Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Latika zamieszkała w DT..od teraz już będzie lepiej.....

jej pierwsze wakacje....

dziś w Szydłwocu podczas poszukiwań chudzika Juniorka
http://www.dogomania.pl/threads/185349-SZKIELET-PSIEGO-DZIECKA-woła-JEŚĆ-jego-dom-to-ulica

znalazłyśmy z Aimez_moi

owczarka szetlandzkiego/coli

suczke

waga 10 kg, pod zaniedbalym futrem skrywał sie odczuwalny kościec...

próba nakarmienia wyglądała tak, ze dziewczyna dostała puszke (1 kg) mokrej karmy..rzuciła sie na nią...zjadła kawałek i położyła sie...nie mogła zjeść więcej...

Suczka miała na szyi obroże - czarną parcianą...

Są dwie hipotezy jej pojawienia się w Szydłowcu:
1. przywędrowała, jako zaginiony pies
2. została podrzucona dziś w dzień targowy jak pare innych psów, kt zauwałyłyśmy.

Łatwo rozpoznac psa, który został porzucony...biega zdezorientowany w jednym miejscu...czeka...
takich dzis miałyśmy 4!!!! dziś w Szydłowcu był targ!!!

akurat jak karmiłyśmy psy podjechała policja :)
zapytani co jako osoby, kt znalazły psa w takim stanie, mamy zrobic.
odpowiedzieli - Straz miejska jest od tego...ja na to, ze straz jest juz zamknieta..zapytałam sie co oni by zrobili jakby znaleźli psa w takim stanie - powiedzieli, ze do zakładu komunalnego by zadzwonili i pies na wysypisko..a potem morbital i piach!
TAK WYGLADA spełnianie obowiazku Gminy - opieki nad bezdomnymi zwierzętami domowymi....
o tym wszyscy wiedza, a nikt nie mówi ....

Suczke zawiozłyśmy do miejscowego weterynarza...
została zbadana..opatrzona...odrobaczona...zwazona

stąd wiemy, ze waży 10/11 kg
sprawdziliśmy czy nie ma chipa - nie ma
czy jest w ciązy - nie wiadomo...jak jest to jest to początek

Sunia dostała rosołek na skrzydełkach z ryzem...wode...i parówki :)
pojadła i teraz odsypia

nie można nazwać tego spaniem - ona czuwa...śpi na siedząco...

JEST to zdecydowanie pies domowy, który miał kontakt z dziećmi.
jak zobczyła synka sąsiadów - skoczyła z radością i zaczęła "całowac" dzieciaka...wymuszac przytulanki...
do nas - już ufna...
boi sie spacerów i wyjścia z domu - boi się, ze nie wróci juz na "swój" chodniczek...

od dzis juz nie NN
od dziś sunia ma na imie LALIKA

zdjecia juz po kąpieli

• Replies 395
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

zdjecia z kapieli - gdy namokło futro ukazała się cała prawda...

10 kg mięsa...skóra i kości

FOTORELACJE
str 5 [SIZE=1]http://www.dogomania.pl/threads/185406-LatiKa-owczarek-Colie-10-kg-psa-Skóra-i-kości-znaleziona-na-ulicy-nowe-foty!/page5
str 6 http://www.dogomania.pl/threads/185406-LatiKa-owczarek-Colie-10-kg-psa-Skóra-i-kości-znaleziona-na-ulicy-nowe-foty!/page6\
str 21 http://www.dogomania.pl/threads/185406-LATIKA-collie-kt-wazy%C5%82a-10-kg-sterylka-aborcyjna-a-w-kasy-brak...co-robi%C4%87-%28/page21
[SIZE=2]str 27
/moda sterylkowa/ http://www.dogomania.pl/threads/185406-LATIKA-collie-kt-wazy%C5%82a-10-kg-sterylka-aborcyjna-a-w-kasy-brak...co-robi%C4%87-%28/page27
str 32 WAKACJE nad morzem DT = DS http://www.dogomania.pl/threads/185406-LATIKA-DT-DS-z-b%C3%B3lem-serca-NIE-ODDAJEMY-%29/page32

