Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Dzisiaj byłam u takiego jednego weta u mnie w mieście i zaskoczył mnie stwierdzeniem.....juz opisuję całą sytuację...
chciałam kupić spot na kleszcze i uraziłam go stwierdzeniem że ma dość drogi Fiprex, bo 3 dni wcześniej u mojej stałej wetki, kupiłam spot XL za 28 zł a on miał dla rozmiaru L za 31 zł, a ja chciałam Adventix-stierdzł że bardziej poleca Fiprex, (bo Adventixu nie miał) a potem zapytałam sie o karmę royala (bo miał rozłożone ulotki) a on odrazu stwierdził że ja daję supermarketową karmę, i żeby nie mylić dobrego royala z tym co można wszędzie kupić, "bo Pani kupuję ją w sklepie zoo".... a rzeczywiście dobrą karmą dla psa to jest karma royal canin weltham veterinary.:razz:.... i on może mi ją sprowadzić, oczywiście za zaliczką - za 240 zł za 14 kg:placz:.
Wiem że są karmy z serii Veterinary, ale czy one mogą być podawane zdrowym, normalnie rosnącym psom??
I czy rzeczywiście royal to juz powoli staje sie supermarketową karmą....., a może tak zawsze było że weltham miał kilka segmentów karm........ ale czy royal jest taki zły, żeby go lekarz nie polecał to mnie zaskoczył:crazyeye:

Posted

ja karmie moje psy Royalem dla yorkow, wlasnie wersja weterynaryjna.
Moje maluchy strasznie wybrzydzaly. Dostaja oprocz royala cesarki albo gotowane, ale suche dobrze robi im na zabki i czeste u Tofika atrakcje zoladkowe.
Wlasnie dlatego po przetestowaniu probki zmienilam zwyklego royala na weterynaryjnego. poza roznica kilku zlotych w ceie, roznica jest w skladzie - weterynaryjny jest nieco bogatszy, ale naprawde nieco. No i moje psy za nim szaleja! Uwielbiaja! Stad decyzja o weterynaryjnym.
Jest dla normalnych psow. Moje psy duzo cwicza i biegaja, wiec te dodatkowe skladnii bardzo im sie przydadza, zwlaszcza ze czesto jedza po prostu niewiele. Tyle ze ja podaje akurat porownanie tych dwoch karm. Niemniej jednak uwazam ze roznica miedzy sklepowa a weterynaryjna nie jest az taka zeby porownywac ja do supermarketowych karm. Supermarketowa to, za przeproszeniem, szajs typu karma z kurczakiem pod marka Lider Prize po 3 zeta za kilo :shake:

Posted

Moim zdaniem nieco przesadził. Ja już od dawna nie wierzę we wszystko, co mi weterynarz powie - sprawdzam na własną rękę.
Rozumiem, że oni chcą sprzedać to co właśnie mają na stanie i promują karmy weterynaryjne - ale dyskredytowanie bardzo dobrej karmy, to na prawdę za dużo.

Posted

Zwłaszcza,że dobre karmy u wet. czesto sprzedawane sa na wagę i osiagają ceny o jakich nam sie nie śniło.Nie mysle tu wcale o karmach z diet, tylko takich bytowych. Np 26 zł za kg Eukanuby dla szczeniąt lub L&R.:shake:

Posted

faktem jest,że royal wet.różni sie jakościa(i ceną) od zwykłego.Ale ten wet naprawde przesadził.
Ja karmiłam swoją właśnie royalem wet odpowiednio dobranym.Ta seria jest dla wszystkich psów.

