Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• 4 weeks later...
Posted

Mnie ksiązki Corena bardzo ciekawią, dopiero zczytam Tajemnice psiego umysłu, ale mam i Jak rozmawiać z psem..Jak dla mnie pisze on ciekawym, przystępnym językiem, wszysstko fajnie tłumaczy. Jak najbardziej polecam :)

Posted

Już dawno temu kupiłam "Jak rozmawiać z psem" i "Tajemnice psiego umysłu". Książki na prawdę świetne wg mnie, polecam je wszystkim. Dowiedziałam się z nich wielu ciekawych rzeczy. Są napisane zrozumiałym, a zarazem profesjonalnym językiem.
Pan Stanley Coren to zdecydowanie mój ulubiony autor książek na temat psów :)

Posted

butterfly15 napisał(a):
ja juz jestem na 163 str "Jak rozmawiać z psem"

A ja właśnie skończyłem lekturę tej książki. Jestem bardzo zadowolony, że ją kupiłem i przeczytałem. Napisana bardzo przystęnym jezykiem. Zwraca uwagę na istotne "elementy psiego języka".

Co prawda niektóre z opisywanych zachowań znałem już i nawet potrafiłem dobrze zinterpretować ale teraz zrozumiałem ich podłoże. Na dodatek z wielu opisanych w niej psich "gestów" nawet nie zdawałem sobie sprawy i dopiero teraz udaje mi się je dostrzec. Czy i kiedy nauczę się rozumiec wiele innych gestów - mam nadzieję, ze dzięki tej książce łatwiej będzie to osiągnąć.

Żeby jednak nie było za słodko mam też jeden minus ... proporcjonalnie do ilości treści zawartych w całej ksiażce dla mnie troche za dużo było szczegółowych wywodów o badaniach nad "mową" małp i innych tego typu eksperymentach naukowych. Wiem, ze miały one dać podłoze do analizy psiej mowy ale moje subiektywne odczucie - trochę tego za dużo w tej książce.

Nie zmienia to jednak faktu, że książke Stanleya Corena "Jak rozmawiać z psem" oceniam bardzo wysoko i każdemu polecam.

Posted

sylwekw napisał(a):
A ja właśnie skończyłem lekturę tej książki. Jestem bardzo zadowolony, że ją kupiłem i przeczytałem. Napisana bardzo przystęnym jezykiem. Zwraca uwagę na istotne "elementy psiego języka".

Co prawda niektóre z opisywanych zachowań znałem już i nawet potrafiłem dobrze zinterpretować ale teraz zrozumiałem ich podłoże. Na dodatek z wielu opisanych w niej psich "gestów" nawet nie zdawałem sobie sprawy i dopiero teraz udaje mi się je dostrzec. Czy i kiedy nauczę się rozumiec wiele innych gestów - mam nadzieję, ze dzięki tej książce łatwiej będzie to osiągnąć.

Żeby jednak nie było za słodko mam też jeden minus ... proporcjonalnie do ilości treści zawartych w całej ksiażce dla mnie troche za dużo było szczegółowych wywodów o badaniach nad "mową" małp i innych tego typu eksperymentach naukowych. Wiem, ze miały one dać podłoze do analizy psiej mowy ale moje subiektywne odczucie - trochę tego za dużo w tej książce.

Nie zmienia to jednak faktu, że książke Stanleya Corena "Jak rozmawiać z psem" oceniam bardzo wysoko i każdemu polecam.

A ja mam pytanie z innej beczki: jest tam sporo słownictwa specjalistycznego? Mam na myśli to czy jest tam sporo zwrotów, słów, nazewnictwa z zakresu właśnie komend, sztuczek, sportów psich?
Pisze pracę filologiczno-kynologiczną, tzn. muszę opisać/zbieram materiały słownictwo/o słownictwie środowiskowym posiadaczy i hodowców psów... :)

Posted

psiuroszczura napisał(a):
A ja mam pytanie z innej beczki: jest tam sporo słownictwa specjalistycznego? Mam na myśli to czy jest tam sporo zwrotów, słów, nazewnictwa z zakresu właśnie komend, sztuczek, sportów psich?
Pisze pracę filologiczno-kynologiczną, tzn. muszę opisać/zbieram materiały słownictwo/o słownictwie środowiskowym posiadaczy i hodowców psów... :)

Nie - chyba w tym względzie ta książka Ci się nie przyda.

Posted

Agnisia =) napisał(a):
Wydaje mi się, że tutaj jest sporo takiego słownictwa http://members.westnet.com.au/b-m/
Tak na marginesie, też fajna książka
przepraszam za off

Przejrzałam i rzeczywiście ciekawa pod kątem słownictwa. :)
Dzięki wielkie!!! :D

Sorki za offa, aczkolwiek, jakby ktoś wiedział o interesujących pozycjach książkowych (w zakresie słownictwa specjalistycznego), to ja chętnie się zapoznam. :)
Pozdrawiam

Posted

a do mnie dzis przyszla paczka z trzema ksiazkami ktore zamowilam :D a skonczylam czytac Jak rozmawiac z psem :D to teraz zabieram sie do przyslanej ksiazki - tajemnice psiego umyslu :D oprocz nich zamowilam ale innego autora 'Posluszenstwo na co dzien" oraz "Obedience" :)

• 1 month later...
Posted

O, a ja na chwilę porzuciłam 'Tajemnice psiego umysłu', i wzięłam się za 'Jak rozmwiać z psem', teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że to wspaniała książka ;) I polecam ją każdemu!

Posted

Poszukuję książki "Sport z psem" autor Joel Herreros, książka jest mi bardzo potrzebna do pisania pracy inżynierskiej. Jeżeli ktoś ma ją do odsprzedania lub chociaż o pożyczenia będę bardzo wdzięczna. Proszę pomóżcie ponieważ w tradycyjny sposób jest ona nie do dostania.:placz:

Posted

Kupiłam "Jak rozmawiać z psem" :) "Tajemnic psiego umysłu" niestety nie było- chciałam obie, ale dobra i jedna. Dopiero zaczęłam czytać, ale już mi się podoba:)

• 2 weeks later...
Posted

shangri_la napisał(a):
tylko bardzo cieżko ja dostac :placz:
a ja jakis czas temy zakupilam na allegro "dlaczego kochamy psy" tez Corena :p fajna jak zwykle

pozdrawiam

ja też wypatrzyłam na allegro i kupiłam za całe 9,99 zł :) ale jeszcze nie czytałam. "Inteligencji psów" szukam ale znaleźć nie moge.

• 5 months later...
Posted

Dawno nikt tu nie pisał a ja akurat chciałam coś powiedzieć.
Otóż do tej pory czytalam tylko "Tajemnice psiego umysłu". Strasznie fajna książka, sporo się dowiedziałam. Teraz jestem w trakcie czytania "Jak rozmawiać z psem". Dużo ciekawych uwag, owszem.. Ale jednak często przewija się dominacja i metody Fishera.