Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Mam poważny problem z moim AST, otóż on nie reaguje na moje polecenia !! Ani trochę np. nie chce przychodzić na zawołanie, próbowałam ze smakołykami, jasne, jak już zobaczy że mam kiełbaskę w ręku to łaskawie przybiegnie, przybiegnie złapie smakołyk i heen już go nie ma. A linka... cały się zaplątał, zobaczył jakiegoś człowieka i mało co łapy nie połamał.. a propos ludzi, to jest całkowity wariat, ma już prawie 0,5 roku a na spacerze zachowuje się jakby wszyscy inni byli ważniejsi ode mnie, kiedy zobaczy jakiegoś ludzia cieszy sie jak szalony, i rwie sie do wszystkich, mam tego dość.... poradźcie mi coś :-(

Posted

Czesc.Najprostszy patent:linka 10-15m z karabinczykiem.Wolasz psa i w tym momencie dajesz mu bodzce linka(krotkie szarpniecie),po przyjsciu psa nagroda.Mozesz do tego dodac jeszcze "siad".Po kilku razach powinno zadzialac.Pozdrawiam.

Posted

Wiesz jak ja nauczyłam i nadal uczę psy, że warto się pani pilnować? Banalny sposób, zawsze działa. Gdy za bardzo się oddala wołam i robię w tył zwrot. Jeszcze tak nie było, żeby pies nie pobiegł za mną. Wtedy chwalę i głaszczę. Poza tym dobrze robi psu zabawa w chowanie. Jeśli się zapędzi, zniknij gdzieś szybko i obserwuj z ukrycia tak abyś mogła ewentualnie w porę zareagować. A jak zacznie spłoszony cię szukać- wyjdź i zawołaj radośnie. Ważny jest ton głosu. Pies nie przyjdzie jak będzisz rozdrażniona. A poza tym w tym wieku to normalne ze psiaki nie bardzo sie słuchają. Konsekwentnie postępuj i niedługo problem zniknie. Ewentualnie weź ze sobą jego ulubioną zabawkę.

Posted

jego ulubiona zabawka to 1,5 metrowa miotła :lol: dzieki za rady, trzeba teraz głęboko odetchnąć i zabrać się za pracę, może coś z tego w końcu będzie.... ale co do jego szalonej ,spontaniczności' to nie wiem co mam robić, on nie przejdzie spokojnie koła żadnego człowieka.... może wyrośnie?

Posted

Powinien wyrosnac z tego, bulowate tak w koncu maja,ze dlugo sa dzieciakami :lol: . Moja stafina podobnie robi, ale juz jest na etapie wracania, jak ja zawolam. Jak przybiegnie dostaje smakolyka i glaszcze ja. Czesto jeszcze przed spacerem lub na klatce schodowej daje jej jakis smakolyk, bo zauwazylam,ze wtedy bardziej pamieta o tym,ze ode mnie moze dostac cos dobrego. Bardziej wtedy reaguje na zawolanie. Czesto wolam ja nawet bez powodu (mozesz to cwiczyc tez w domu) i zawsze jak przychodzi to cos dostaje. Poki co skutkuje u mojego potwora i pewnie bedzie skutkowalo poki bedzie takim obzartuchem 8)

Posted

mój jeszcze nie narobił, na szczęście, ale wszystko przedemną, :lol: no trudno chciałyśmy mieć bullowate to teraz musimy je uspokajać. Mój to nie tylko skacze i wita się.... on robi coś duuużo gorszego , kiedy zobaczy że za nami lub przed nami idzie jakiś człowiek kładzie się na brzego chodnika/trawnika czeka aż ten ktoś bedzie przechodził obok i fuuuu rzuca się na niego.... :-? a ja musze zatrzymać go w połowie skoku, i tak biedne ludziska odsuwają się od niego ze strachem, no co..., taki morderca...jeszce palec odgryzie albo i całą rękę........ :wink:

Posted

Cześć!!! Mam pieska który jest mieszańcem amstaffa - w sporej części...też jak był maluszkiem to sikał ze szczęścia - zazwyczaj po butach...ale w porywach udało się mu siknąć w okolice głowy...ale teraz zoltan ma już 15 miesięcy i zupełnie z tego wyrósł...a co do kładzenia - to współczuję...zoltan dalej to robi tylko w innej wersji - jak widzi psa w odległości nawet 10 m to sie kładzie i czeka aż pies podejdzie - niestety teraz właściciele już nie dopuszczają swoich pupili - myślą że to wstęp do walki...pozatym teraz mamy drugiego psa - suczkę która reaguje na inne psy bardzo histerycznie - ujada jek walnięta więc teraz nikt już nie może podejść...