:loveu:WPŁATY

natalie1988 +20zł
_bea +20z /z kasy Juniorka/

suma + 40 zł

IVV +100zł /sterylka/

:-(WYDATKI
1. odrobaczenie i badanie kontrolne - 25 zł
2. szczepienie - compact - 50 zł
3. badanei krwi + zastrzyki wzmacniające - 80zł
4. zabezpieczenie p/kleszczowe - Virbac - 20zł

5. antybiotyk, przciwólowy, pzapalny + tabletki p/w bolowe na nastepny dzien -30 zł
6. antybiotyk, przciwólowy, pzapalny -20 zł
SUMA - 225zł

STERYLKA
/wykonana 18 czerwca 2010r. wet. Paweł Mateńko/Fiukowka
http://fiukowka.pl/home.html
koszt 250z/

[SIZE=3]zbieramy na sterylkę aborcyjną dla LATIKI
+ 100 zł /przeniesienie dekalracji z ATOSA anita_happy & happy_mamas/
IVV + 100zl:loveu:

+ 200 zł

Posted

POMOCNA DŁOŃ

gdyby Lalika była szczenna - sterylka aborcyjna jest obiecana

[quote name='Soema']Anita, może nie miała cieczki... trzeba obserwować...e. Jeśli sunia jest w ciązy, aborcyjną pokryjemy ze sterylkowej akcji.
A jak nie i nabierze masy to normalnie.. Boska sunia, nie miej mi za złe - nie lubię Waszego miasta :shake:

AKCJA STERYLKOWA
http://www.dogomania.pl/threads/184498-Akcja-STERYLIZACJA-(by-bezdomniaków-było-mniej)

Posted

marta23t napisał(a):
cudo, cudo..szkoda tylko, że znów człowiek tak ,,załatwił,, psa. ile ona może mieć? jaka jest do innych psów? czy zostanie póki co u Ciebie?

sunia na oko wet ma ok 1,5 roku do 2 lat
do innych psów jest tolerancyjna chociaz jak byla karmiona parówką, a na horyzoncie pojawiła sie moja popierdólka 4 kg-mowa...to popierdółce sie oberwało -mamy dziure w uchu.

Ale na wieczornym spacerze było towarzystwo samczo-sucze

2 moje panny - 4kg i 14kg
wilczyca ninci - babuleńka
dwoch facetow psich

Sunia jest towarzyska jeśli chodzi o kontakty psiowe...ale moze byc zazdrosna - warczy jak podczas miziania jej psiej osoby podchodzi inny osobnik...
narazie - nie ma sie co dziwić - STRES...NIEPEWNOŚĆ...STRACH...ale nie ma dyspensy na takie zachowanie....
niestety przy kazdym warknieciu dostaje oper...wtedy kuli uszy i kladzie sie równo z ziemią...

JEST PRZEMIŁA I TOWARZYSKa..kontaktowa i subtelna...boi się niektórych męzczyzn...

Posted

[quote name='tayga']Napisałam do wspaniałej dziewczyni z tej fundacji: http://drlucy.pl/
Wiem, ze pomogą :)

dziękujemy....ja obawiam się tylko jednego...
ze mala jest zaciążona :/
niemozliwe jest zeby sie uchowała :/
jak narazie wet stwierdził, ze nie ma oznak ciązy...ale po jej wygladzie widac, ze błaka sie dłuzej niz tydzien...
napewno jest po cieczce :(

bede wtedy żebrać po ludziach na sterylke...
generalnie...ma ona tymczasowy wikt i opierunek...przy dwóch psach i trzeci sie wyzywi - i to dobrze...
moze ktos wspomoze nas na szczepienia...
mala byla odrobaczona dzis w Szydłowcu...jutro ja zabiore do Warszawy...
w Szydłowcu szczepienie na wszystko to 50 zł..w Warszwie 80złociszy...
mam na garnuszku Atosa w hoteliku...i pare innych zobowiązań...
nie dam rady sama:(

Posted

[quote name='tayga']http://www.dogomania.pl/threads/184498-Akcja-STERYLIZACJA-(by-bezdomniaków-było-mniej

heh..wiem..wiem..sama sie opodatkowałam rocznie na tą AKCJE - uwazam, ze kazdy powinien 5 zł miesiecznie opodatkwoac sie :/
zalogowałam sie na forum dr LUCY...ale nie ogarniam tamtego forum:/

wszelka pomoc z sunieczką porządana:/ nawet emailowo propagandowa...i dobre słowo w celu podbicia :)
jakos damy rade :/

Posted

Mała jednak,albo błąkała się długo, albo dom miała do kitu jak taka chuda. Żeby było możliwe, to od moich małych chętnie oddałabym kilka kilogramów. Po obu stronach byłoby to z pozytkiem.

