ona trafiła do takiego domku to właśnie te bodźce, miłość sprawiłyby,ze ona funkcjonowałaby w miarę dobrze - a ze nie byłoby z niej sportsmena? przecież nie każdemu chodzi o psa super biegajacego czy przechodzącego przez płoty....

Majga - dałabyś jeszcze radę sklecić allegro? moze takie z prośbą o pomoc finansową?...tylko nie wiemc zy tak da radę:(

Posted

fizia napisał(a):
(...) Dr Gut napisał, że zastanawiał się nad podaniem Lenie dużych dawek vit.B oraz B12 w preparacie Milgamma - ale nie chce sam eksperymentować
Jak myślicie?

W tej kwestii należałoby zasięgnąć opinii innego weta, jeśli już ale na pewno nie nas. Jeśli dr Gut to proponuje to na pewno wie, co robi.

Posted

Pisał to w takim sensie, że bez konsultacji z neurologiem ciężko tak eksperymentować

Dobrze by było faktycznie zapytać jakiegoś innego jeszcze specjalistę

Posted

A sam doktor, wśród swoich znajomych kolegów, wetów - neurologów? Może poproś doktora? Jemu łatwiej będzie przedstawić trop, jakim poszedł, chcąc podać te vit. Ponadto, mam Lenkę na co dzień, codziennie zderza się z symptomami jakie widzi, ma na pewno jakąś teorię na ten temat więc nie ma to jak przedstawienie sprawy fachowcowi przez fachowca.

Posted

Aha, jeszcze jedno (jeśli była taka informacja, przepraszam za jej przegapienie). Czy doktor zauważył, że w jakiś okolicznościach objawy suni się wyciszają, w innych potęgują? Pojawienie się atrakcji, pogoda etc. Czy doktor spotkał się już z takim przypadkiem? Jaki widziałby trop diagnostyczny? Czy czegoś, w naszych gdybaniach nie pominęliśmy?

Posted

Podanie witamin z grupy B na pewno nie zaszkodzi -co by to nie było , jest to jakiś proces uszkadzający tkankę nerwową i należałoby ją ,,wspomóc" przynajmniej e ten sposób.

Posted

Mariusz ze schroniska oglądnął filmiki i napsial, że jest pod wielkim wrażeniem, bo Lena wygląda i porusza się znacznie lepiej, niż kiedy była w schronisku.
Napisał, że żałuje, że nie ma filmików ze schroniska, żeby pokazać różnicę

Majqa - zapytam oczywiście

Wiem tyle, że objawy się wzmagają podczas podekscytowania - np. kiedy cieszy się na widok człowieka, na spacerze itp

Posted

fizia napisał(a):
Mariusz ze schroniska oglądnął filmiki i napsial, że jest pod wielkim wrażeniem, bo Lena wygląda i porusza się znacznie lepiej, niż kiedy była w schronisku. (...)

Coś tu więc zadziałało.

Posted

Może jakoś ta bliskość człowieka - mimo wszystko większa niż w schronisku - Ją stymuluje?
możliwość spacerów - a przy tym ruch?

Nie mam pojęcia

Posted

Wyjaśniając podpowiem:
Lenka cały czas jest zabezpieczona w klatce,wyscielonej tzw. linoleum aby amortyzować ewentualne uderzenia
Lenka tylko na filmie tak pije wodę bo takie były sugestie-wymogi nagrania, w rzeczywistości jest pojona przy pomocy człowieka tzn. jedna ręką trzyma sie ją za kufę tj. kciukiem-reszta palców tej dłoni pod kuką-celem nakierowania na miske z wodą. W drugiej rece jest podtrzymywana miską z wodą żeby się nie rozlewało-w takiej pozycji siedzącej z podwyższona miską-potrafi na raz wypić aż 3. Jedzenie nauczyła sie zjadać będąc w pozycji leżącej, a leży na materacu i kocyku z ikei-zjada codziennie dietę t/d-mini Hilsa bo ma wtedy duże kulki i lepiej jej sie najeść. Wcześniej była karmiona z ręki, ale ona tak bardzo sie cieszy z kontaktu i bliskości człowieka że wręcz tanczy by opanować dojście do celu-kęsu-??
Mamy jeszcze dostęp do preparatu AKTIVAIT-kaps. firmy Vet+...wycofali sie już z rynku polskiego, ale one pomagają przewodnictwo nerwowe uwrażliwiając zakończenia neuronów tj. receptory...??-zaporowa jest tylko cena bo ok.120,00 chyba że macie gdfzieś taniej? Pozdrawiam

Posted

vetoborniki.pl napisał(a):
(...) Mamy jeszcze dostęp do preparatu AKTIVAIT-kaps. firmy Vet+...wycofali sie już z rynku polskiego, ale one pomagają przewodnictwo nerwowe uwrażliwiając zakończenia neuronów tj. receptory...??-zaporowa jest tylko cena bo ok.120,00 chyba że macie gdfzieś taniej? Pozdrawiam

Aha i Pan polecałby podanie tego specyfiku? Myślę, że jeśli lek jest wycofany to może być problem z jego znalezieniem, a co dopiero za niższą cenę.
Tu są m.in. info o nim:
http://www.psy24.pl/2035-AKTIVAIT---zapobiega-pogarszaniu-sie-sprawnosci-ukl-nerwowego-oraz-zmniejszaniu-aktywnosci-w-zwiazku-ze-starzeniem-sie-psow.html

Tu trafiłam z kolei możliwość zakupu go w necie, o ile strony są zaktualizowane i rzeczywiście jest w sprzedaży:

http://vetlandia.pl/pl,product,576447,aktivait,dla,srednich,i,duzych,zwierzt,60,kapsulek.html?partner=1988&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2010-07&utm_content=576447

http://www.kuchniapupila.pl/pies/zdrowie1/preparaty1/vet_plus_aktivait_dla_psow,p1039872548

Cena 120zł, którą Pan podaje zdaje się być konkurencyjną.