Posted

Bo tak naprawdę, (o ile się nie mylę) to są 4 rodzaje Royala:

1. SIZE HEALTH NUTRITION - "normalny" dla psów mini, medium, maxi i gigant - są praktycznie wszędzie dostepne,
2. VET SIZE NUTRITION - psy zdrowe
3. VET EARLY CARE - profilaktyka
4. VETERINARY DIET - typowo weterynaryjny leczniczy dla chorych psów: z chorobami m.in. nerek, jelit, cukrzycą, drogami moczowymi i.t.d

KRAK-VET

Jeśli chodzi o karmę, którą zaproponował Ci weterynarz to nie wiem o która chodzi: zarówno na "Veterinary Diet" oraz na "Vet early care" jest z boku napisane "Waltham".

Posted

Oczywiste jest,że to co ma wet nam do zaoferowania bedzie the best,a nie to co my sami chcemy,bo np od kogos sie dowiedzieliśmy.Co do cen leków-zależy tez z jakiej hurtowni je dostaje,czy w okolicy nie ma innych lecznic itp.
A co do karm specjalistycznych-weterynaryjnych-karmi sie nimi zwierzęta po wcześniejszym skonsultowaniu sie z wetem prowadzącym.Są karmy "na" wątrobe,trzustke,stawy itp-ale tyczy się to zwierząt owych karm potrzebujacych.
Wystarczy wykazac sie stanowczością i nie ulegac ponagleniom wetów,którzy próbują wcisnać "coś" droższego zamiast tańszego o podobnym składzie i działaniu i oczywiście podczas wizyty pytac co robi,dlaczego i co aplikuje.

Posted

U nas to nie vet nam wcisnoł, nawet nie wiedzialam o takiej karmie.
Dostalam probke od znajomych a ze sie maluchy rozsmakowaly to poszlam do veta i zakupilam cale opakowanie.

jest tylko jeden minus - ta sklepowa jest juz w opakowaniu po pół kilo, a weterynaryjna po półtora kilo. A to nam starcza na baaaardzo długo, no ale w sumie jak kupie duzy wor to mam spokoj na dłuzej.

• 1 month later...
Posted

[quote name='Agnieszka K.']Bo tak naprawdę, (o ile się nie mylę) to są 4 rodzaje Royala:

1. SIZE HEALTH NUTRITION - "normalny" dla psów mini, medium, maxi i gigant - są praktycznie wszędzie dostepne,
2. VET SIZE NUTRITION - psy zdrowe
3. VET EARLY CARE - profilaktyka
4. VETERINARY DIET - typowo weterynaryjny leczniczy dla chorych psów: z chorobami m.in. nerek, jelit, cukrzycą, drogami moczowymi i.t.d

Czym różnią się karmy bytowe RC od VET SIZE NUTRITION ?
Różnica w cenie na opakowaniu 4 kg między tymi karmami wynosi tylko 90 gr.
Ostatnio kupiłam suczy na próbę RC medium mature i smakuje jej bardziej od Eukanuby, więc na razie zostanę przy Royalu. Zastanawiają mnie jednak te karmy weterynaryjne, może lepiej kupować takie :roll:

Posted

beria napisał(a):
Czym różnią się karmy bytowe RC od VET SIZE NUTRITION ?

W karmie z lini Vet jest nieznacznie więcej mikro- i makroelementów. Dodatkowo w karmie vet size jest l-tyrozyna działająca na wybarwienie włosa i polifosforan sodu dodatkowy składnik zabezpieczający zęby przed odkładaniem się kamienia nazębnego.

Posted

Royal wykupił Waltham i stąd seria karm weterynaryjnych opatrzona jest znaczkiem Waltham. Jest jeszcze seria Professional przeznaczona do wewnętrznej sprzedarzy tylko dla hodowców.
Różnice (poza karmami typowo weterynaryjnymi/"leczniczymi") są niewielkie.
"My" zjadamy Royala dla bokserów i baaaardzo sobie chwalimy:sabber: .

Posted

Ja do Royala nic nie mam,bo uwazam,ze to dobra karma jest,chociaz psiaki karmie czyms innym,ale podejrzewam,ze ten wet dostaje jakas prowizje za sprzedaz tej karmy i dlatego tak bardzo chcial ja dla Ciebie sprowadzic:razz: