Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

są to filimiki o ktore proszono do tego, zeby pokazac lekarzom w cambridge

Wiem, ze o sporo pytam, ale potrzeba mi aby na tym/tych wideo byla Lenka
>>> podczas:
>>> - stania
>>> - chodzenia (proby)
>>> - siusiania / kupkania
>>> - skretow
>>> - siedzaco
>>> - skrecajaco w obie strony
>>> - krokiem wstecz
>>> - jedzienia
>>> - picia
>>> - niech ja tez ktos spróbuje przestraszyc i zeby bylo widac reakcje
>>> (bedziemy zwracaj na to jak miesnie pracuja i ich koordynacja)
>>>
>>> (to sporo 'poz' ale to wszystko bardzo wazne, bo ja tu bede robic
>>> 'badanie' na odleglosc !)
>>>

http://vetoborniki.pl/download/LENA/LENA3.htm

http://vetoborniki.pl/download/LENA/LENA2.htm

http://vetoborniki.pl/download/LENA/LENA4.htm

[FONT=Arial]http://lena.vetoborniki.pl/[/FONT]

Posted

Obejrzałam fimiki. Jestem wstrząśnięta, po prostu wstrząśnięta.
Nie będę pisać elaboratu, powiem tylko tyle. Konieczny jest DT/ DS chooolernie doświadczony, żaden laik o dobrym serduchu, choćby było najlepsze nie podoła i to domek z klatką na czas wyjść (chyba, że ma pomieszczenie rewelacyjnie przystosowane), a najlepiej taki, w którym sunia nie zostaje długo sama. Eliminacja schodów, śliskiego podłoża, odpowiednie uszykowanie pomieszczenia, które nie stanowiłoby sobą zagrożenia dla suni (ostre krawędzie itp.). Ona jest zdolna zrobić sobie krzywdę na każdym kroku. Zostawić ją bez kontroli, w typowym mieszkaniu i nie w klatce to... Nie odważyłabym się. Ponadto, dom, który rozumie wskazania weta w pół słowa, nie strzeli byka, prawidłowo zastosuje się do wszelkich wytycznych. Chylę czoła przed schronem, że sobie radził z sunią.

Posted

Fiziu, dziękuję ślicznie za maila :)
Moje odczucia po obejrzeniu filmików są następujące:
po 1. uważam, że Lena powinna chodzić w szelkach i na krótkiem smyczy; moim zdaniem w jej przypadku flexi to jakaś pomyłka,
po 2. odniosłam wrażenie, że jej problemy z równowagą pogłębiają się, bo jest strasznie nakręcona; wetem nie jestem, ale wydaje mi się, że można by je chociaż częściowo opanować przez wyciszenie i skupienie suni na sobie.
A tak ogólnie, mniej więcej tak to właśnie widziałam, tylko nie sądziłam, że "aż tak mocno". Z pozytywnych rzeczy to bardzo mi się podoba jej nastawienie. Jest taka wesoła w tym wszystkim, taka ciekawska, do wszystkiego ją ciągnie. No a kontakt z pieskiem z filmu napawa optymizmem, naprawdę. Chociaż Lena nie jest w moim typie, coraz bardziej mi się podoba:eviltong:

Posted

ULKA12 napisał(a):
W tych trzech pierwszych linkach to coś jest? Bo ja zdjęć nie widzę. tylko w tym ostatnim linku są zdjęcia kupy i robali.

Spróbuj w innej preglądarce.

U mnie w Operze tez nie działa

Ale działa w NetCaptorze i w Internet Explorerze

Ja tez jestem poruszona, wcześniej nie wiedziałam Leny - tylko na zdjęciach...

