Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Też jestem ciekawa kiedy są plany na następny bazarek :)

Cesar w taksóweczce z poprzedniego bazarku, jest naprawdę świetna, nie niszczy się, wytrzymała :)

Posted

[quote name='understandme']Też jestem ciekawa kiedy są plany na następny bazarek :)

[/QUOTE]
Następny bazarek zupełnie "w lesie".
Na razie jestem dopiero na etapie ciułania kasy na zakupy materiałów.
Myślę że najwcześniej coś wystawie juz po wakacjach

• 2 weeks later...
Posted

NIE LUBIĘ spamować .. ale nie mam wyjścia .. taks mam nadzieję że mi wybaczysz

..ale potrzebujemy POMOCY w głosowaniu na KRAKVET ... mamy niespodziewaną konkurencję ..

a BEZDOMNIAKI SZYDŁOWIECKIE czekały na tą szansę od ponad roku jako wybór dogo i miau ...

PROSIMY zagłosuj w ankiecie KRAKVET na BEZDOMNIAKI SZYDŁOWIECKIE

Psie i kocie mordki z SZYDŁOWCA czekały na chwilę od ponad roku ..
wreszcie w tym miesiącu udało się - BEZDOMNAKI SZYDŁOWIECKIE zostały wspólnym kandydatem dogo i miau do wygranej w POSTACI KARMY na forum KRAKVET ..

PROSIMY O KAŻDY GŁOS –
Mamy pod opieką nie tylko psy pod naszą bezpośrednią opieką ale też ROZDAJEMY karmę dla psów z Punktu przetrzymań.
Poza tym idzie zima – wtedy na ulicach rozdajemy niezliczone ilości karmy.

bezpośredni link do ankiety - http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?f=18&t=15498
Link do naszego wątku i jednocześnie do instrukcji głosowania w Krakvecie i naszej historii w pigułce : - http://www.dogomania.pl/forum/thread...7#post14327787
/post 1 naszego wątku – link przekieruje na ten post /

dziękujemy za wsparcie naszych działań poprzez oddany głos
Kamila. Anita, Kacper, Agnieszka

wydarzenie na fb - http://www.facebook.com/events/23490..._mall_activity

Posted

[quote name='taks']Następny bazarek zupełnie "w lesie".
Na razie jestem dopiero na etapie ciułania kasy na zakupy materiałów.
Myślę że najwcześniej coś wystawie juz po wakacjach[/QUOTE]

też czekam:lol:

Posted

Tez czekam...chyba częściej kupuję coś dla psów niż sobie do ubrania. Myślę, że tym razem zapoluję (hm...pewnie zanim się ocknę już nic nie będzie) na komplet obroża+ smycz :-) Nie wiem jak inni użytkownicy obroży półzaciskowych ale wydaje mi się, że moim psom i mnie byłoby wygodniej i bezpieczniej gdyby ten zaciskowy odcinek był dłuższy. Nie jestem w stanie tak wyregulować, żeby dało się wygodnie zdejmować obroże (nie urywając psu uszu) i równocześnie, żeby zaciskała się ciasno na szyi psa. Może moje psy mają wyjątkowo niewymiarowe głowy, za duże uszy i za dużo futra albo ze mnie taka ciapa :oops:

Posted

No właśnie tak to robię najczęściej :-) Ale ciężko idzie i nawet gdy całkiem zacisnę obroże (gdy pies pociągnie) to ona jest tak luźna, że rękę bym pod nią pewnie wcisnęła bez większego problemu. I to mnie martwi najbardziej bo mam świadomość, że jakby się psina uparła to pewnie by z tej obroży wyskoczyła.

Posted

Faktycznie dziwne :hmmmm: Może zatem chodzi o szerokość szyi :hmmmm: Tylko dlaczego akurat u obydwóch psiaków występuje ten sam problem :???: Muszę chyba spróbować jeszcze coś pokombinować ;-)

Posted

Moje obroże też są idealnie wyregulowane. :)
Może spróbuje wyregulować jak już jest na psie, najwyżej potem przy zdejmowaniu trochę poszerzysz.

Posted

Lidan ja specjalnie robię takie własnie krótsze niz u wiekszosci producentów zaciski bo moim zdaniem takie są lepsze:
a/ ładniej sie układają na psiej szyi gdy są "luzem", nie wiszą smętnie , nie odstają, okucia nie obijają sie o psią pierś gdy biega
b/ jest mniejsza szansa, że pies zgubi taką obrożę albo zaczepi nią np o jakąś gałąź
c/ zaciśnięta nie przydusza psa ( a to ważne np w wypadku stosowania smyczy typu flexi gdy smycz jest cały czas napięta)

