fioneczka Posted September 30, 2011 Posted September 30, 2011 na bazarku mam przejechane już prawie 1/3 trasy z Lenką :multi::multi::multi::multi::multi::multi: reklamujcie bazarek zatankuj auto za grosze !!! [SIZE=3]klik CPN Edit ... mamy przejechane z Lenką już 993 km :multi::multi::multi::multi::multi::multi: Quote
fioneczka Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 na dzień dzisiejszy z bazarku, na moim koncie jest na podroż Lenki kwota 378,10 (źle policzyłam wcześniej) potrzeba około 600 zł tak więc jeszcze trochę brakuje mam nadzieję że jeszcze ktoś "podwiezie" Lenkę na bazarku i uzbieramy resztę Quote
krakowianka.fr Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 Mamy na dzien dzisiejszy na IX (mam opoznienie we wplacie, zaraz zrobie przelew - nie mialam netu przez oststanie dni): beataczl - 30zl fioneczka (Azyrkowe pozostalosci) - 88,30zl z bazarku: 90zl Fizia: 30zl i 30zl na X Kinga i Piotrek: 20zl -------------------------------------- w sumie: 288,30zl hotelik kosztuje 13zl/dzien => 390zl we Wrzesniu (reszte czyli 101,70zl dopalcilam ja) za paliwo bedzie na droge, fioneczka - super ten bazarek! Quote
krakowianka.fr Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 [quote name='fioneczka']na dzień dzisiejszy z bazarku, na moim koncie jest na podroż Lenki kwota 378,10 (źle policzyłam wcześniej) potrzeba około 600 zł tak więc jeszcze trochę brakuje mam nadzieję że jeszcze ktoś "podwiezie" Lenkę na bazarku i uzbieramy resztę[/QUOTE] fajne to, a mozesz poprawic ze km jest 3400 bo trzeba tez wrocic? wiem, ze calosci nie uzbieramy, ale wieksza liczba km, wiecej ludzi moze wejdzie...? z gory Ci dziekuje. Ide powysylac bazarek szybciutko. Quote
iwoniam Posted October 3, 2011 Posted October 3, 2011 wspaniały pomysł z bazarkiem cpn-owym, super, już go rozsyłam i ogłaszam - na FB tez Quote
iwoniam Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 http://www.facebook.com/event.php?eid=298118966870700 zatankuj na FB ;-) Quote
krakowianka.fr Posted October 4, 2011 Posted October 4, 2011 [quote name='iwoniam']http://www.facebook.com/event.php?eid=298118966870700 zatankuj na FB ;-) dzieki za wydarzenie Quote
fioneczka Posted October 5, 2011 Posted October 5, 2011 Małgosia Sokołowska Proszę o wiadomość kiedy dokładnie Lenka ma jechać do UK. Mam tam znajomego, który dość często podróżuje na tej trasie i napewno nie wziąłby ani grosza za transport, bo to wstyd zarabiać na takiej "podróży życia". Mam głębokie przekonanie, że w takiej sytuacji wchodzi w grę tylko bezinteresowna pomoc , reszta - te liczone kilometry, koszt paliwa - to jeden cyrk. Albo pomagać albo nie. Wybór należy do kazdego z nas. Lubię to! · · 20 godz. temu wiem dlaczego do niedawna nie miałam konta na FB i nie mam do dziś na NK Pani sugeruje że ktoś ... wychodzi na to że krakowianka lub ja, chcemy dorobić się na zbieraniu pieniędzy na podróż Lenki Quote
iwoniam Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 moja odpowiedź na te durną wypowiedź na Fb: Myślę, że nie zdaje sobie Pani z powagi sytuacji - zapraszam na wątek Leny - dokładną jego lekturę. My nie pomagamy za pieniądze. Mamy wiele zwierząt do utrzymania - więcej niż się Pani wydaje, nie stać nas na podróż. Koniec. Temat Pani znajomego - chętnie, ale czy jest w stanie prowadzić psa na spacer co 2-3 godziny podróży? Czy posprząta po suni, która może nie utrzymać moczu i tego nie zasygnalizować? Czy poda jej wszystkie leki, które podczas podróży Lena musi przyjąć? Czy będzie mieć wystarczająco dużo chęci, aby wziąć na swoje barki ciężar pieska i poprowadzenie go na specjalnych szelkach na spacer na parkingu podczas postoju? Lena sama nie pójdzie, popuszczenie szelek równa się jej upadkowi i poobijaniu szczęki. Mogę Pani te pytania zadawać i zadawać. Pieniądze są przeznaczone na podróż, nie na NASZE POTRZEBY. Tu chodzi o szansę dla psa, o uratowanie jej życia. Widać Pani woli jednak wchodzić na wydarzenia i opowiadać bzdury nie mając pojęcia o powadze sytuacji. Zapraszam do hoteliku, w którym przebywa Lena - może ją Pani oglądnąć, a później wypisywać takie głupoty. Pozdrawiam ! [quote name='fioneczka']wiem dlaczego do niedawna nie miałam konta na FB i nie mam do dziś na NK Pani sugeruje że ktoś ... wychodzi na to że krakowianka lub ja, chcemy dorobić się na zbieraniu pieniędzy na podróż Lenki[/QUOTE] Quote