Posted

Anita, może nie miała cieczki... trzeba obserwować...e. Jeśli sunia jest w ciązy, aborcyjną pokryjemy ze sterylkowej akcji.
A jak nie i nabierze masy to normalnie.. Boska sunia, nie miej mi za złe - nie lubię Waszego miasta :shake:

Posted

[quote name='Soema']Anita, może nie miała cieczki... trzeba obserwować...e. Jeśli sunia jest w ciązy, aborcyjną pokryjemy ze sterylkowej akcji.

tez nie lubie...wracam tu za kare!!!!
ale co by bylo gdyby nasze drogi nie zeszły sie???
teraz Lalika śpi sobie w kuchni na dywaniku..ma pełną miskę i miske wody...
jje jak wroblek - nic dziwnego...

DNI targowe w tym miescie to horror!!!

Posted

Sandomierz też ma targowice.. co sobotę giełda samochodowa i psy.... w poniedziałki też są zwierzęta. Mamy teraz nawet pseudoschron, do którego się nie mogę dostać... A moja domowa sucz nie akceptuje żadnych psów :(
a te 4 pozostałe psy w jakim stanie?

Posted

Soema napisał(a):
Sandomierz też ma targowice.. co sobotę giełda samochodowa i psy.... w poniedziałki też są zwierzęta. Mamy teraz nawet pseudoschron, do którego się nie mogę dostać... A moja domowa sucz nie akceptuje żadnych psów :(
a te 4 pozostałe psy w jakim stanie?

trzy niskopodwoziowe oblatywacze - w tym para /samce/- pewniejsze siebie...
bezowo/czarny piesek przed kolano - zagubiony...zjadł 2 kg mokrej karmy /2 razy bylusmy u niego/zostawilysmy puszke dla niego na jutro - dokarmia stróze..ale zakaz dokarmiania maja w firmach przy targowicy :/

Posted

Biedna sunia, dobrze, że już ma Was.
Wieczorem założę suczce wątek na forum sheltie.
Doczytałam, ze nie ma czipa a tatuaż? Sprawdź proszę w pachwinie.

Posted

terra napisał(a):
Biedna sunia, dobrze, że już ma Was.
Wieczorem założę suczce wątek na forum sheltie.
Doczytałam, ze nie ma czipa a tatuaż? Sprawdź proszę w pachwinie.

ona jest chyba skopana...nie daje sie obrócić...zebra ja bolą...lekko nie piszczy, ale pisknie przy dotknieciu i kładzie się...unika kontaktu przy dotyku zeber

Posted

a jak po nocy???

po nocy powiem, ze to wspaniały stróż.
ok. 3.0 obudzil nas alarm....szczekanie ostrzegawcze.
nasze dwie gwiazdy spały smacznie...to nowa...

wsałam wyglądam przez okno, a tu dwóch najaranych/pijanych małolatów rozbija sie przed blokiem...miała nosa...

czyli - pies strózojacy - ideał...
nie zna lusterka - szczekala na siebie...
załatwiła sie w wc.....ale chyba prosi o wyjscie:/ po dzisiejszej porannej wpadce - juz wiemy jak prosi....
na smyczy chodzi pieknie...

Posted

Collie to bardzo mądre psy. Kiedyś byliśmy na wczasach nad morzem, właściciel ośrodka miał Collie o imieniu Sułtan. Oj, imię bardzo do niego pasowało, to był prawdziwy "kierownik". Codziennie rano obchodził cały ośrodek, stawał w drzwiach każdego pokoju, wysuwał tylko pyszczek przez zasłonkę i czekał. Nigdy nie wszedł bez zaproszenia! Kiedy się pozwoliło mu wejść to podchodził do każdego na mizianie. Po tym wychodził i szedł do następnego pokoju. Po "obchodzie" szedł na plażę i bawił się z dziećmi (być może oprócz etatu kierownika miał jeszcze etat ratownika:lol:). Do dzisiaj wspominamy go całą rodziną. To jeden z najmądrzejszych psów jakie widziałam.