Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Czy czytaliście jego książki ("Inteligencja psów", "Dlaczego kochamy psy?") ???

Co o nich myślicie???

Mi się strasznie podobają! Nie wiem, czemu, ale bardzo lubie tego faceta! :wink: Podoba mi sie, jak pisze.

Jeśli czytaliście "Dlaczego kochamy psy?", to mam jeszcze jedno pytanie:

Czy robiliście sobie test i czy wyszły Wam te psy, które macie?

Uważam, ze ta książka jest świetna i test też, choć nie uwzględnia ponów :( !

Polecam wszystkim książki tego autora!

• Replies 203
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

czytalam inteligencje psow i moj wilczarz jest na b.daaaaaalekiej pozycji chociaz przewyzsza inteligencja niejednego ON-a.Nie jestem stronnicza tylko wiele mam do czynienia z psami i te ON-y niestety nie maja juz takiej wybitnej inteligencji :-? .A szkoda.

Posted

wiem,po chorobie przeczytam ja lepiej.Teraz mam 38 st goraczki :) .Obiecuje ze zrobie wnikliwa analize.Ale ogolnie ksiazka mi sie podobala.Wie ktos gdzie mozna kupic "Dlaczego kochamy psy?"?Za nic nie potrafie jej znalezc :( .

Posted

I wszystko jasne, JA czytałem bez gorączki, a i tak niektóre strony po 2 razy czytałem dla lepszego zrozumienia, a książka świetna moim zdaniem.

W szczecinie widzialem w wielu księgarniach "Dlaczego kochamy psy".

Ile ja bym dał za miesiąc spokoju żebym mógł sobie przeczytać wszystko co chcę :(

Naprawdę polecam ksiązke Pani Borzymowskiej "Mowa ciała zwięrząt" świetna ale juz na 99% tylko w bibliotekach do "nabycia".

Posted

eh to nie wiele mi mowi.JA rozpoznaje ksiazki po okladkach :wink: .Ale wydaje mi sie ze czytalam i gdzies na polce to mam.JEstem wrecz pewna ze kiedys to czytalam.

Posted

"Mowa ciała zwierząt" - brzmi ciekawie, poszukam w bibliotece!

"Dlaczego kochamy psy" widziałam w Empiku i kilku lepszych księgarnio-kioskach!

Zauważyłam, że moja ponka ma super rozwiniętą inteligencję przestrzenną (czy jakoś tak) - Mogę wracać do domu tak bardzo kręcąc, że sama tracę orientację, a ona zawsze wie, w którym kierunku mamy iść!

Pamięta też, gdzie zostawiła piłeczkę - Nawet jeśli wpadła jej za szafę kilka dni temu!

• 9 months later...
  • 2 months later...
Posted

wlasnie czytam "JAk rozmawiac z psem" i narazie jestem za ale niedawno ja nabylam wiec to nie jest moje ostateczne slowo ;)

natomiast "dlaczego kochamy psy" zawiodla mnie czego innego oczekiwalam a ci innego dostalam ale i tak uwazam ze warto czytac im wiecej tym lepiej ;D

powiedzcie mi prosze jek bardzo "ciekawa" jest 'Inteligencja...." pewnie bede kolejna ksieake niedlugo kupowac hehehe pies to same wydatki, ktora z ksiazek teraz byscie mi polecili

• 2 months later...
Posted

nie czytalam zadnej ksiazki S. Corena. i chyba nie przeczytam. w najnowszym numerze "Mojego Psa" jest wywiad z nim. i chyba tez go nie przeczytam... dlaczego? bo rzucilam okiem do tabelki umieszczonej przy wywiadzie. S. Coren odpowiada tam na pytania internautow. jedna z osob pisala o tym, jak uspokaja swojego psa ziewajac do niego. cytuje odpowiedz Corena:

"(...) jeski zachowujesz sie spokojnie i unikasz patrzenia psu w oczy, czuje sie on mniej zagubiony"

a o "calming signals" to ten pan nie slyszal??? :o

ziewanie to wlasnie jeden z CS'ow... :roll:

dodam, ze ta osoba, ktora ziewala do psa rowniez sie oblizywala. to tez jest CS...

Posted
jednak uparcie polecam książki Corena.Przeczytaj w całości ,a potem pogadamy.

moze faktycznie przeczytam, choc wywiad z nim do tego nie zacheca (np. rasy, ktore uwaza za psy rodzinne :roll: ) ale mam wrazenie, ze troche winy ponosi redakcja - wiadomo, cos skroca, cos zmienia...

tylko ktora pozycje polecilabys najgorecej? dodam, ze mnie interesuje przede wszystkim behawior.

• 5 months later...
  • 2 months later...
Posted

Czytałam większość pozycji tego autora, i nprawdę jestem zachwycona. Poważne, naukowe podejście, logiczne wyjaśnienia, mnóstwo przykładów. Myślę, że te książki są też dlatego tak dobre, że pochodzą z pogranicza ludzkiej i psiej psychologii, i tłumaczą w doskonały sposób wzajemne relacje. Na Corena trafiłam przypadkiem, a żeby było śmieszniej po książkę sięgnełam, gdy zobaczyłam że ma psiaka tej rasy co mój, a że jest bardzo mało publikacji, choćby we wzmiankach "haczących" o Tollery, byłam b. ciekawa.
O Tollerach jest niewiele :D , ale nie zawiodłam się.
Ciekawa rzecz, że idealnie mi wyszedł test (z "Dlaczego kochamy psy") na właśnie grupę, do której należy mój Fox :D