fioneczka Posted October 6, 2011 Posted October 6, 2011 1700 km przejechane z Lenką do DT :multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi::multi: ... ale to droga tylko w jedną str :( w chwili kiedy spłyną wszystkie wpłaty zrobię przelew na konto krakowianki trzeba jeszcze wymyślić coś żeby krakowianka mogła po nią przyjechać ... czyli kolejne 1700 km :( macie jakiś pomysł ? fiziu przypominam o dotychczasowym rozliczeniu finansów Leny, trzeba zrobić porządek z rozliczeniem w pierwszym poście czy osoby deklarujące stałe wpłaty mają wszystko uregulowane ? Quote
beataczl Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 wplacilam 2 dni temu 20 zl dla Lenki (10 stala dekl. plus 10 dodatkowo) Quote
krakowianka.fr Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 [quote name='beataczl']wplacilam 2 dni temu 20 zl dla Lenki (10 stala dekl. plus 10 dodatkowo)[/QUOTE] pieniazki doszly :) dziekujemy!!! Quote
krakowianka.fr Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Mamy na dzien dzisiejszy na X (bedzie 14 albo 15 dni do zaplacenie - to sie okaze jak wyjedziemy z Lenka): - beataczl - 20zl - z poprzedniego bazarku (1 osoba kupila pozniej) pol na pol z chora kotka w sumie 13zl (bylo 26zl) - Maruda666 - 40 zl za IX i X - Amazonka71 - 30zl za X -------------------------------------- w sumie: 103zl ze stalych deklaracji Fizia zaplacila wczesniej (w IX na IX i X) ale juz poszlo na IX bo tam bylo malo hotelik kosztuje 13zl/dzien za paliwo bedzie na droge, z bazarku od: fioneczka - to bedzie osobno i to tez zamknie ten watek pod wzgledem pieniedzy. Taka mysl i w sumie pytanie... czy ktos ma wiesci od Borysusa? Nawet nie zaglada tu, mi nigdy nie odpisal, tak po prostu przestal sie Lenka interesowac :( Quote
Amazonka71 Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 Dzisiaj poszło ode mnie 30 zł. dla Lenki. Przelew na konto Ani K. Quote
Maruda666 Posted October 8, 2011 Posted October 8, 2011 A ja przelałam moje 40 za dwa miesiące ( tylko trochę się już pogubiłam za które ;) ). Borysus logował się ostatnio w grudniu ubiegłego roku. Wcześniej pisał na jakimś wątku coś o wyjeździe. Quote
krakowianka.fr Posted October 9, 2011 Posted October 9, 2011 dziekuje wam. uzupelnilam post rozliczeniowy powyzej. Quote
krakowianka.fr Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 Jakby ktos chcial poczytac: http://www.oldenglishsheepdogclubofamerica.org/Health/ca_update_200901.php pozdr, Quote
krakowianka.fr Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 I tu jeszcze info nt zmian (od 2012) na przewoz zwierzat do UK - bedzie latwiej (to info nie dla Lenki akurat, ale moze ktos inny bedzie sie na Wyspy wybieral): http://www.defra.gov.uk/news/2011/06/30/new-rules-pet-passports/ Podsumowanie: [FONT=Times New Roman]What has to be done Now [/FONT] [FONT=Times New Roman]Microchip Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Rabies vaccination Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Documentation (pet passport or third country certificate) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Blood test (dogs and cats) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Pre-entry waiting period Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Length of waiting period before entry to the UK 6 months from date sample taken for blood test [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tick treatment Yes (24-48 hours before embarkation) [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tapeworm treatment Yes (as for ticks) [/FONT] [FONT=Times New Roman]From 1 January 2012[/FONT] [FONT=Times New Roman]Microchip Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Rabies vaccination Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Documentation (pet passport or third country certificate) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Blood test (dogs and cats) No [/FONT] [FONT=Times New Roman]Pre-entry waiting period Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Length of waiting period before entry to the UK 21 days after vaccination against rabies [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tick treatment No[/FONT] [FONT=Times New Roman]Tapeworm treatment Under consideration at European level[/FONT] Quote
