Fritz Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Chcialabym przestrzec wszystkich by bardziej uwazali co kupuja w malych sklepikach.Mam mala szkotke ,bardzo mi zalezalo na karmieniu jej dobra jakosciowo karma szczegolnie w pierwszym etapie gdy rosnie -postawilam na Royal Canin dla juniorow -kupowalam ja na wage w moim sklepie blisko domu- po mniej wiecej 1,5miesiaca (bo wczesniej eksperymentowalam z innymi firmami np.Hills itp) moja mala dostala strasznych klopotow zoladkowych..Zorientowalam sie ze cos jest nie tak i kupilam oryginalne opakowanie tej samej karmy w renomowanym sklepie ...moje zdziwienie jest wielkie:ta karma jest zupelnie inna!Wyglad niby ten sam(minimalnie jasniejsza oryginalna jest) ale zapach podrobki zawsze mnie odstraszal -kwasnawy i brzydki..oryginalna -zapach nawet przyjemny..Przykro mi ze ludzie dla pieniedzy robia takie swinstwa..ze pies kiedy rosnie-to najwazniejszy okres jego rozwoju -przez takich ludzi zostaje zniszczony- moja sunia jadla niewiadomo co mimo ze placilam za cos zbadanego i dobrego:( Quote
darek Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Polak potrafi...dlatego nie powinno się kupować karm na wage oraz w"sklepach zoolog." przy bazarach. Quote
an3czka Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 [quote name='Fritz']Chcialabym przestrzec wszystkich by bardziej uwazali co kupuja w malych sklepikach.Mam mala szkotke ,bardzo mi zalezalo na karmieniu jej dobra jakosciowo karma szczegolnie w pierwszym etapie gdy rosnie -postawilam na Royal Canin dla juniorow -kupowalam ja na wage w moim sklepie blisko domu- po mniej wiecej 1,5miesiaca (bo wczesniej eksperymentowalam z innymi firmami np.Hills itp) moja mala dostala strasznych klopotow zoladkowych..Zorientowalam sie ze cos jest nie tak i kupilam oryginalne opakowanie tej samej karmy w renomowanym sklepie ...moje zdziwienie jest wielkie:ta karma jest zupelnie inna!Wyglad niby ten sam(minimalnie jasniejsza oryginalna jest) ale zapach podrobki zawsze mnie odstraszal -kwasnawy i brzydki..oryginalna -zapach nawet przyjemny..Przykro mi ze ludzie dla pieniedzy robia takie swinstwa..ze pies kiedy rosnie-to najwazniejszy okres jego rozwoju -przez takich ludzi zostaje zniszczony- moja sunia jadla niewiadomo co mimo ze placilam za cos zbadanego i dobrego:( Moim zdaniem powinnaś ten proceder zgłosić producentowi karmy. Quote
r_2005 Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Ale to całkiem możliwe, że miałaś oryginalną karmę, tyle że starą. Zazwyczaj w takich małych sklepikach karmy sprzedawane na wagę leżą sobie w otwartych workach miesiącami. Quote
coztego Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 r_2005 napisał(a):Ale to całkiem możliwe, że miałaś oryginalną karmę, tyle że starą. Zazwyczaj w takich małych sklepikach karmy sprzedawane na wagę leżą sobie w otwartych workach miesiącami. Otóż to. Do mnie wogóle nie przemawia sprzedawanie karm na wagę, nigdy nie ma gwarancji jak długo taka karma leży w otwartym worze... :roll: Kiedyś w moim ulubionym sklepie pytałam o royala, sprzedawca powiedział, że mają małe opakowania oryginalnie, bo RC nie pozwala sprzedawać swoich karm na wagę... Może więc warto zainteresować tym dystrybutora... Zdarza się też przesypywanie karm do firmowych worków. Też się kiedyś nacięłam. Kupiłam 2 kg boscha dla szczeniąt. Trochę mi się nie podobała ta karma, jej zapach, wygląd i kupki mnie nie zachwyciły, ale jakoś skarmiłam te 2 kg. Potem kupiłam te same chrupki w oryginalnym opakowaniu i okazało się, że to inne granulki, inny zapach i inne kupki... :angryy: To był ostatni raz, kiedy kupiłam karmę na wagę... :diabloti: Quote
Cathedral Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 Ja też uważam, że karmę kupiłaś oryginalną, tylko przeleżałą. Czy ktoś słyszał o sprzedawaniu podróbek przez internetowe sklepy zoologiczne? Kiedyś pokłóciłam się mailowo z przedstawicielem pewnego sklepu internetowego (chodziło o bezsensowną ofertę). Ten na zakończenie wymiany maili napisał mi, że sklep w którym kupuję znany jest z tego iż sprzedaje podróbki oryginalnych karm sprowadzane z Czech (?!) Quote
