Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Nic nie zależy od rasy... ciekawe stwierdzenie ;) zapytaj 100 właścicieli huskich, 80% opowie Ci co jego pies zniszczył kiedy został sam, 10% powie, że nie zostawia swojego huskiego samego, bo demolki były nie do opanowania, a pozostałe 10% procent powie Ci, że nie ma z tym problemu.
Żeby nie było, mój huski nie niszczy, a zdażyło się pare razy, że został wyjątkowo nawet 12 godzin sam, raz na całą noc, nie ma problemu. Za to mam przykład taki, że jego braciszek, demoluje chatę tak, że po 15 minutach wygada jak po przejściu olbrzymiego tornado... i jest to niestety specyfika tej rasy, o demolkach, zaraz obok ucieczek przeczytasz na każdym forum i w większości książek o huskich.

Posted

ASICAiBREGO napisał(a):
Nic nie zależy od rasy... ciekawe stwierdzenie ;) zapytaj 100 właścicieli huskich, 80% opowie Ci co jego pies zniszczył kiedy został sam, 10% powie, że nie zostawia swojego huskiego samego, bo demolki były nie do opanowania, a pozostałe 10% procent powie Ci, że nie ma z tym problemu.
Żeby nie było, mój huski nie niszczy, a zdażyło się pare razy, że został wyjątkowo nawet 12 godzin sam, raz na całą noc, nie ma problemu. Za to mam przykład taki, że jego braciszek, demoluje chatę tak, że po 15 minutach wygada jak po przejściu olbrzymiego tornado... i jest to niestety specyfika tej rasy, o demolkach, zaraz obok ucieczek przeczytasz na każdym forum i w większości książek o huskich.

No to pokaż mi rasy, które sobie grzecznie zostają w domu - bez nauki. Bo połowa psów coś zniszczyła, połowa nie. Odsetek psów rodowodowych jest mały, co z kundelkami? Jak je klasyfikować? Od rasy może zależeć jedynie skłonność, ale to nie znaczy, że każdy pies danej rasy będzie niszczył. Durnota.

Posted

[quote name='ASICAiBREGO']Nic nie zależy od rasy... ciekawe stwierdzenie ;) zapytaj 100 właścicieli huskich, 80% opowie Ci co jego pies zniszczył kiedy został sam, 10% powie, że nie zostawia swojego huskiego samego, bo demolki były nie do opanowania, a pozostałe 10% procent powie Ci, że nie ma z tym problemu.

To dla odmiany zapytaj 100 wlascicieli huskich ilu z nich bez obawy spuszcza swoje psy ze smyczy,ile z nich grzecznie chodzi przy nodze,ma opanowane posluszenstwo,zapewniona odpowiednia dawke ruchu,zajecia itp.Moze okaze sie,ze te 90% ma psy niewychowane i sfrustrowane.

Od rasy może zależeć jedynie skłonność, ale to nie znaczy, że każdy pies danej rasy będzie niszczył.

Przedstawiciel danej rasy moze miec sklonnosc do aportowania,zaganiania czy tropienia.Niszczenie to raczej odreagowywanie,skutek nie zapewnienia psu zajec odpowiedniech dla jego potrzeb.Tak to widze.

Posted

Chodziło mi o skłonność wynikającą z wysokiej aktywności, której własciciele nie potrafią psu zapewnić. I tutaj na pewno bardziej będą niszczyć teriery i husky od dogów niemieckich, psy młodsze od starszych, psy aktywne od biernych. Co nadal sprowadza się do nauki zostawania samemu, a nie do uwarunkowań rasy. I jest to skłonność wynikająca z niezaspokojonej aktywności fizycznej i psychicznej psa - pies wymaga dużo ruchu i zajęć, własciciel mu tego nie zapewnia, pies niszczy.