Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Witam. Mam 8 letniego kundelka- Allanka. I od pewnego czasu zauważyłam, że gdy się zmęczy, na długich spacerach leci mu z pyska dużooo piany. Dzisiaj to samo zauważyłam. Nie wiem czy jest to powód do niepokoju a może przesadzam? proszę uspokójcie mnie...

Posted

Sądzę, że normalne ;) Moja wczoraj po długaśnym, męczącym spacerze też miała trochę piany na pysku. Ale niech się wypowie ktoś bardziej obeznany ;)

Posted

W nowym dla psa terenie gdzie jest dużo nieznanych bodzców węchowych albo ślady suczek w cieczce(dla nas niewidoczne) pies właśnie reaguje w taki sposób.Jeśli w domu w spoczynku nie ma nadmiernej produkcji śliny to nie ma powodu do niepokoju.
Gdyby ślinienie występowało w domu , kiedy pies nie jest zmęczony to bym zbadała stan zębów (choroby przyzębia) , przy nadkwaśności również może wystepować nadmierne ślinienie się psa.

Posted

Pozwolę sobie nie zgodzić się z uspokajającym tonem przedmówców.
Jeśli nadmierne ślinienie sie wystąpiło dopiero "od pewnego czasu" i związane jest z wysiłkiem to wymagało by to jednak wyjaśnienia.
Mam tu na myśli przynajmniej osłuchanie serca przez weta.

Posted

pies też się ślini jak się podekscytuje,czegoś przestraszy, czegoś się obawia,jest w jakiejś nowej sytuacji,
ciężko określić,wpierw musisz wykluczyć różne możliwości i zaobserwować,czy w danych sytuacjach się ślini,czy często, jak tylko na dworze, to może to kwestia psychiczna a nie zdrowotna

Posted

W domu pies się nie ślini, zauważyłam, że gdy jest na spacerach około 1-2 godzinnych to wtedy intensywnie leci mu piana z pyska. Chodzimy w miejscach dla niego znanych, ale jest tam zawsze sporo psiaków, może to jest powodem? Gdy wychodzimy na krótkie 10-15 minutowe spacerki to wszystko jest ok. Mam go już 8 lat i w jego życiu było wiele ekstramalnych, ekscytujących sytuacji i nigdy nie leciała mu piana z pyska. W poniedziałek dla uspokojenia własnego sumienia wybiorę się z nim do weta, niech osucha mu serduszko i sprawdzi uzębienie. A tak a propo ile może kosztować badanie serca? I jeszcze jedno, ten objaw pojawił się nie dawno. Mam nadzieje, że to nie kłopoty z sercem... strasznie się martwię. Dzisiaj ze względu na pogodę wychodziłam z nim na góra 15min i wszystko jest ok. Jeśli jutro będzie cieplutko to wezmę go na dłuższy spacer i zobaczymy.

Posted

taks napisał(a):
Pozwolę sobie nie zgodzić się z uspokajającym tonem przedmówców.
Jeśli nadmierne ślinienie sie wystąpiło dopiero "od pewnego czasu" i związane jest z wysiłkiem to wymagało by to jednak wyjaśnienia.
Mam tu na myśli przynajmniej osłuchanie serca przez weta.

Bardzo popieram. Stanowczo nalezy udać się do weta. Trzymam kciuki!

Posted

Daria_13 osłuchanie serduszka i płuc, przegląd pyszczka itd. wchodzi w skład normalnego, podstawowego badania fizykalnego więc powinno być w cenie "zwykłej" wizyty - w Krakowie to zależnie od gabinetu 25-40 zł. I to na razie polecam "na pierwszy ogień".
Zawsze możesz zadzwonić do gabinetu i zapytać o koszt wizyty.
I znowu z krakowskich cen - ekg ( jesli okaże się konieczne i lekarz dysponuje aparatem) ok. 40 zł, rtg klatki piersiowej ok. 60 zł
No i badania krwi , zaleznie od zakresu - podstawowe: morfologia z rozmazem, Alat, Aspat , mocznik, kreatynina, bilirubina to ok. 60 zł

• 2 years later...