Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam nadzieje, że piszę ten post w odpowiednim miejscu, bo jestem tu nowa i jeszcze nie wiem co i jak :)

Mam mały problem ze swoim psiakiem. Rano gdy wychodzę do szkoły muszę zamykać pieska samego w domu, ponieważ rodzice pracują a siostra jest w szkole. Jak tylko przekręcę kluczyk w drzwiach zaczyna się drapanie o drzwi, szczekanie i inne wariacje pieska, który nie zgadza się na zostawienie go samego w domu. W jaki sposób mogę go tego oduczyć? Boje się, że wkrótce sąsiedzi zaczną się skarżyć na hałas a do tego całe drzwi wejściowe są podrapane.

Z góry dziękuje :)

Posted

To zachowanie dominacyjne.Zwierze buntuje się"przecież jest panem tego domu a ty go zostawiasz!".Musisz być bardziej stanowcza i ustalić z nim hierarchie.

Posted

martaor napisał(a):
To zachowanie dominacyjne.Zwierze buntuje się"przecież jest panem tego domu a ty go zostawiasz!".Musisz być bardziej stanowcza i ustalić z nim hierarchie.

No widzisz,a Ty pytasz jaki pies moze zostawac sam w domu...

Posted

Marta, na jakiej podstawie oceniasz, ze pies nienauczony zostawania sam, jest 'panem domu'? Skad pomysl o zapedach dominacyjnych, szczegolnie w takim kontekscie?

Posted

karjo2 napisał(a):
Marta, na jakiej podstawie oceniasz, ze pies nienauczony zostawania sam, jest 'panem domu'? Skad pomysl o zapedach dominacyjnych, szczegolnie w takim kontekscie?

na dogomani można się wielu nowych rzeczy dowiedzieć... :D

wybiegaj psiaka przed wyjściem do szkoły, zostaw mu jakieś zabawki, kości.. może to wystarczy aby zajął się sam sobą..
jednak najlepiej pieska uczyć zostawania w domu stopniowo.. wychodzisz na klatke, zamykasz drzwi i od razu otwieraj aby pies nie zdazyl drapac w drzwi, nagradzaj i tak kilka sesji dziennie, pozniej je przedluzaj, do minutki, dwoch... dacie rade :)

Posted

Piesek wyraźnie boi sie zostać sam powyższa odpowiedź jest jak najbardziej trafna . Dodam jeszcze , że możesz zostawić psu jakąś swoją rzecz. np.sweter lub bluzę , żeby czuł Twoj zapach. Ponad to dobrze jest zrobić mu poslanie gdzies w kąciku , żeby pod nieobecność domowników miał gdzie sie schować .