Posted

psica jest strasznie wesola - jej pycho sie non stop usmiecha
no i wlasnie bardzo nakreca sie na widok ludzi, widujac ja prawie codziennie tylko raz widzialam coby sobie spokojnie spala , przewaznie na widok ludzi skacze, kreci sie, wierci w tej swojej klatce
no i non stop macha ogonem

i odnosze wrazenie ze jak juz kogos kojarzy to sie bardziej cieszy

potrzeba dla niej naprawde doswiadczonego opiekuna - ze spora wiedza i z duza sila fizyczna bo to jednak jest kawal psa

nakrecilismy jeszcze filmik z jedzeniem, moze Arni go pozniej da rade wrzucic

na filmiku jest suczka Arniego - do niej Lenka jest bardzo pozytywnie nastawiona, ale jak pisalam wczoraj - zobaczyla moja sznaucerke to myslalam ze rozwali klatke coby jej sprawic lomot :roll:

Posted

Też uważam, że konieczne są szelki - u Borysa chodziła w szelkach, zupełnie ta kwestia wypadła mi z głowy

O tym pobudzeniu mówił już Mariusz ze schroniska - ze kiedy wchodziło się do Jej bosku, strasznie się cieszyła i emocjonowała i wtedy wszystkie objawy się nasilały.

Dr Wrzosek dał takie zalecenie -

Dla uspokojenia psa zaleca się diazepam 2x dziennie

Nie jestem pewna czy zostało wprowadzone w życie, ale się upewnię

o Elitesse - wiesz może czy Lena dostaje takie leki?

Posted

Teraz czas na mnie ;)

Moim zdaniem lepiej chodzi niż u mnie, u mnie co chwilę się przewracała, musiałem ją trzymać nawet podczas załatwiania bo w to wpadała, a tu załatwia się sama. Zachwiewa ją , ale nie wali gleby co sekundę :)

Co do mieszkania to ja u siebie musiałem wszystko zabezpieczyć, poowijałem wszyskie kanty, szafki itd bandażami i kocami, nie mogłem jej zostawic samej.
Dobry pomysł z oklejeniem klatki, w schronie były kafle i była cała poobijana.

Na prowadzenie jej miałem taki patent:
Szelki mojego psiura + podkleiłem stare prześcieradło gąbką i to pod brzuch, wiązałem prześcieradło ze smyczą i dużo łatwiej się chodziło

Posted

fizia napisał(a):

Dr Wrzosek dał takie zalecenie -

Dla uspokojenia psa zaleca się diazepam 2x dziennie

Nie jestem pewna czy zostało wprowadzone w życie, ale się upewnię

o Elitesse - wiesz może czy Lena dostaje takie leki?

nie mam pojecia szczerze mowiac :roll:

Posted

borysus napisał(a):
Teraz czas na mnie ;)

Moim zdaniem lepiej chodzi niż u mnie, u mnie co chwilę się przewracała, musiałem ją trzymać nawet podczas załatwiania bo w to wpadała, a tu załatwia się sama. Zachwiewa ją , ale nie wali gleby co sekundę :)

To pocieszająca wiadomość, martwiłam się, ze z czasem będzie coraz gorzej

Posted

fizia napisał(a):
To pocieszająca wiadomość, martwiłam się, ze z czasem będzie coraz gorzej

tylko zauwazcie ze tutaj chodzila po trawie - przyczepnosc jest wieksza, na chodniku juz nie jest tak rozowo :shake: no i jak upadnie to nic jej sie nie stanie

Posted

ULKA12 napisał(a):
A ja nie umiem otworzyć tych filmików:placz: Widzę tylko to: [FONT=Arial]
Wszelkie prawa do zdjęć oraz nagrań wideo zastrzeżone. arnie@vetoborniki.pl[/FONT]

ja widzę to samo...ale w sumie nawet nie muszę oglądać - wiem jak wyglądało to wszystko z Nuką - wiec obraz całosci mam...

Nuka nie dostawała zadnych leków uspakających...

czyli z dalszymi działaniami czekamy do rezonansu? badań? cudu adopcji?

moze by ktos zrobił cegiełkowe allegro - wklepując ten filmik, zdjęcia...może uzbierałoby się parę zł:-(

Zuza - moze porobiłabyś jej jakies ogłoszonka?:modla: Majga by na pewno skleciła tekścik:loveu:

moze ją ktoś pokocha...bez względu na jej ułomnosć...

