Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Bzikowa']Otóż do tej pory czytalam tylko "Tajemnice psiego umysłu". Strasznie fajna książka, sporo się dowiedziałam. Teraz jestem w trakcie czytania "Jak rozmawiać z psem". Dużo ciekawych uwag, owszem.. Ale jednak często przewija się dominacja i metody Fishera.[/quote]
Naprawdę ?! Książki " Jak rozmawiać z spem " nie mam ale myślałam nad jej zakupem. Jednak jeśli pojawia się tam dominacja i metody Fishera to ja dziękuje bardzo. :cool3:

• Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Warto przeczytać mimo to. Wg mnie jest sporo wzmianek o dominacji (np , ze jak duzy pies na Ciebie włazi to chce Ci powiedzieć, ze będzie lepszym szefem niż Ty - ale na szczęscie nie ma zadnych bzdurnych metod na zwalczenie tego, tylko po prostu -szkolenie;))
ALE Jest też opisane duzo fajnych eksperymentów dających do myślenia.
I ogólnie dobrze się czyta;)

Posted

Niedawno przeczytałam "Tajemnice... " i "Jak rozmawiać z psem" i muszę przyznać, że książki naprawdę świetne. Bardzo dużo ciekawych informacji popartych różnymi badaniami. Język psów omówiony naprawdę szczegółowo i dokładnie, a nie ogólnikowo jak w innych książkach.
To chyba najciekawsze spośród książek o psach, jakie czytałam ;) Zdecydowanie polecam! :)

A właśnie, czy warto przeczytać również "Dlaczego kochamy psy"? Ostatnio natknęłam się na nią w księgarni, właśnie zastanawiam się, czy by nie kupić.

Posted

[quote name='moon_light']a ja jakoś nie lubię czytać Corena..denerwuja mnie te "żarciki"[/quote]
wiesz co ja nawet lubie jego ksiązki bo jest tam wiele rzeczy, dziekim którym poznaje lepiej psychike psów. Może "Jak rozmawiać z psem" nie jest tak dobra jak "Tajemnice psiego umysłu" :)
a co do żarcików, to może i niektóre trochę przeszkadzają ale dzięki temu nie czyta się tej ksiązki tak monotonnie :)

Posted

Te tzw. żarciki są dość nudzące, szczegolnie w "Tajemnice...". Uważam ze te opowiastki i wkolko powtarzanie tych samych informacji jest nudne- chodzi mi tutaj o te opowowiastki o jego wlasnych psach...

Posted

[quote name='Nerul']Te tzw. żarciki są dość nudzące, szczegolnie w "Tajemnice...". Uważam ze te opowiastki i wkolko powtarzanie tych samych informacji jest nudne- chodzi mi tutaj o te opowowiastki o jego wlasnych psach...[/QUOTE]

no wlasnie, mnie zniechecily do tej ksiazki te opowiadania.. wole cos bardziej konkretnego:razz: i przewijajaca sie tu i owdzie TD...

Posted

Fakt faktem, trochę tej teorii dominacji jest w książkach Corena, ale da się to znieść ;) Poza tym został one napisane w latach niedawnych, ale jednak wtedy jeszcze tak bardzo TD nie obalano.
A co do opowiastek, hmm... Czasami już mnie nużyły, ale częściej po prostu traktowałam je jako część książki. Ja akurat lubię, kiedy poza suchymi faktami są w książce też i takie epizody wtrącone. Może dlatego, że lubię beletrystkę ;)

Posted

Arlene wiesz moim zdaniem jak ma byc ksiazka o jakims przyblizeniu psiej psychologi to to a jak ma byc ksiazka opowiadaniowa jak np. "Dobry Pies" to tylko o tym ksiazka, bo ja np. osobiscie nielubie takich przeplatanek ;)

Posted

A mi właśnie podobają się takie "przeplatanki" ;) Zawsze urozmaicają nieco treść i jak dla mnie przyjemnie się to czyta :)

[quote name='Nurr']
A właśnie, czy warto przeczytać również "Dlaczego kochamy psy"? Ostatnio natknęłam się na nią w księgarni, właśnie zastanawiam się, czy by nie kupić.[/quote]
A kto mi a to pytanko odpowie? :)

Posted

[quote name='Nurr']A mi właśnie podobają się takie "przeplatanki" ;) Zawsze urozmaicają nieco treść i jak dla mnie przyjemnie się to czyta :) [/quote]

Zgadzam się!! :)

A "Dlaczego..." mam, ale przeczytałam tylko kilka stron.. narazie nie mam czasu. Ogólnie jest o tym jaki pies pasuje do jakiego człowieka, jak wybrać sobie odpowiedniego psa.. tak z pierwszych stron wyczytałam ;) myśle że fajna :)

Posted

Corena czy ogolnie? Ja polecam "Dobry Pies" oraz "Zycie na trzy psy" lecz ta druga moze sie ludziom niespodobac- malo o samych psach jednak jest ona bardzo taka realistyczna- rodzina, psy, potem dziecko... ;)

Posted

"Dobrego psa" zaczęłam czytać, ale musiałam przerwać po paru rozdziałach. Niestety, lektury szkolne mają pierwszeństwo. :eviltong: Ale to nie ten temat.

A więc kupię "Dlaczego kochamy psy" jeśli będę gdzieś w pobliżu księgarni ;)

Posted

Nerul napisał(a):
Nie zamawiacie przez internet? Ja to robie czesto poniewaz w moim Rzeszowskim Empiku nieraz niema tego co akurat chcę wiec robie to internetowo ;)

Ja też prawie zawsze kupuję przez internet ( galaktyka i sklep.mampsa.pl )
I dlatego na raz zamiawiam około 3/4 książek na raz żeby nie płacić cały czas za przesyłkę. :cool3:

Posted

Też kupuję przez internet, zazwyczaj w Merlinie, rzadziej w Empiku. W księgarni zwykle nie ma tych książek, na których mi zależy, no chyba że akurat wyjątkowo się trafi to kupuję. ;)

Posted

Witam serdecznie.
Myśle, że każdej książce jest przedstawiona dominacja, lecz w każdej inaczej. Zwał jak zwał dominacja była jest i będzie, tylko od kazdego z nas zależy jak ona jest postrzegana, rozumiana i na swój sposób naciągana lub nadużywana, lub w dobrym celu wykorzystana.
Jeśli chodzi o ksiązki Corena to moim zdaniem jest sporo wiedzy w nich zawarte i zbyt wiele różnic między psem a czlowiekiem tak naprawde nie ma. Polecam.

http://www.schronisko.infocomp.pl