Marcino1978 Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 faktycznie w sklepach zoologicznych - szczegolnie tych mniejszych karma w otwartych workach moze stac bardzo dlugo aco za tym idzie jej jakoś może być wątpliwa :roll: ale podmiana karmy? hmmm czego to ludzie nie wymyslą :shake: Quote
Fritz Posted February 26, 2006 Author Posted February 26, 2006 Moze i byla stara a moze jednak podrabiana -tego stwierdzic sie nie da bez badan,ale z tego co slyszalam proceder podrabiania drozszych karm znanych firm jest w Polsce bardzo popularny. Quote
Cathedral Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 No dobrze, to czy ktoś zna sposób, jak sprawdzić, czy karma jest oryginalna? Quote
Marcino1978 Posted February 26, 2006 Posted February 26, 2006 trzeba zatem kupowac w sprawdzonych miejscach u dystrybutorow lub w renomowanych sklepach zoologicznych. Nigdy nie kupowalmem karmy na wage ( za duzo psow :lol: ) jednak dobzre ze się o tym mowi - bo temat faktycznie powazny i niebezpieczny dla psiakow Quote
Fritz Posted February 26, 2006 Author Posted February 26, 2006 Tez mi sie wydaje ze to wazny temat , jednak karma Royal wydaje mi sie najbardziej popularna z tych renomowanych ale by zmniejszyc ryzyko oszustwa przestawie sie na chyba? mniej znana a ponoc dobra firmy Eukanuba. Co myslicie o tej karmie czy macie jakies doswiadczenia z nia zwiazane? Z gory dziekuje za odpowiedz:) Quote
SAWA Posted February 28, 2006 Posted February 28, 2006 Ja spoykałam się kiedyś z oszustwem w dość znanej hurtowni zoologicznej .Jeden pan kupił tam karmę dla szczeniaka i to od znajomego tej hurtowni .Szczeniak miał problemy z układem kostnym (kulawizny) co się okazało to karma była perfidnie zamazana długopisem w miejscu gdzie widnieje data przydatności do spożycia .Tak to znajoma hurtowniczka sprzedała znajomemu dla chorego szczeniaka karmę przeterminowaną .Jest to hurtownia MiX . Quote
julita104 Posted March 4, 2006 Posted March 4, 2006 A u veta nie ma tej karmy? Ja kupuje u veta, przerzucilam sie nawet na weterynaryjnego royala i jestem zachwycona, moje psy bija sie o zarcie ( a karmie nie tylko suchym wiec jestem w szoku ze chrupki ciesza sie taka popularnoscia). Karma swiezutka, a ceny takie jak w sklepie. Quote
Maćka Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Ja na szczescie mam na osiedlu sklep gdzie sprzedaja karme na wage, ale zawsze swierza, karma im ciagle idzie wiec worek maja otwarty okolo tygodnia poltora tygodnia, nie jest to dlugo wiec mysle, ze spokojnie mozna kupowac. Karma nigdy nie smierdzi zjelczalym tluszczem i psiaki ja chetnie jedza. Szkoda, ze tak malo sklepow jest ktore dbaja jednak o klienta i nie narazaja sie na nieprzyjemnosci. Quote
Veris Posted March 5, 2006 Posted March 5, 2006 Kiedy pierwszy raz kupowałam karmę "RC dla psów ras małych" mojemu psiakowi, kupiłam ją w dosyć dużym sklepie w centrum handlowym, była to karma na wagę trzymana w...BECZCE:razz:....zapewne karma na samym dnie beczki będzie już nie do spożycia:roll: . Na szczęscie te 3 kg. które brałam były z samej góry:p , a ja wtedy nieświadoma niebezpieczeństw zleżałej karmy nawet nie pomyślałam, że może być w tym coś złego:oops: . Teraz kupuję tylko w zamkniętych, oryginalnych opakowaniach z widoczną datą przydatności w sklepie internetowym:p . Quote