krakowianka.fr Posted October 11, 2011 Posted October 11, 2011 a tu po polsku: http://www.vetpol.org.pl/index.php?option=com_docman&Itemid=91 Quote
beataczl Posted October 12, 2011 Posted October 12, 2011 [quote name='krakowianka.fr']I tu jeszcze info nt zmian (od 2012) na przewoz zwierzat do UK - bedzie latwiej (to info nie dla Lenki akurat, ale moze ktos inny bedzie sie na Wyspy wybieral): http://www.defra.gov.uk/news/2011/06/30/new-rules-pet-passports/ Podsumowanie: [FONT=Times New Roman]What has to be done Now [/FONT] [FONT=Times New Roman]Microchip Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Rabies vaccination Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Documentation (pet passport or third country certificate) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Blood test (dogs and cats) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Pre-entry waiting period Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Length of waiting period before entry to the UK 6 months from date sample taken for blood test [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tick treatment Yes (24-48 hours before embarkation) [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tapeworm treatment Yes (as for ticks) [/FONT] [FONT=Times New Roman]From 1 January 2012[/FONT] [FONT=Times New Roman]Microchip Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Rabies vaccination Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Documentation (pet passport or third country certificate) Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Blood test (dogs and cats) No [/FONT] [FONT=Times New Roman]Pre-entry waiting period Yes [/FONT] [FONT=Times New Roman]Length of waiting period before entry to the UK 21 days after vaccination against rabies [/FONT] [FONT=Times New Roman]Tick treatment No[/FONT] [FONT=Times New Roman]Tapeworm treatment Under consideration at European level[/FONT] krakowianko.fr - czy to tez tak samo dotyczy Szwecji moze wiesz... bo Abis ze Szczecinka ma jechac wlasnie w styczniu do nowego domu Quote
andzia69 Posted October 12, 2011 Posted October 12, 2011 [quote name='beataczl']krakowianko.fr - czy to tez tak samo dotyczy Szwecji moze wiesz... bo Abis ze Szczecinka ma jechac wlasnie w styczniu do nowego domu[/QUOTE] odnośnie Szwecji - przeklejam ci info od koleżanki, którą o to pytałam: "Wysylam kopie maila ktorego wczesniej juz wysylalam dziewczynom, moze sie przydadza informacje w nim zawarte. Wysle rowniez wiecej maili z informacjami co musi byc zrobione przy psiaku. Pamietaj o tym ze przy wypelnianiu wniosku do Pulaw w rubryce Dane wlasciciela musisz podac albo twoje dane, albo schroniska, albo dane osoby, ktora bedzie mogla byc w domu zeby odebrac od listonosza przesylke z Certyfikatami z Pulaw, ktora bedzie za zaliczeniem pocztowym. W rybryce Platnik musisz zakreslic pole przy wlascicielu, bardzo wazne!!!! inaczej przesylka bedzie wyslana do weterynarza, ktory pobieral probe krwi. Do kazdej probki (dla kazdego psa) musi byc oddzielny/osobny wniosek!!!!! We wniosku na dole zaznaczylam rubryki/pola czerwonym wpisem. Kasia wysyla probki zapakowane w folie z babelkami powietrza ( nigdy nie uzywala steropianu!!!) kazda probka razem z wnioskem dla danego psa osobno w folji i pozniej wszystkie probki pakuje/wklada do jakiegos malego/plaskiego pudelka, ktore zabiera ze soba na Poczte gdzie wklada pudelko do tej specialnej koperty POCZTEX, ktora kupuje sie tylko i wylacznie na Poczcie wypelniajac przekaz nadania. Na Poczcie wybierz POCZTEX rano/przed poludniem ( ten najwczesniejszy ), kosztuje 60 plz. Nie kazda Poczta ma