Twój problem to kwestia regulacji. Półzacisk nie musi przylegać ścisle do szyi bo to nie jest obroża treningowa tylko użytkowa więc nie o bodźce chodzi a jedynie o bezpieczeństwo = obroza zaciśnięta nie powinna "przejść" przez głowę ale nie powinna go też przyduszać dlatego powinien byc mały luz przy zaciśnieciu. Powinna byc tak wyregulowana długosć paska zasadniczego, że wkładasz ją psu z pewnym oporem ( czyli obwód jest ustawiony maksymalnie "na styk" tyle aby dało sie ją włożyć) i wtedy po zaciagnięciu zacisku ( czyli skróceniu o te 5-7 cm zaleznie od rozmiaru obrozy) na pewno nie przejdzie przez głowę.
To oczywiscie dotyczy psa o "normalnej " budowie czyli takiego , który ma szyję ( za uszami) choć trochę węższą niż obwód głowy .
Zdarzają się pieski z bardzo szeroką w stosunku do głowy szyją ale w takim wypadku niestety żaden półzacisk nie poradzi . Wtedy pozostaje tylko pełny zacisk a i to nie do końca daje gwarancję i dla takich psów bezpieczniejsze są szelki.

Dlatego raczej nie będę zmieniać w rzeczach na bazarek długości zacisków.Tym bardziej, że sporo osób własnie te moje krótsze zaciski chwali.
Zawsze przeciez mogę uszyć coś nietypowego na indywidualne zamówienie

Posted

[quote name='wilczy zew']oczywiście Taks nie zmieniaj bo moim skromnym zdaniem są idealne

moim też :-) Choć właśnie jedną "taksówkę" miałam źle wyregulowaną i Wega ją zgubiła :-(

Posted

[quote name='taks'] Półzacisk nie musi przylegać ścisle do szyi bo to nie jest obroża treningowa tylko użytkowa więc nie o bodźce chodzi a jedynie o bezpieczeństwo = obroza zaciśnięta nie powinna "przejść" przez głowę ale nie powinna go też przyduszać dlatego powinien byc mały luz przy zaciśnieciu. Powinna byc tak wyregulowana długosć paska zasadniczego, że wkładasz ją psu z pewnym oporem
Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Nie miałam pojęcia, że obroże półzaciskowe nie muszą przylegać do psiej szyi tak ściśle jak zwykłe (słyszałam, że obroża powinna być tak zapięta, żeby dało się pod nią włożyć 1-2 palce) W takim razie chyba wszystko jest w porządku...ale zastanowię się nad indywidualnym zamówieniem ;) bo nie chcę, żeby mój niecierpliwy TZ marudził przy zdejmowaniu obroży :eviltong:

Posted

[quote name='Lidan']Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Nie miałam pojęcia, że obroże półzaciskowe nie muszą przylegać do psiej szyi tak ściśle jak zwykłe (słyszałam, że obroża powinna być tak zapięta, żeby dało się pod nią włożyć 1-2 palce) W takim razie chyba wszystko jest w porządku...ale zastanowię się nad indywidualnym zamówieniem ;) bo nie chcę, żeby mój niecierpliwy TZ marudził przy zdejmowaniu obroży :eviltong:[/QUOTE]

Ja zawsze reguluje tak, że zapinam smycz do obroży, naciągam zacisk na full, i reguluje na psie, by było idealnie, zwalniam zacisk i spokojnie mogę wyciągnąć. A nigdy nie zdażyło mi się jej zgubić, nawet przy nurkowaniu psim :)

Posted

Ja uwielbiam zaciski od Taks - inne są moim zdaniem za dlugie. W ogole jest to moj ulubiony tym obroży. Nawet moj pies odzwyczaił się od klamerek i nerwowo reaguje np. na trzaśnięcie plastikowego zatrzasku.

To jedna z moich ulubionych:

Posted

Ja pierwszy raz kupiłam obroże zaciskowe na ostatnim bazarku i też uważam, że to najwygodniejsze obroże. Właśnie z powodu braku zatrzasku je kupiłam bo w futrze czasem trudno było znaleźć te małe zamykania :-)

Posted

Nono Tilii w obróżce taśmowej podszytej eko.
Jak pisze Tilia:
"te są najlepsze do kąpieli, a ona na spacerach najchętniej ciągle siedziałaby w wodzie :evil_lol:"

Posted

Lidan napisał(a):
uważam, że to najwygodniejsze obroże. Właśnie z powodu braku zatrzasku je kupiłam bo w futrze czasem trudno było znaleźć te małe zamykania :-)

Podpisuję się pod tym :)

Pasja ma półzaciskowe Taksówki od zeszłego roku i tak się przyzwyczaiłam, że nie umiem na innych obrożach jej prowadzić (mam wrażenie, że się odepną, pies wyjmie głowę... po prostu nie ufam innym obrożom).
I faktycznie zatrzask przy takiej ilości futra nie jest dobrym pomysłem - plącze się jak diabli.

Znalazłam dwa zimowe zdjęcia Pasiuty , gdzie widać jedna z naszych obróżek :)

• 2 weeks later...
Posted

Feniks w obroży z ostatniego bazarku.
Jest po prostu genialna, bo przez podszycie ekoskórką ma pożądaną sztywność. Niestety, gdzieś ją zaczepił i jest wyszarpany materiał, chyba go podkleję. :D

I Plaster, mój hotelowicz zabrany z Ruskiej Wsi, pod opieką Fundacji "Dom Tymianka"