Inkaa Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 [quote name='Bzikowa']Otóż do tej pory czytalam tylko "Tajemnice psiego umysłu". Strasznie fajna książka, sporo się dowiedziałam. Teraz jestem w trakcie czytania "Jak rozmawiać z psem". Dużo ciekawych uwag, owszem.. Ale jednak często przewija się dominacja i metody Fishera.[/quote] Naprawdę ?! Książki " Jak rozmawiać z spem " nie mam ale myślałam nad jej zakupem. Jednak jeśli pojawia się tam dominacja i metody Fishera to ja dziękuje bardzo. :cool3: Quote
Bzikowa Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Warto przeczytać mimo to. Wg mnie jest sporo wzmianek o dominacji (np , ze jak duzy pies na Ciebie włazi to chce Ci powiedzieć, ze będzie lepszym szefem niż Ty - ale na szczęscie nie ma zadnych bzdurnych metod na zwalczenie tego, tylko po prostu -szkolenie;)) ALE Jest też opisane duzo fajnych eksperymentów dających do myślenia. I ogólnie dobrze się czyta;) Quote
Russellka Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 JA mam tą książkę i od kąd ją mam dużo lepiej poznałam psią psychikę. Naprawdę godna polecenia ;) Quote
moon_light Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 a ja jakoś nie lubię czytać Corena..denerwuja mnie te "żarciki" Quote
Nurr Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 Niedawno przeczytałam "Tajemnice... " i "Jak rozmawiać z psem" i muszę przyznać, że książki naprawdę świetne. Bardzo dużo ciekawych informacji popartych różnymi badaniami. Język psów omówiony naprawdę szczegółowo i dokładnie, a nie ogólnikowo jak w innych książkach. To chyba najciekawsze spośród książek o psach, jakie czytałam ;) Zdecydowanie polecam! :) A właśnie, czy warto przeczytać również "Dlaczego kochamy psy"? Ostatnio natknęłam się na nią w księgarni, właśnie zastanawiam się, czy by nie kupić. Quote
BlackSheWolf Posted January 8, 2008 Posted January 8, 2008 [quote name='moon_light']a ja jakoś nie lubię czytać Corena..denerwuja mnie te "żarciki"[/quote] wiesz co ja nawet lubie jego ksiązki bo jest tam wiele rzeczy, dziekim którym poznaje lepiej psychike psów. Może "Jak rozmawiać z psem" nie jest tak dobra jak "Tajemnice psiego umysłu" :) a co do żarcików, to może i niektóre trochę przeszkadzają ale dzięki temu nie czyta się tej ksiązki tak monotonnie :) Quote
Coffee&Nera Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Te tzw. żarciki są dość nudzące, szczegolnie w "Tajemnice...". Uważam ze te opowiastki i wkolko powtarzanie tych samych informacji jest nudne- chodzi mi tutaj o te opowowiastki o jego wlasnych psach... Quote
LeCoyotte Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Nerul']Te tzw. żarciki są dość nudzące, szczegolnie w "Tajemnice...". Uważam ze te opowiastki i wkolko powtarzanie tych samych informacji jest nudne- chodzi mi tutaj o te opowowiastki o jego wlasnych psach...[/QUOTE] no wlasnie, mnie zniechecily do tej ksiazki te opowiadania.. wole cos bardziej konkretnego:razz: i przewijajaca sie tu i owdzie TD... Quote
Arlene Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Fakt faktem, trochę tej teorii dominacji jest w książkach Corena, ale da się to znieść ;) Poza tym został one napisane w latach niedawnych, ale jednak wtedy jeszcze tak bardzo TD nie obalano. A co do opowiastek, hmm... Czasami już mnie nużyły, ale częściej po prostu traktowałam je jako część książki. Ja akurat lubię, kiedy poza suchymi faktami są w książce też i takie epizody wtrącone. Może dlatego, że lubię beletrystkę ;) Quote
Coffee&Nera Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 Arlene wiesz moim zdaniem jak ma byc ksiazka o jakims przyblizeniu psiej psychologi to to a jak ma byc ksiazka opowiadaniowa jak np. "Dobry Pies" to tylko o tym ksiazka, bo ja np. osobiscie nielubie takich przeplatanek ;) Quote
Nurr Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 A mi właśnie podobają się takie "przeplatanki" ;) Zawsze urozmaicają nieco treść i jak dla mnie przyjemnie się to czyta :) [quote name='Nurr'] A właśnie, czy warto przeczytać również "Dlaczego kochamy psy"? Ostatnio natknęłam się na nią w księgarni, właśnie zastanawiam się, czy by nie kupić.[/quote] A kto mi a to pytanko odpowie? :) Quote
agaciaaa Posted January 9, 2008 Posted January 9, 2008 [quote name='Nurr']A mi właśnie podobają się takie "przeplatanki" ;) Zawsze urozmaicają nieco treść i jak dla mnie przyjemnie się to czyta :) [/quote] Zgadzam się!! :) A "Dlaczego..." mam, ale przeczytałam tylko kilka stron.. narazie nie mam czasu. Ogólnie jest o tym jaki pies pasuje do jakiego człowieka, jak wybrać sobie odpowiedniego psa.. tak z pierwszych stron wyczytałam ;) myśle że fajna :) Quote
BlackSheWolf Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 [quote name='Arlene']Jak widać każdy lubi co innego :)[/quote] a no :) :) znacie jeszcze jakieś inne jego ciekawe ksiązki ? Quote
Coffee&Nera Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Corena czy ogolnie? Ja polecam "Dobry Pies" oraz "Zycie na trzy psy" lecz ta druga moze sie ludziom niespodobac- malo o samych psach jednak jest ona bardzo taka realistyczna- rodzina, psy, potem dziecko... ;) Quote
BlackSheWolf Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 ahaa... A dobry pies to jest Corena ? ;> Quote
Coffee&Nera Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Nie... Jon Katz ale ksiazka boska. Kolejna ma byc teraz wlasnie wydawana w polsce Quote
Nurr Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 "Dobrego psa" zaczęłam czytać, ale musiałam przerwać po paru rozdziałach. Niestety, lektury szkolne mają pierwszeństwo. :eviltong: Ale to nie ten temat. A więc kupię "Dlaczego kochamy psy" jeśli będę gdzieś w pobliżu księgarni ;) Quote
Coffee&Nera Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 Nie zamawiacie przez internet? Ja to robie czesto poniewaz w moim Rzeszowskim Empiku nieraz niema tego co akurat chcę wiec robie to internetowo ;) Quote
BlackSheWolf Posted January 10, 2008 Posted January 10, 2008 ja albo kupuje w Empiku albo zamawiam :) Quote
Inkaa Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Nerul napisał(a):Nie zamawiacie przez internet? Ja to robie czesto poniewaz w moim Rzeszowskim Empiku nieraz niema tego co akurat chcę wiec robie to internetowo ;) Ja też prawie zawsze kupuję przez internet ( galaktyka i sklep.mampsa.pl ) I dlatego na raz zamiawiam około 3/4 książek na raz żeby nie płacić cały czas za przesyłkę. :cool3: Quote
Coffee&Nera Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Ja robie tez nieraz tak ze robie paczke i dla siebie i moze ktos tez cos zamawia z Empiku i wtedy o wiele taniej wychodzi a jak jest ponad 100zł czy 200zł to wogole za darmo przesyłka ;) Quote
Nurr Posted January 11, 2008 Posted January 11, 2008 Też kupuję przez internet, zazwyczaj w Merlinie, rzadziej w Empiku. W księgarni zwykle nie ma tych książek, na których mi zależy, no chyba że akurat wyjątkowo się trafi to kupuję. ;) Quote
zielony Posted January 13, 2008 Posted January 13, 2008 Witam serdecznie. Myśle, że każdej książce jest przedstawiona dominacja, lecz w każdej inaczej. Zwał jak zwał dominacja była jest i będzie, tylko od kazdego z nas zależy jak ona jest postrzegana, rozumiana i na swój sposób naciągana lub nadużywana, lub w dobrym celu wykorzystana. Jeśli chodzi o ksiązki Corena to moim zdaniem jest sporo wiedzy w nich zawarte i zbyt wiele różnic między psem a czlowiekiem tak naprawde nie ma. Polecam. http://www.schronisko.infocomp.pl Quote
Nurr Posted January 14, 2008 Posted January 14, 2008 Mam już książkę "Dlaczego.." i zabieram się do czytania ;) Quote
Recommended Posts