Pocztex, najlepiej byc na Poczcie/wyslac rano/przed poludniem zeby przesylka zostala wyslana z Poczty jak najszybciej, oni, na Poczcie maja ustalone godziny kiedy przyjezdza kurier i zabiera przesylki POCZTEXU takze musi u nich juz byc zeby kurier ja mogl zabrac. Pulawy nastawjaja probki tylko dwa razy w tygodni, w poniedzialki i srody. Jezeli probka dojdzie do Pulaw nprz w czwartek to bedzie nastawiana dopiero w poniedzialek. Jezeli nie maja duzo do pracy i zdaza zarejestrowac probke ktora dojdzie do nich w poniedzialek albo srode przed godzina 10.00 to bedzie nastawiona tego dnia w innym wypadku musi czekac na nasteawienie do srody albo poniedzialku. Podaje rowniez numer telefonu do doktora Marcin Smreczak, chefa laboratorium w Pulawach do ktorego mozesz zadzwonic gdybys miala jakies pytania odnosnie wysylki/nprz czy mozesz wyslac i w tym wypadku zapytaj jak opakowac/wyslac nie odwirowana krew albo jezeli potrzebna jest szybka wysylka Certyfikatu z Pulaw. Pros wtedy zeby byla wysylana Kurierem, za Kuriera sie dodatkowo placi oklolo 45-50 zl ale czasami jest to konieczne. dr. Marcin Smreczak 081-889 30 68" "A teraz co musi byc zrobione i w jakiej kolejnosci przy psiaku 1. Czip i szczepienie na wscieklizne numer chipa i date chipowania trzeba wpisywac we wniosku do Pulaw i w paszporcie, takze pamietaj ze pies musi byc zachipowany ZANIM pobrana bedzie krew do Pulaw ( weterynarz moze pozniej pisac date chipowania tak zeby sie zgadzala z data szczepienia na wscieklizne. 2. Po uplywie minimum 120 dni od OSTATNIEGO szczepienia na wscieklizne moze byc pobrana krew na badania do Pulaw my wysylamy Pocztexem. 3. 3-4 dni przed wyjazdem do Szwecji pies MUSI byc odrobaczony na tasiemca, najlepiej Drontal Plus, Profender albo Milbemax, Plerion Psiaki MUSZA byc przed wyjazdem odrobaczone na tasiemca, najlepiej DRONTAL Plus. Najlepiej zrobic to 3-4 dni przed wyjazdem, odrobaczenie MUSI byc wpisane do paszportu i podpisane i podsteplowane przez weterynarza, czy mozesz tego dopilnowac !!!!?? bardzo wazne !!!! Nie wjada bez tego do Szwecji!!!!! Bardzo wazne zeby w paszporcie bylo wpisane, podpisane i podsteplowane prze weterynarza: 1. Krolestwo Szwedzkie (nie Szwecja) 2. Data chipowania wpisana do paszportu musi sie zgadzac z data ostatniego szczepienia na wscieklizne, albo ta sama data co szczepienie albo wczesniej niz szczepienie. 3. Szczepienie na wscieklizne 4. Szczepienie na choroby zakazne 5. Data pobrania proby na przeciwciala na wscieklizne jak rowniez data kiedy pokazano weterynarzowi resultat tej proby tzn Certyfikat z Pulaw 6. Odrobaczenie na tasiemca musi byc wpisane do paszportu z data 3 - 4 dni przed wjazdem do Szwecji, najlepiej Drontal. 7. Ostatnie odpchlenie, data i preparat 8. W dziale IX na stronie 20 poswiadczenie weteryniarza, ze zwierze jest zdrowe i moze byc przemieszczane, najlepiej ta sama data co odrobaczenie na tasiemca, wystarczy tu poswiadczenie weteryniarza , powiatowy nie potrzebuje poswiadczac !!!! 9. Na ostatniej stronie w paszporcie, podpisane i podsteplowane przez weterynarza a wpis - kastracja i data kastracji b resultat poziomu na przeciwciala przeciwko wsciekliznie z Certyfikatu Dane punkt 3 i 5 musza sie zgadzac z danymi z Certyfikatu, ktory dostaniesz z Pulaw, takze te dane wpiszesz do paszportu po tym jak juz dostaniesz Certyfikat z Pulaw. Takze pamietaj, ze dane min data ostatniego szczepienia na wscieklizne, ktore bedziesz wpisywala we wniosku, ktory idzie z proba krwi do Pulaw musza byc te same co pozniej w paszporcie. " Quote
fioneczka Posted October 12, 2011 Posted October 12, 2011 a nie wiecie jak poprowadzić adopcję zza granicy - dokładnie chodzi o Czechy do PL krakowaianko proszę o nr konta do przelewu Quote
docha Posted October 12, 2011 Posted October 12, 2011 [quote name='fioneczka']a nie wiecie jak poprowadzić adopcję zza granicy - dokładnie chodzi o Czechy do PL czip i aktualne szczepienia w paszporcie psim, jak u Twojej Monusi. Zaostrzone przepisy dotyczą Skandynawii, a bardzo zaostrzone dotyczą Wysp B.- tam nie ma zmiłuj się . Quote
Recommended Posts