andromeda Posted March 27, 2010 Posted March 27, 2010 Jaks czas temu zarejestrowałam sie na stronie produktow Royal Canin. Dzsaj na moja poczte przyszło cos takiego: Szanowni Państwo, Zostaliśmy poinformowani przez naszych Klientów, że niektóre produkty sprzedawane na polskim rynku przez kilka internetowych sklepów zoologicznych, nie spełniają wymogów podyktowanych przez polskie prawo (brak wymaganego prawem opisu w języku polskim, brak adresu importera), co może wprowadzać konsumentów w błąd. Pragniemy Państwa poinformować, że produkty te nie są produkowane ani importowane przez Royal Canin Polska Sp. z o.o. Dotyczy to produktów z grupy Size Health Nutrition: Medium Junior, Medium Adult, Maxi Junior, Maxi Adult, Giant Junior i Giant Adult w opakowaniach 15 kg. Produkty te są bardzo łatwe do zidentyfikowania: -są pakowane w plastikowe worki (inaczej niż produkty przeznaczone na rynek polski) -nie posiadają opisu w języku polskim (wymaganego przez prawo) -na opakowaniach nie są podane dane adresowe oraz specyfikacja importera -z przodu opakowania widnieje opis w języku rosyjskim i chińskim, jak na przykładzie poniżej: Tu powinien byc przykładowy obrazek opakowania RC Maxi Adult w jezyku chinskim i rosyjskim Jeżeli kupili Państwo któryś z opisanych wyżej produktów prosimy o poinformowanie nas drogą e-mailową podając miejsce zakupu oraz dołączając, jeżeli jest to możliwe, kopię paragonu i zdjęcie opakowania (tył opakowania). Wiadomości prosimy przesyłać na adres: info@royal-canin.pl. Informacje podane przez Państwa pomogą nam podjąć odpowiednie kroki prawne, łącznie z zawiadomieniem Państwowej Inspekcji Handlowej. Jednocześnie pragniemy zapewnić, że obejmujemy gwarancją wszystkie karmy produkowane lub importowane przez Royal Canin Polska Sp. z o.o. Dziękujemy za zaufanie do produktów i marki Royal Canin. Quote
ArchiveDB Posted May 11, 2010 Posted May 11, 2010 Witam! Mój pięcioletni doberman, całe życie karmiony Royalem przestał go jeść! Wymieszałem mu prawdziwy, stary, z tym nowym, to zaczął wyjadać kawałki starego a nowego nawet nie tyknął. Zjadł dotąd jedną miskę, bo po 3 dniach postu musiał być mocno głodny i dostał od razu rozwolnienia. Co to za jaja? Można to jakoś reklamować? Przeraziło mnie najbardziej to, że całe te pierdzielenie o podróbkach chyba jest na wyrost, bo moim zdaniem to nie podrobiona a importowana karma. Otóż... Wg wytycznych Royal Canin, ta ciemniejsza, lepsza karma, którą chce jeść mój pies (i która wygląda i smakuje IDENTYCZNIE jak normalny Royal - wiem, bo sam próbowałem :)) jest PODROBIONA, po lewej worek z nową, po prawej mój stary: O co w tym wszystkim chodzi? Już pchnąłem list do Royala z linkiem do tego właśnie tematu, ciekaw jestem jakie przyjmą stanowisko. :/ Quote
przeszlus Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 Mój też je Royala ale tej promocji nie widziałem w sklepie. Quote
Impresja&Simarilion Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 gdzie kupiłaś ten promocyjny worek? Quote
A priori Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 http://www.dogomania.pl/threads/182612-Podróbki-karm-ostrzezenie-RC Quote
Middledream Posted May 23, 2010 Posted May 23, 2010 no na tej po prawo są chińskie napisy na opakowaniu, czyli to ta bez atestów. Quote
ALFRED Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Moim zdaniem najlepsza karma jak jest teraz na rynku to "grotec". Quote
ALFRED Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Moim zdaniem najlepsza karma jak jest teraz na rynku to "grotec", a jeśli chodzi o kupowanie karm w sklepach to zdecydowanie lepszy pomysł niż kupno poprzez sklepy internetowe, ponieważ właśnie poprzez internet zostaje sprzedawane najwięcej podrabianych karm. Quote
ALFRED Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Moim zdaniem najlepsza karma jaka jest teraz na rynku to "grotec". Quote
ALFRED Posted September 24, 2010 Posted September 24, 2010 Moim zdaniem najlepsza karma, która jest teraz dostępna na rynku importowana z Francji do Polski to "grotec". Jeśli chodzi o kupno pożywienia dla psów w sklepach internetowych to niezmiernie zła idea, ponieważ w największej mierze podrabiane karmy dla psów są sprzedawane właśnie w sklepach internetowych, a nie jak wiele osób napisał w sklepach stacjonarnych. No tuż tak tak już jest gdy piszą laicy, jeśli chodzi o branże zoologiczną. Quote
Recommended Posts