Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

mam pytanko...czy ktoś z Was orientuje sie jakie rośliny balkonowe są trujące dla psa??mam pusty balkon i chciałabym go zakwiecić na wiosne.a konkretnie chciałabym w rogu postawić jakieś drzewko i nie wiem jakie mogę.a poza tym chciałam wiedzieć czy patyki z wierzby mandźurskiej (zwanej mandźurią) są szkodliwe dla zdrowia psa?? dzieki za odpowiedź!! :)

Posted

Z tego co się orientuję to na pewno trujące dla psa są :
Ostróżka, cis, ciemiernik, konwalia, bukszpan, szczwół plamisty, tojad, łubin, bluszcz, powój, hortensja, kaczeniec, powojnik pnący, zimowit jesienny, jemioła, poisencja, oleander, orlik, wyka i diffenbachia i na pewno jeszcze wiele innych niestety :shake:.
Pocieszające jednak jest to, że tak popularna w Polsce pelargonia na pewno dla psa trująca nie jest :lol: .

Posted

coztego napisał(a):
Wrzuć rośliny do wyszukiwarki, w zeszłym roku był dość szeroki topik o roślinkach... ;)

nom, miedzy innymi moj gdy Toficzek postanowil zostac wegetarianinem :P
poza tym ktos zrobil super album o trujacych rozlinach - razem z foteczkami!

Posted

julita104 napisał(a):
nom, miedzy innymi moj gdy Toficzek postanowil zostac wegetarianinem :P
poza tym ktos zrobil super album o trujacych rozlinach - razem z foteczkami!

Nom, extra, tylko że ja chyba jakoś się nie dogaduję z funkcją "szukaj" na tym forum. Jak wy tego skutecznie używacie?? Ani razu jeszcze mi się nie udało znaleźć tego, czego szukałam. Jak wpisuję "trujące rośliny" to znajdują się posty o każdej tematyce, tylko nie o roślinach. Na czele post o briardzie, który znalazł dom i zjada kapcie...
aeniołku, jak udało Ci się znaleźć ten wątek o roślinach, to wklej mi linka, plizz... :)

Posted

Znalazłam na pewnej stronie kilka trujących roślin. Są to: bisembafia, filodendron, monstera, skrzydłokwiat, antarium, szeflera, poinsecja, cyklamen, hedera,, aloes, hortencja, kliria, kroton, kasztanowiec, złotokap. Niektóre np. kasztanowiec mogą nie nadawać się na balkon, ale nie znam się na roślinach i wymieniłam wszystkie.