Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

• Replies 341
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

Myślę, że Asia się nie obrazi jak napiszę co się dzieje :)
Otóż tak.....
Państwo mieli przyprowadzić ją do lecznicy między 12-13, oczywiście nie przyprowadzili.:angryy: Asia i Kuba pojechali w miejsce zamieszkania tych Państwa i ja do nich dojechałam. Niestety nikogo nie było, dzwoniliśmy na stacjonarny i kobieta dała nam nr na komórkę do osoby, która niby psa miała. Asia przedstawiła się jako TOZ, ale rozmowa z nietrzeźwym Panem nic nie dała, Pan nie chciał wskazać nam miejsca pobytu psa. Ja poszłam do sąsiadki z klatki obok ale ona podobno takiego psa nie widziała. Po parunastu minutach zdecydowaliśmy, a może bardziej powiem, że była to inicjatywa Kuby :razz:, zadzwonił jeszcze raz, nie przedstawiając się i udało nam się wyciągną psa za dwie butelki wódki i 30 zł.
Następnie udaliśmy się do weterynarza, okazało się, że Pani doktor ją zna i to może wyjaśnia dlaczego jej nie przyprowadzili do kliniki, mała ma na imię Punia. Choroby skórne ma od zawsze i zawsze były one nie doleczone :( pobrano jej próbki i pasożytów nie miała tylko dużo bakterii, w uszach ropa, paznokcie mega długie i oczywiście wychudzona. Pani doktor powiedziała, że choroba skórna nie jest zaraźliwa. Mała dostała kilka lekarstw i jeszcze muszę antybiotyk wykupić. Czeka ją też w najbliższym czasie operacja wycięcia skóry wokół oczu i sterylizacja. Bardzo liczymy na jakąkolwiek pomoc finansową dogomaniaków :lol:
O godzinie 19 spotkaliśmy się u moich znajomych. Pierwsza reakcja suk pozytywna, ani jedna ani druga nie wykazują agresji, jednak moich znajomych zaniepokoił stan skóry Puni i zadzwonili sami do weterynarza i Pani powiedziała, że TEORETYCZNIE nie powinno to być zaraźliwe, ale po każdym dotknięciu psa powinno się umyć ręce i tu już zrobił się mały problem gdyż znajomi mają dzieci w wieku 7 i 2 lata. Próbowaliśmy się jeszcze skontaktować z doktorem Młynarskim, chcąc usłyszeć jego opinie jednak było to niemożliwe i Pani doktor zaproponowała, żeby przywieź Punie do kliniki, a jutro doktor Młynarski ją zobaczy.
Posiedzieliśmy jeszcze u moich znajomych i niestety stało się nie dobrze :-( mała skoczyła do ich 7 letniego syna :-(
W sumie było to tak, obydwie suki dostawały po kawałku kiełbaski :), obie ładnie robiły siad. Następnie dostały po plasterku szynki, która spadła na podłogę i Punia nie umiała jej podnieść, podeszła do niej Asia i chcąc ją odsunąć za szelki mała ją zaatakowała :-(:-( Kiedy zostało już wszystko zjedzone, Punia czekała dalej w siadzie na coś dobrego i kiedy zbliżył się do niej syn moich znajomych i zaatakowała jego, na szczęście nic się nie stało. Ja wiem, że to o jedzenie poszło, moi znajomi też wiedzą, z Shar Pei'ami mają doczynienia już od ponad 10 lat, znają się na rasie, ale niestety nie mogą pozwolić sobie na narażenie swoich dzieci. Ja ich rozumiem, bo 7 latkowi wytłumaczą, ale 2 latce niestety nie. Ich Meysi jest tak nauczona, że razem z nią można z jednej miski zjeść. Jeszcze jutro znajoma chciała pojechać do kliniki porozmawiać z dr Młynarskim, bo naprawdę szkoda im tej małej.
Ale skontaktował się z Asią Pan, bardzo konkretny, który nie ma dzieci i jest zainteresowany, trzymajmy kciuki, żeby coś z tego było.

Posted

No to szkoda, że nie wyszło z tymi znajomymi ale oczywiście myślę, że wszyscy rozumiemy icg decyzję. No to teraz trzymam kciukasy za Pana i Punie :)

Posted

sacred PIRANHA napisał(a):
czy suka na czas leczenia moze byc w klinice?

niestety raczej nie, bo nie mamy na to funduszy :( Trafila tam dziś bo nie mieliśmy jej gdzie przetrzymać, ja ze swojej strony mogłam zaoferować jej jedynie zrobienie posłania w kojcu na dworze, bo w domu mam dwa amstaffy. Jutro popołudniu Punia pójdzie do Asi i tam będzie do wtorku. We wtorek ma przyjechać zainteresowany Pan i liczymy na to, że dojdzie do adopcji.

Posted

rekus napisał(a):
atakowala?! a czego sie spodziewaliscie po zaglodznym i glodnym psie. ale nikogo nie ugryzla?!wiec dobrze rokuje.

nie kazdy zaglodzony pies atakuje, to jest kwestia tego ze jedne psy pozwalaja podejsc do siebie podczas jedzenia i mozna z nimi wszytsko a inne nie,
ale jesli jest taka sytuacja to kwestia bezpieczenstwa jest zeby suka trafila do domu bez malych dzieci.

