Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich
u mojego Freda (sznaucer olbrzym, 6 miesięcy) ostatnio bardzo zaczeła wycierać się sierść w miejscu obróżki, jak temu zapobiegać i czy tak będzie zawsze??? bo zaczynam się niepokoić
pozdrawiam

Posted

a skórzaną to jaką?? podszyta filcem??
bo czasmi to właśnie obroże wycierają sierść...gdzieś w dziale "wszystko o psach" był temat o obrożach szytych "na okrągło", które podobno nie wycierają sierści

Posted

Zgadzam się z Cateriną.
Kolczatka bardzo wyciera sierść. :roll:
Nasza Saba (rottka) nim trafiła do nas była uwiązana na kolczatce. Na szyi nie miała czarnej sierści... tak była przetarta. :roll:

Posted

witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT
kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu??

Posted

niunia_51 napisał(a):
witam i życzę Wszystkim WESOŁYCH ŚWIĄT
kolczatka już poszła w "odstawkę" bo z sierścią freda na szyi coraz gorzej mam nadzieję że ona po pewnym czasie wróci do poprzedniego stanu??
U naszej Saby po jakimś czasie (już nie pamiętam jak długo) sierść bardzo ładnie odrosła.

Posted

A może porpostu kupić plisowaną?
Ja miałam obrożę skórzaną i taki łańcuszek dla mojego psa, ale łańcuszek mu tragicznie tą sierść wytarł, a że to piesek krótkowłosy to było to bardzo widac :roll:
Przy plisowanej nie mam zadnyc problemow i to ja wlasnie polecam :)

Posted

Tak, dokładnie :lol:
Materiałowa, dodatkowo wzmacniana przy duzych psach jest moim zdaniem najlepszym rozwiazaniem ;)
Teddy'emu sierść odrosła jak chodził na tej obroży i już teraz zadnej innej nie uzywam.

• 4 months later...
Posted

Ja mam dośc spory problem z wytartą sierścią. Za szczenięctwa Figa nosiła przez pierwsze 2/3 miesiące szeleczki Trixie ( z szerokim paskiem na pierś ) i prawdopodobnie wtedy wytarła jej się prawie cała sierść na piersi, co widać na zdjęciu. Suka teraz ma 1,5 roku.

Być może ona zwyczajnie miałaby tam mniej sierści, ale teraz jest to praktycznie łyse miejsce. Na szyi to samo. Nosi na zmianę obrożę Rogz, skórzaną podszytą miękką skórą i dławik szyty na okrągło. Ale skóra na szyi jest bardzo wytarta. Czy można jakoś przyśpieszyć odrastanie sierści ? Czy jest mozliwe żeby sierść się zagęściła ? Suka ogólnie ma bardzo ładną okrywę włosową, błyszczącą i miłą w dotyku.

Napiszę jeszcze że przy sterylizacji miała golony cąły brzyszek i do teraz jest on praktycznie łysy. Widywałam u innych jamników niemal całkowicie zarośnięty brzuch i nie wiem co o tym myśleć. Czy to taka jej właściwość ?

Przez to że nie ma na podwoziu sierści bardzo często miewa wysypki i zadrapania.

Tu jeszcze kilka zdjęć