Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam!moze szukalam zbyt nie uwaznei ale nei znalazlam lub przegapilam taki temat...jak mozna samemu rozpoznac dysplazje??moj roczny onek juz 2 razy siadl na boczku... nie normalnie;/ zdziwilo mnie to troche.. biega biegac itp.. jak wyglada dokladnie przeswietlenie??i w ogole prosze o wszelkie inf i wasze doswiadczenia w tym temacie.. bo aj ejstem zielona;p

Posted

marmara_19 napisał(a):
Witam!moze szukalam zbyt nie uwaznei ale nei znalazlam lub przegapilam taki temat...jak mozna samemu rozpoznac dysplazje??moj roczny onek juz 2 razy siadl na boczku... nie normalnie;/ zdziwilo mnie to troche.. biega biegac itp.. jak wyglada dokladnie przeswietlenie??i w ogole prosze o wszelkie inf i wasze doswiadczenia w tym temacie.. bo aj ejstem zielona;p

Mój psiak też biegał i skakał aż do momentu kiedy dostał ostrego zapalenia i przestał skakać i poszliśmy zrobić prześwietlenie, niestety dysplazja :-( ale nie należy tak sie martwić, bo teraz nadal biega i skacze, tylko musze bardziej na nią uważać.
Samo prześwietlenie nie było straszne. Dostała zastrzyk, głupiego jasia a później zrobili jej zdjęcie i po krzyku. Ja radziłabym już zrobić zdjęcie i nie zastanawiac sie dłużej. Mimo, że masz bardzo młodego pieska i jednoznacznie może jeszcze nie zostanie stwierdzona dysplazja, ale już na zdjęciu bedzie widoczne czy stawy nie są luźne (tak mi kiedyś to tłumaczono) ja znam ONki, które były prześwietlane w wieku 8 miesięcy, a nawet wcześniej. Im wcześniej to zrobisz tym wcześniej bedziesz mogła działaś. Dysplazji i tak nie unikniesz, jeżeli Twój pies ma ją mieć, ale bedziesz mogła podawać jakieś preparaty profilaktycznie, no i bedziesz wiedziała, że psa trzeba bardziej oszczędzać:evil_lol: głowa do góry z dysplazją da się żyć:lol:

Posted

heh dzieki :)) wlasnie o to mi chodzilo.. czyli tylko glupeigo jasia pies dostaje??bo ja sie boje niepotrzebnej narkozy;/... a przeswietlenie msuze w koncu zrobic!!pies ma rok juz!ehh po swietach wymusze to na matce:))dziekuje za odpowiedz:)) wiem , ze z dysplazja da sie zyc.. :)

Posted

marmara_19 napisał(a):
heh dzieki :)) wlasnie o to mi chodzilo.. czyli tylko glupeigo jasia pies dostaje??bo ja sie boje niepotrzebnej narkozy;/... a przeswietlenie msuze w koncu zrobic!!pies ma rok juz!ehh po swietach wymusze to na matce:))dziekuje za odpowiedz:)) wiem , ze z dysplazja da sie zyc.. :)

Nie zamaco:evil_lol: jakbyś jeszcze miała jakieś pytania to w miare moich możliwości i wiedzy odpowiem:lol: pamiętaj tylko, że naprawde narkoza nie jest potrzebna i nie daj sobie wmówić, że jest inaczej.Żądaj głupiego jasia i już:lol:

Posted

tak , tak, wiem... tzn wiem bo juz ktos mi mowil , ze psiakowi daje sie tylko glupeigo jasia.. wczesniej jakos nie mialam okazji zbey sie dowiedziec bo same male pieski mialam;p no a teraz ONek zastapil jednego malutkiego.. ehh musze wybadac co i jak z weta,i... zeby wybrac lepszego u mnie... wlansie.. a moze ktos sie orientuje jaki wet w Gliwicach zrobi dobre zdjecie i dobra diagnoze postawi?? pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za odpowiedz:))