Posted

fioneczka napisał(a):

a swoją drogą ... czy schroniska nie odrobaczają zwierząt ?

Odrobaczamy nałogowo ale to walka z wiatrakami. Tak jak z pchłami, wielkie odpchlanie całego schroniska po czym przyjdzie kilka zapchlonych psiaków i zabawa zaczyna się od nowa.

andzia69 napisał(a):
hmmm...to samo pytanie mogłybyśmy zadać osobom ratującym za wszelką cenę psy po wypadkach (przecież nie wiadomo jakie skutki mogą być takiego wypadku), staruszków - przecież znalezienie dla takich psiaków domów też graniczy z cudem, psów z 3 łapkami itp itd...

mówisz, ze nie ma perspektyw na dom...hmm - cuda się zdarzają - zapytaj Krakowiankę;)

ostatnio domek znalazła sunia z niedowładem tylnych łap, wcześniej też takie piesy kupkające i sikające na wózkach znajdowały domki...

taki pies nie jest gorszy...on tylko potrzebuje więcej miłości i cierpliwości od człowieka...:-(

Dokładnie, sama mam 3 łapka i nie zamieniłabym na nic innego (no w sumie to 3,5 łapka:)).
Poza tym np. nasza Molly z "powykręcanym" kręgosłupem, eutanazje proponowało wiele osób na wątku, długo to trwało ale Molly znalazła cudownym dom i cieszy się życiem ile może. A jej nie da się w żaden sposób pomóc a być może Lenie się da.

majqa napisał(a):

Tu trafiłam z kolei możliwość zakupu go w necie, o ile strony są zaktualizowane i rzeczywiście jest w sprzedaży:

Poza tym zawsze można poszukać w Czechach lub w Niemczech. Ja np rożne rzeczy zamawiam sobie w czeskiej aptece bo nie dość, że nawet z kosztami przesyłki jest sporo taniej to mają pewne rzeczy których u nas nie ma.
A w Niemczech mamy przecież nie jedną osobę z dogo, w Czechach pewnie by się też znalazły.

Posted

Maruda666 napisał(a):
Podanie witamin z grupy B na pewno nie zaszkodzi -co by to nie było , jest to jakiś proces uszkadzający tkankę nerwową i należałoby ją ,,wspomóc" przynajmniej e ten sposób.

witaminy z grupy B mozna podac.

vetoborniki.pl napisał(a):
Wyjaśniając podpowiem:
Lenka cały czas jest zabezpieczona w klatce,wyscielonej tzw. linoleum aby amortyzować ewentualne uderzenia
Lenka tylko na filmie tak pije wodę bo takie były sugestie-wymogi nagrania, w rzeczywistości jest pojona przy pomocy człowieka tzn. jedna ręką trzyma sie ją za kufę tj. kciukiem-reszta palców tej dłoni pod kuką-celem nakierowania na miske z wodą. W drugiej rece jest podtrzymywana miską z wodą żeby się nie rozlewało-w takiej pozycji siedzącej z podwyższona miską-potrafi na raz wypić aż 3. Jedzenie nauczyła sie zjadać będąc w pozycji leżącej, a leży na materacu i kocyku z ikei-zjada codziennie dietę t/d-mini Hilsa bo ma wtedy duże kulki i lepiej jej sie najeść. Wcześniej była karmiona z ręki, ale ona tak bardzo sie cieszy z kontaktu i bliskości człowieka że wręcz tanczy by opanować dojście do celu-kęsu-??
Mamy jeszcze dostęp do preparatu AKTIVAIT-kaps. firmy Vet+...wycofali sie już z rynku polskiego, ale one pomagają przewodnictwo nerwowe uwrażliwiając zakończenia neuronów tj. receptory...??-zaporowa jest tylko cena bo ok.120,00 chyba że macie gdfzieś taniej? Pozdrawiam

dziekuje za opis klatki i karmienia.
co do preparatow, oprocz wit jak wyzej opisanych z grupy B, prosze poki co nie podawac.
przynajmniej nie do momentu kiedy bedzie diagnoza.

Posted

...no wiem, Ada tez je miala, ale pomagaly... jak sie robi powoli domiesniowo, to boli mniej, ja Adzie potem uda masowalam, dostawala dentastix'a potem i zajmowala sie nim, kiedy ja rozmasowywalam uda.

a tak wlasnie sobie pomyslalam, Dentastix'y bylby dobre, bo wtedy ona gryzla by je powoli (inzcej sie nie da). Czy ktos jej moze kupic i podac, tak na probe, ja stawiam?

np tu sa, mialaby na miesiac: http://www.zooplus.pl/shop/psy/gryzaki_dla_psa/przysmaki_dentystyczne/pedigree/31545

Posted

no wiem, Ada tez je miala, ale pomagaly... jak sie robi powoli domiesniowo, to boli mniej, ja Adzie potem uda masowalam, dostawala dentastix'a potem i zajmowala sie nim, kiedy ja rozmasowywalam uda.

Ja sobie robiłem z b powoli, podskórnie to bolało mniej niż domięśniowo, domięśniowo tyłek chciał ekslpodować ;)