Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

dostałam taką wiadomość od Osoby, która od początku chce wesprzeć Lenę i pomóc w diagonozowaniu - min. w Cambridge

"poki co mam inny pomysl, w ktory to ja sie zaangazuje. Wyglada to nastepujaco:

1. musze sie dowiedziec DUZO wiecej nt Lenki, tj.:
- jak i kiedu trafila do schroniska
- czy jest jakakolwiek info o jej 'poprzednim' przedschoniskowym zyciu
- jakie miala juz badania robione (w schronisku i poza), oraz kiedy to bylo
- czy sa jakies rentgeny (zdjecia) itd...

2. Potrzebuje wideo Lenki w kt bedzie ona przede wszystkim, jesli jest jakies zaraz po tym jak trafila do schonu to tez ok.
Wiem, ze o sporo pytam, ale potrzeba mi aby na tym/tych wideo byla Lenka podczas:
- stania
- chodzenia (proby)
- siusiania / kupkania
- skretow
- siedzaco
- skrecajaco w obie strony
- krokiem wstecz
- jedzienia
- picia
- niech ja tez ktos spróbuje przestraszyc i zeby bylo widac reakcje (bedziemy zwracaj na to jak miesnie pracuja i ich koordynacja)

(to sporo 'poz' ale to wszystko bardzo wazne, bo ja tu bede robic 'badanie' na odleglosc !)

3. Skontaktuje sie z lek. wet w Cambridge, UK, (http://www.vet.cam.ac.uk/news-and-events/scr/)

Dopytam i rozejrze sie jak to jest z tym niedorozwojem mozdzku, bo jesli tak jest ze to dokladnie to, to z Lenka tylko i wylacznie mozna cwiczyc, operacja i inne takie nie wchodza w rachube

Poki co prosze nie organizujcie rezonansu, ok?"

• Replies 1.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Tak, w tym hoteliku..

Tyle, że z Leną sprawa jest o tyle specyficzna, że wiedzieliśmy, że będzie w klatce kenelowej w gabinecie, ze względu na swoją agresję, a także kłopoty z utrzymaniem równowagi.
Przy codziennych spacerach - a mam nadzieję, że na takie może liczyć - Jej sytuacja nie byłaby zła.

Oczywiście cały czas szukamy jakiegoś domowego DT lub hoteliku - ale ze względu na chorobę i agresję, jest to mega trudne...:(

Posted

Co do tych pytań "jak i kiedy" to Mariusz ma napisać bo ja już nie pamiętam.
Co do badań to w schronisku nie ma sprzętu więc została tylko dość ogólnie zbadana ale to nic nowego nie wniesie - to są te same informacje co z Wrocławia.

Posted

Odpowiedź Mariusza jest taka

Przede wszystkim odniosę się do diagnozy - tyle to już wiedzieliśmy w schronisku na podstawie zachowania Lenki może nie było to poparte badaniami ale zgodne jest z tym samym co powiedział dr. Wrzosek za wyjątkiem abiotrofii. Myślę. że dr Gut miał na pewno te same przypuszczenia co nasz kierownik.
Lenka jest w schronisku od 21.07.2010 r. zabrana z prywatnej posesji jako porzucona.
Brak danych o jej wcześniejszych losach.
Nie ma żadnych badań. Opieka weterynaryjna podstawowa tak jak innych psów.
Pocieszające jest to, że nie zauważono pogłębiania się choroby lub też zmiany postępują bardzo powoli i dla osób stykających się z Lenką na co dzień niezauważalne, objawy nasilają się tylko w trakcie jej bezpośredniego kontaktu z człowiekiem.
Nie ma u nas żadnego filmu z jej wczesnego pobytu.
Rozmawiałem jeszcze z kierownikiem on skłania się w kierunku pasożyta lub powikłania po nosówce.
Jeśli by były jakieś potrzebne info o Lence napisz co będę mógł ustalę.

Posted

[quote name='beataczl'][I]Lenka jest w schronisku od 21.07.2010 r. [/I]
[I]cos z data nie tak ???[/I]
[/QUOTE]

2009 nie 2010 - nie zauważyłam, ze wkradł się błąd

Posted

słuchajcie...nie wiem co o tym myśleć...uważałam dr Stefana za bardzo propsiowego nie tylo weta ale i człowieka...czy ktoś przeczytał ten wątek?

http://www.dogomania.pl/threads/179450-RUDU%C5%9A-szuka-nowego-hoteliku-DT/page73

mnie jest po prostu...przykro..przykro, ze psiaki siedzą zamknięte w takich klatkach w piwnicy:(

moze Lenka jest w gabinecie...czyli wygląda to tak chyba mniej więcej:

moze to dla niej dobre miejsce....ale dla innych:shake:

nie mam pojęcia co zrobic z Lenką...ale powiem wam, ze jeśli ona ma tam siedzieć całe życie...to chyba lepiej jej pomóc odejsć za TM:-(

za zamieszczenie tych zdjęć p. dr chce pozwać Wiosnę do sądu...

Posted

Jeśli dobrze zrozumiałem to Lenka jeśli stamtąd nie pojedzie pozbędzie się deklaracji.
Ja juz prosiłem gdzie sie dało, ale na dzień dzisiejszy nigdzie jej nie chcą, więc jesli nie znajdziemy czegoś innego to po 15.07 Lena będzie musiała wrócić do schronu, bo nie będzie na jej utrzymanie, a badania chyba zrobimy jej telepatycznie

Posted

Przeczytam, jak dla mnie, to priorytetem jest domowy DT.
Najpierw schron, później bezpieczny DT a na koniec hotel w Obornikach. Zdrowy pies by zwariował a jak ma się czuć Lenka ze zmianami neurologicznymi?
Jutro popytam.

Posted

borysus napisał(a):
Ciężko coś znaleźć. Albo żądają kosmicznych sum, albo nie mogą sobie pozwolić na agresywnego psa albo są na urlopie :-(

A kogo pytałeś? Nie będę już prosić tych osób o pomoc.