Posted

justysiek napisał(a):
nie kazdy zaglodzony pies atakuje, to jest kwestia tego ze jedne psy pozwalaja podejsc do siebie podczas jedzenia i mozna z nimi wszytsko a inne nie,
ale jesli jest taka sytuacja to kwestia bezpieczenstwa jest zeby suka trafila do domu bez malych dzieci.

Jestem tego samego zdania.

Posted

rekus napisał(a):
syty glodnego nie zrozumie.

nie o to chodzi, mailam na tymczasie psa bardziej zaglodzonego od tej suni, i nigdy nawet sie nie skrzywil przy dawaniu jedzenia.

Posted

Jestem na zaproszenie Asi....
Słuchajcie....chyba na oceny jest za wcześnie. To pies, który swoje w życiu przeszedł.... Jest zestresowany. Jego zachowania nie mogą być w tej chwili miarodajne. 6 tygodni to czas, który należy dać psu w nowym miejscu. Rutynowe dni, mało wymagań, pozytywne wzmacnianie pożądanych zachowań.... dopiero wtedy wyciągamy wnioski jaki dom byłby najlepszy....

Posted

Nie ma co się dziwić ze sunia zaatakowała. Sunia jest wygłodzona, a do tego nie wiadomo czy nie drażnili ją właściciele zabierając psu jedzenie.
Do tego nowe otoczenie, nowi ludzie. Strach że kąsek który miał być dla niej zabierze jej znowu ktoś, a ona nic nie dostanie. Suni potrzeba czasu. Mój pies którego przygarnęłam z ulicy też tak sie zachowywał na początku i po jakimś czasie mu przeszło.

Posted

słuchajcie nie ma co tutaj debatowac dlaczego ona zaatakowała i czy miała prawo do tego czy nie....nie o to tutaj chodzi, pies jest zestresowany wyraźnie ale nie można liczyć w tej chwili że po jakimś czasie mu przejdzie...
to jest indywidualna decyzja ludzi biorących psa po przejściach, kazdy musi miec swiadomośc że zachowanie tego psa w chwili brania go nie jest pewne...tzn za kilka dni, tygodni pies może zachowywac się zupełnie inaczej i to zarówno lepiej jak i gorzej. Ludzie po pierwsze maja malutkie dziecko, po drugie maja sharpka i wiedzą czym ten pies pachnie a nie oszukujmy się te psy nie tylko wyglądem różnią się tak bardzo od przeciętnego reksa, to psi indywidualiści i trzeba umiec te psy kochac, rozumieć i wiedzieć na co się porywamy. Jesli ludzie zdecydowali się że nie zaryzykują to mają do tego absolutnie prawo a my nie mamy zadnego prawa do krytykowania ich decyzji. Ja mam malutkie dziecko i mimo ze jest wychowane od początku wśród psów i to wielu i ciągle zmieniających się tymczasów doskonale wiem ze ono nie rozumie jeszcze zbyt wiele...nie raz pies oberwie od niej przez przypadek albo i nie...moje psy do tego sa od początku przyzwyczajone ale mimo wszystko nie jestem w stanie dac 100% pewnosci ze nie zaatakowałyby gdyby poczuły sie przyparte do przysłowiowego muru...pies i dziecko to piękna ale i skomplikowana dla rodziców relacja i naprawde nie byliśmy tam, nie widzieliśmy i nie wyciagajmy wniosków z kosmosu. Shar peje to cudowne psy ale nauczyły mnie jednego - szacunku dla ich indywidualnosci...ja nie wzięłabym nigdy sharpka po przejściach mając małe dziecko - nie skreślam absolutnie tych psów jako nie nadających się do adopcji- sama wyadoptowałam bardzo agresywnego rzucającego sie na kazdego człowieka sharpka- ale poszedł on do ludzi którzy znali doskonale tą rase, kochali ją właśnie za jej inność i umieli sobie z tym charakterkiem poradzić i własnie takiego domu tej suce trzeba, a jak ktoś nie ma olbrzymiego doświadczenia z tą rasą i ma malutkie dziecko to niech przemyśli chęc przygarnięcia sto razy zanim powie że bierze.

Posted

Małe sprostowanie. Punia zaatakowała Asię widząc jedzenie leżące na ziemi i w tym momencie jest to zrozumiałe. Ale później, kiedy nikt z nas nie miał jedzenia, Punia dalej siedziała oczekując na coś do jedzenia i wtedy podszedł do niej syn znajomych i zrobiła to drugi raz.
Ale nie sądźmy jej. Bo poza tym jest naprawdę przekochana, zaglądałam jej w zęby, Pani weterynarz obcinała paznokcie i dała sobie zrobić wszystko. Kiedy się już na je i będzie wiedziała, że zawsze to jedzenie będzie miała jej reakcja pewnie się zmieni.
Mój znajomy przez Shar Peie miał rozerwane ścięgna dłoni rozdzielając je w ataku, ale mimo wszystko wraz z żoną kochają tę rasę. Mała nie jest złym psem, ale po prostu zraziła do siebie potencjalny dom i należy ich decyzję uszanować. Wiecie jakie miałabym potem wyrzuty sumienia gdyby nie daj Boże coś się stało, a w takich sytuacjach niestety zawsze szuka się winnych wokoło.

Posted

jesli atakowala, to troszeczke zle, bo ja jednak mam 10 letnia siostre, a zdeklarowalem sie ze psiaka wezme, i troszke sie zaczynam bac..