Jest jeszcze jedna sunia z niedorozwojem móżdżku...pitka...i raczej ją uśpią:-( nikt jej nie chce:-(:-(

tu możecie poczytać - objawy, badania itp, itd

http://www.amstaff-pitbull.eu/viewtopic.php?f=69&t=3307&sid=27bac73db1a8d971b814b7418b76fe74

Posted

Z chęcią zrobię Małej ogłoszenia, tylko czy nie warto zaczekać, aż będzie coś wiadomo? Bo tak naprawdę to na dzień dzisiejszy nie wiadomo nic...:roll:

Posted

zuza911 napisał(a):
Z chęcią zrobię Małej ogłoszenia, tylko czy nie warto zaczekać, aż będzie coś wiadomo? Bo tak naprawdę to na dzień dzisiejszy nie wiadomo nic...:roll:

Zuza...ale może ktoś pokocha ją taką jaka jest...a do tego czasu pewnie miną wieki:( i pewnie zdąży sie sunię zdiagnozować...

Posted

Mnie przesłał filmy Borys i powiem szczerze nie tego się spodziewałam, myślałam, że ona jest w lepszym stanie. Ona dość, że nie zachowuje równowagi to jeszcze ma brak koordynacji ruchowej. Biedna niunia, i ta chęć to życia. Sama nie wiem co doradzić, myślę, że trzeba zbierać szybko kasę na ten rezonans i mieć pewność co to jest i czy jet możliwe chociaż zaleczenie lub poprawa jej życia.

Posted

Zobaczcie, może nie odmówicie pomocy. Lenka!

Wiemy, że daleko posunęliśmy się w naiwności, wierze w cud, a może i we wrażliwość ludzkiego serca skoro... ale tak, prosimy o coś wręcz niemożliwego. Zwracamy się do Państwa z gorącą prośbą o pomoc/ ratunek dla niezwykłej, 4 letniej Lenki, łagodnej wobec ludzi (niestety zaczepnej wobec innych psiaków), lgnącej do nich całą sobą, szukającej ich bliskości, czułości, uwagi! W czym zatem tkwi hak? Czemu taka słodycz i niewątpliwa uroda, słowem przymioty, które na ogół przyciągają uwagę nie znalazły swego amatora? Lenka ma duże problemy zdrowotnej, których znane są objawy (pomimo dobrej kondycji ogólnej nietrzymanie równowagi, brak koordynacji ruchowej), a których przyczyna jest pod dużym znakiem zapytania. Istnieje prawdopodobieństwo, że doszło do uszkodzenia móżdżku(?), błędnika(?) ale póki co to czysta spekulacja. Lenka, w stanie takim, jaki obecnie znamy trafiła do schroniska, miejsca, gdzie wizja własnego domu, a w nim kochającym człowieka zamienia się w palącą tęsknotę. Owa tęsknota na ogół nigdy nie zostaje zaspokojona. Lenka i tak miała wiele szczeście, bo właśnie w psiej samotni wpadła w oko ludziom, którzy zapragnęli zawalczyć o jej lepsze jutro. Sami tego nie dokonają, mają tę bolesną świadomość. Dla Lenki jedynym ratunkiem jest ukierunkowana diagnostyka i, daj Boże, by było to możliwe, uwarunkowane nią leczenie. Czy to jest w ogóle wykonalne? Kosztowna diagnostyka zapewne jest tu najmniejszym, choć wcale niemałym wyzwaniem. Wcześniej, czy później, grosz do grosza..., tak, tak to też daleka droga, a liczy się czas, on z kolei przekłada się na szybkość realnego zdrowienie suni. Największym murem, o jaki w tej chwili rozbija się działanie na rzecz Lenki to znalezienie domu (odpowiedzialnego, ze stosowną wiedzą, jak opiekować się tak skrzywdzonym przez los stworzeniem i chęcią, by zaangażować w nie uczucia i działanie), w którym zacznie dochodzić do siebie i doświadczy miłości, na jaką zasługuje. Niech ta istota dostanie swoją drugą szansę, niech iskierek w jej oczach nigdy nie zgasi smutek bezpańskiego, naznaczonego chorobą życia! Może jednak nie prosimy o zbyt wiele w imieniu tej, która sama nie jest do tego zdolna?

Osoby zainteresowane realnym włączeniem się w pomoc na rzecz Lenki (zebranie stosownych środków na diagnostykę, trudny dziś do przewidzenia kierunek leczenia i dom, jej i naszych marzeń) prosimy o kontakt. Danymi kontaktowymi są: 0-514770023 upendo@op.pl i borys.lukasiewicz@neostrada.pl