Posted

Spokojnie jak beda mialy okolo 9 miechow przejdzie im to. Moja suka była identyczna jak zobaczyla tylko jakos osobe biegła do niej jak szalona, teraz spokojnie przechodzi kolo ludzi nie zwracajac na nich uwagi, a jak mam kija lub pilke w rece nawet moze przechodzic sfora psow i one wtedy ja nieinteresuja

Posted
Gdy za bardzo się oddala wołam i robię w tył zwrot. Jeszcze tak nie było, żeby pies nie pobiegł za mną.

coś w tym jest... jak odwrócę się na pięcie i krzyknę (cytuję dosłownie): "To cześć Benia!! Idę do domu!! Pa!! Pa!!" Od razu głowa podnosi się znad ziemi (bo beńka to straszny "niuchacz") i obserwuje, czy rzeczywiście idę bez niej do domu, jak zobaczy, że ja wcale się nią nie interesuję tylko idę sobie od niej - bardzo szybko mnie dogania...

tylko z powodu tych okrzyków na pożegnanie ludzie trochę dziwnie na mnie patrzą... no cóż... :oops:

Posted

UWAGA UWAGA UWAGA

Fuks przynosi mi piłeczkę !! To cud !! :D

benia, mój jak niucha i go zawołam to nawet głowy nie podniesie......ale.....ekhm.....pracuję nad tym... ;)

Posted

to musiałabyś zobaczyć mojego Bizara jak zwącha ślad suni na łące . Zaprze się , nos przytknie i niucha jak narkoman . I wzrok ma błędny :lol:

i wtedy spróbuj go zawołać - powodzenia :wink: jedynym wyjściem jest zastosować skuteczną i lekko siłową perswazję 8)

Posted

Penny wymyśliła ostatnio dwa fantastycznje sposoby powitań. Jedno dotyczy dzieci, drugie ludzi w ogóle. Otóż na dzieci skacze i liże je po buziach (nie mogę jej tego oduczyć). Drugi sposób polega na tym, ze rozpędzona jak torpeda (jak to pięknie określiła Ania-weterynarz) wskakuje ludziom siedzącym na ławce na kolana i wtedy liże po buziach. Albo wskakuje do koszyków w wózkach dziecięcych...

Posted

Cześć!! w nawiązaniu do wypowiedzi klary - mój 15 miesięczny pies jak wyczuje siuśki ( zauważyłam że płeć jest mu obojętna ) to staje jak wryty z nosem przy ziemi - a jak go odciągnę to szczęki zaczynają mu strasznie klekotać i ma brodę z piany - strasznie śmiesznie to wygląda.....a teraz mamy suczkę i jak zoltan gdzieś za długo stoi to wiadomo że ginger sie zlała - taki radarek....

Posted
Penny wymyśliła ostatnio dwa fantastycznje sposoby powitań. Jedno dotyczy dzieci, drugie ludzi w ogóle. Otóż na dzieci skacze i liże je po buziach (nie mogę jej tego oduczyć). Drugi sposób polega na tym, ze rozpędzona jak torpeda (jak to pięknie określiła Ania-weterynarz) wskakuje ludziom siedzącym na ławce na kolana i wtedy liże po buziach. Albo wskakuje do koszyków w wózkach dziecięcych...

Masz rację, jest się z czego cieszyć!! Rzeczywiście fantastyczne powitania. Jeśli nie możesz jej tego oduczyć, to nie świadczy to najlepiej o twoich zdolnościach wychowawczych.

a oto twój cytat z innego topicu:

...AST... Nie wiem, czy kiedykolwiek jeszcze zdecyduje się na tę rasę...

//Dla zainteresowanych: http://www.dogomania.pl/index.php?name=PNphpBB2&file=viewtopic&t=8043&postdays=0&postorder=asc&start=60//

Zastanów się następnym razem, czy jesteś właściwą osobą do pouczania innych. Czy rzeczywiście jesteś znawcą rasy. Bo patrząc na powyższe cytaty, i pozostałe twoje posty powinnaś sama prosić o pomoc.

Posted
Boss Tone, odwal się. Wiesz w ogóle jak wygląda stafik? Byłeś kiedyś w hodowli stafików? Witałeś się kiedykolwiek z 10-oma stafikami naraz? Nię? To spadaj. :grab:

Nawet nie skomentuję... Nie zniżę się do twojego poziomu. To ty robisz z siebie znawcę ras, nie ja! Jak uważasz się za panią Wspaniałą Znawczynię Ras to może każ sobie płacić za rady, albo napisz książkę. Nie dziwię się 12-latkom, które mądrzą się na forum, w ich wieku jest to normalne, w twoim już nie!!! A jak chcesz pogadać osobiście, to z miłą chęcią, na pierwszej lepszej wystawie, ZOBACZYMY CO Z CIEBIE ZA ZNAWCA!!!

Posted

Boss Ton, ale ty tani jesteś. Przyszło takie nie wiadomo skąd, nie wiadomo po co i docina komuś kogo WCALE ale to wcale nie zna. Przypinasz mi jakieś łatki, jak nie masz sie na kim wyzyć to zmień żonę. Zawsze zaznaczam, że opisuję tylko swoje własne doświadczenia z psami, jak większość forumowiczów. Jak ci się nie podobają moje posty to ich nie czytaj, nie zapraszałam ciebie. Szukasz zaczepki i jesteś agresywny, ciekawe jak ktoś taki jak ty powinien mieć psa typu AST, czy innego? Tragedia. Na emblemacie jest pies. To ci powinno wystarczyć. Chesz zobaczyć moje psiaczki to przyjedź do Wrocławia. Właśnie umówiłam się z paroma osobami z dogomanii na spacer, osobiście zobaczą mnie i psiaki, możesz ich potem zapytać. I ci w pięty pójdzie chłoptasiu... :evilbat:

Posted
Boss Ton, ale ty tani jesteś. Przyszło takie nie wiadomo skąd, nie wiadomo po co... Przypinasz mi jakieś łatki, jak nie masz sie na kim wyzyć to zmień żonę.

Nie przypinam ci łatek, cytuję twoje posty. Bądź odpowiedzialna za swoje słowa. Drugiej części tego fragmentu nie skomentuję, bo i tak moderatorzy to wytną.

Zawsze zaznaczam, że opisuję tylko swoje własne doświadczenia z psami, jak większość forumowiczów. Jak ci się nie podobają moje posty to ich nie czytaj, nie zapraszałam ciebie.

To ty odzywasz się nie pytana. To także ty robisz z siebie znawcę!! Nie tylko w tym topicu. To nie tylko moje zdanie. Spotkałem się z taką opinią już wielokrotnie na tym forum.

...ciekawe jak ktoś taki jak ty powinien mieć psa typu AST, czy innego?

Najpierw napisz to po Polsku, potem mogę to skomentować.

I ci w pięty pójdzie chłoptasiu...

Tobie może by poszło. Ja mam z ciebie niezły ubaw! :ices_bla:

Posted

No. To dużo już o mnie wiesz. Tyle co cała reszta tutaj. Popytaj na innych forach. Bo pytałam przed chwila o ciebie i nikt nie wie kim jesteś. Forum jest dla wszystkich i nie ma tu pojęcia niepytany. Nie odpowiadałam na twoje posty ale wlazłeś z butami nie wiadomo po co. Modzi nic nie wytną bo nie ma co wycinać. Skad ty się urwałeś facet? Mam prawo wypowiadać sie na dowolny temat jak mi się podoba, nie masz takiej siły sprawczej żeby mnie w jakikolwiek sposób ograniczać. Mogę mieć kontrowersyjne poglądy, stoję tylko po drugiej stronie barykady. Trzeba mieć jaja żeby powiedzieć nie kiedy wszyscy klaszczą. A jeśli ktoś do mnie ma nie tak zapraszam na priv. Nie piłuj do mnie więcej bo nie widzę sensu tej ,,rozmowy''. Wróć do niej za pół roku jak juz będziesz mógł się popisać wiedzą na mój temat. Przypominam ci, ze tu się rozmawia o psach, nie o mnie, chyba, ze chcesz sie ze mną umówić. To zapraszam na Spotkania. :hand: