Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

Planuję zakup gończej i z nia wiaze pare pytan... Po pierwsze chciałabym by noce i gdy nas nie ma w domu, a dziadek nie moglby sie nia zaopiekowac spedzala w budzie, a jak jestesmy byla z nami. W jakim wieku moze pies zamieszkac w budzie? Jak powinna ona wygladac(z czego byc zbudowana, gdzie usytuowana itd)? Mieszkam w Poznaniu, moze ktos moze polecic jakas firme, ktora zajmuje sie budowa bud? Bylabym wdzieczna za odpowiedzi :)

Posted

Buda najlepsza drewniana. Firm w Poznaniu nie znam niestety :shake:. Musisz pamiętać, że buda nie może być za mała i nie może być też za duża - o czym niewiele osób pamięta.
Dowiedz się z jakich warunków suczka będzie wzięta - czy będzie dorastała wychodząc na dwór, czy w domowej "izolacji" i do tego dostosuj swoje postępowanie.

Posted

Dziękuję Ci, Haniu.

Jak często wypada dzwonić do hodowcy? Bo ja mam 100 pytań i wszystko chciałabym wiedzieć o tych psach, a mój tata upiera sie i mowi, ze zadzwonimy jak trzeba bedzie ją odebrac... Co nalezy zrobic przed przywiezieniem szczeniaka do domu, co kupic itd? Czy powie mi to hodowca? Nie wiem, moze jest taki temat na forum i jesli jest to prosze, czy ktos moglby podac link, bo niestety nie mam czasu szukac. Bede bardzo wdziecza:)

Posted

Wypada. Ja bardzo lubię jak przyszli nabywcy szczeniaków do mnie dzwonią albo meilują i zadają pytania. Wiem wtedy, ze im zależy na tym, zeby maluchowi było dobrze.
Czy hodowca Ci powie - nie wiem - nie wiem z której hodowli kupujesz psiaka. Czy możesz mi napisac to na PW?
A część pytan możesz zadać tutaj.

Posted

jak znam życie ;) to w samej budzie nie będzie chciała zostać

gończe garną się do ludzi i samotność to nie jest ich ulubiona forma spędzania czasu

budy kupuje się w ogrodniczych sklepach na przykład, ale najlepszym rozwiązaniem jest domowe majsterkowanie, wtedy wiadomo, że jest odpowiedniej wielkośći i dobrze izolowana.

Posted

Haniu miałam na myśli, że gończa tak sobie z własnej woli sama do budy może nie chcieć pójść :lol:

ważne, żeby teren był dobrze ogrodzony, a w domu jednak ktoś był, tak na wszelki wypadek

dla nas najlepszym rozwiązaniem był kojec z budą w srodku

Smuga mimo, że kupowałam ją z budy a nie z salonów to jednak uparcie pokonywała wszystkie przeszkody i w tajemniczy sposób wydostawała się z każdego ogrodzenia :lol:

nasz kojec jest usytułowany w ogrodzie a raczej sadzie, psy widzą wszystko co się wokół domu dzieje, w dzień biegają po ogrodzonym terenie, bywają w domu, chodzą na spacery
a na noc są zamykane do kojca, mają własne budy i dach nad głową
wnętrze wyłożone podłogą z desek, tak samo ściany i dach
przód kojca to siatka

no i Smuga ma koleżankę belgijkę do towarzystwa ;)

Posted

W domu nic nie mam, gdyz dopiero w najblizsza sobote zamierzamy sie udac po psie zakupy. Myslimy o kojcu, legowisku, miskach na wodę i pokarm, jakiejs psiej zabawce, obrozce i smyczy... Jak duza obroze? Szczerze mowiac nie wiem co da hodowca, w rozmowie nic nie mowil. Powiedzial tylko, ze mamy wziac jakis "koszyk" na psa i koc.

Posted

To pewnie nic nie da :eviltong: Ewentualnie troche pokarmu,ktorym karmil szczeniaczki. Moja mala miala 27 cm w obwodzie szyji jak ją brałam,wiec podaje to dla ulatwienia bo ja kupilam obroze dopiero jak byla w domu (dlatego wlasnie ze obwodu nie znalam). Nie kupuj szczeniakowi zabawki z pelnej gumy,bo one malo cieszą szczeniaki i sa bardzo twarde. Moze jakis sznur i kostke z wapniem.... A tak to chyba wszystko, reszta rzeczy wyjdzie w praniu. Jak te podstawowe bedziesz miala to sie juz tragedia nie stanie.
A kiedy psiunia odbieracie??

Posted

A ja wzielam na swojego pierwszego psa zgodnie z przykazem kartonik wylozony kocykiem a i tak sie skonczylo na kolanach u mnie albo obok kartonu,byle nie w nim!

O rany! Jaki maly brzydki potwor :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Posted

Ziółkowa napisał(a):

O rany! Jaki maly brzydki potwor :eviltong: :eviltong: :eviltong:

Ale "podszyjnik" :cool3: zamiast poduszki :eviltong: Wspaniała paróweczka :loveu:

Posted

KUMPELka napisał(a):
Ale "podszyjnik" :cool3: zamiast poduszki :eviltong: Wspaniała paróweczka :loveu:

Teraz ta paróweczka wazy 26 kg i ma ponad dwa latka :p A na kolanka chce wejsc rownie czesto (fota z ostatniego spaceru)

Posted

Ziółkowa napisał(a):
A kiedy psiunia odbieracie??

13 maja :loveu: Z utęsnkniem odliczam dni....

Ziółkowa napisał(a):
Moze jakis sznur i kostke z wapniem....

Dzięki za radę :)

Ziółkowa napisał(a):
reszta rzeczy wyjdzie w praniu

Domyślam się :eviltong:

Posted

asiu wydaje mi się, że wymieniłaś wszystko, co potrzebne na początek - miski, obroza, smycz, legowisko, jakaś zabawka i cosik do gryzienia (dostosowane do wieku!!) :)
Odliczanie dni, rany ja tak niedawno odliczałam dni :-o a tu mój potówr już taki wieeelki :-o kiedy to się stało?? :-o

Skąd bierzesz szczeniaczka (jeśli mogę spytać)? I jaka decyzja dotycząca imienia? :razz:

Z jakiego rejonu Poznania jesteś? Bo ja z Rataj :p aczkolwiek moja bestyjka niekoniecznie jest najlepsza do socjalizacji, ale...

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Asia :) Strasznie Ci zazdroszczę, że będziesz mieć gończaka i już dni odliczasz! Aaaale z Ciebie szczęściara! :) Ja na razie odliczam dni do dowiedzenia się czy wymarzona mama mojego piesa jest w ciąży, czy nie. Już 4 dni potencjalnej ciąży minęły :) Więc jeszcze tylko 4 miesiące i może, mooooże malusia gończa będzie i u mnie :loveu: :loveu: :loveu:

Posted

Marysia_i_gończy napisał(a):
Skąd bierzesz szczeniaczka (jeśli mogę spytać)? I jaka decyzja dotycząca imienia? :razz:

Z hodowli Piękna Wieś. Pan mieszka w Sierakowicach. Szczenięta są po Doxie z Jaśminowej Ulicy i Lukasie z Jabłończa.

Stanęło na imieniu Bora. Krótkie, fajnie się wymawia i takie geograficzne:) Hodowca był zachwycony :eviltong:

Z jakiego rejonu Poznania jesteś? Bo ja z Rataj :p aczkolwiek moja bestyjka niekoniecznie jest najlepsza do socjalizacji, ale...

Mieszkam na Grunwaldzie, niedaleko lasku Marcelińskiego :)

Posted

Kup moze od razu jakas gumową szczotke,zeby od malenkosci ją przyzwyczajac do czesania,bo moja na poczatku sie bala szczotki strasznie.
13 maja,super,to juz tak niedlugo :loveu: :loveu: :loveu: Ja tez odbieralam 13 ale marca i to dwa lata temu. Tez strasznie szybko minelo. Ale gonczak dobry na wszystko... Jak mialam odbierac drugą gonczusie to lezalam w szpitalu i czekalam na informacje od hodowcy kiedy dokladnie mozna ją odebrac. No i jak zadzwonil,to od razu lepiej sie poczulam,nastepnego dnia ze szpitala wyszlam o 16 a o 21 bylam juz w Kielcach po moją brązową paróweczkę :loveu: :loveu: :loveu:
I powiem Wam,ze nie ma to jak dwie. Maja czyste uszy (bo sobie wylizuja nawzajem) i sie nie nudza,wiec moze wez od razu dwie :cool3:
Pozdrawiam i zycze powodzenia w odliczaniu a potem sukcesow w wychowaniu.

Posted

Ziółkowa napisał(a):
Kup moze od razu jakas gumową szczotke,zeby od malenkosci ją przyzwyczajac do czesania,bo moja na poczatku sie bala szczotki strasznie.
13 maja,super,to juz tak niedlugo :loveu: :loveu: :loveu: Ja tez odbieralam 13 ale marca i to dwa lata temu. Tez strasznie szybko minelo. Ale gonczak dobry na wszystko... Jak mialam odbierac drugą gonczusie to lezalam w szpitalu i czekalam na informacje od hodowcy kiedy dokladnie mozna ją odebrac. No i jak zadzwonil,to od razu lepiej sie poczulam,nastepnego dnia ze szpitala wyszlam o 16 a o 21 bylam juz w Kielcach po moją brązową paróweczkę :loveu: :loveu: :loveu:
I powiem Wam,ze nie ma to jak dwie. Maja czyste uszy (bo sobie wylizuja nawzajem) i sie nie nudza,wiec moze wez od razu dwie :cool3:
Pozdrawiam i zycze powodzenia w odliczaniu a potem sukcesow w wychowaniu.

Dzięki za rady odnośnie szczotki :)

Ja dzień wcześniej wybieram się na 18 kolegi i tata powiedział, że jak się impreza skończy(myślę, że 3 lub 4) to przyjeżdża po mnie i jedziemy po Borkę :)

Druga to za rok ;) I też chciałabym czekoladkę :)

Zamierzam z dziadkiem sukcesywnie ją wychować :)

pozdrawiam :)

Posted

asia:) napisał(a):
Z hodowli Piękna Wieś. Pan mieszka w Sierakowicach. Szczenięta są po Doxie z Jaśminowej Ulicy i Lukasie z Jabłończa.

Piękna Wieś... obił mi się o uszy przydomek, chyba Hania pokazywała zdjęcia z jakiejś wystawy i tam był Atos?? Piękna Wieś :hmmmm:
Mamuśki nie znam i nie kojarzę, taty też nie znam, ale kojarze bardzo pozytywnie :)

Stanęło na imieniu Bora. Krótkie, fajnie się wymawia i takie geograficzne:) Hodowca był zachwycony :eviltong:

Ładne, krótkie i na temat :):):)

Mieszkam na Grunwaldzie, niedaleko lasku Marcelińskiego :)

To będziesz miała blisko na spotkania "Dobrego Psa" :cool1:

Pozdrawiam
Marysia i Una

Posted

Piękna Wieś... obił mi się o uszy przydomek, chyba Hania pokazywała zdjęcia z jakiejś wystawy i tam był Atos?? Piękna Wieś :hmmmm:

Atos jest bardzo, bardzo miłym i bardzo pieknym psem. Dzisiaj zresztą, w Grudziądzu wygrał rasę startując z młodzieży.

Posted

Hania napisał(a):
Atos jest bardzo, bardzo miłym i bardzo pieknym psem. Dzisiaj zresztą, w Grudziądzu wygrał rasę startując z młodzieży.

To cudownie :)

O Lukasie znalazłam informację, że to zeszłoroczny najlepszy reproduktor (mogę się mylić), a czy o Doxie wie ktoś coś może więcej?

Marysiu, do jakiego weta chodzisz z Uną? Może dołączę do was:) W jakim wieku (psa) najlepiej udać się na pierwsze spotkanie?

Posted

[quote name='asia:)']Marysiu, do jakiego weta chodzisz z Uną? Może dołączę do was:) W jakim wieku (psa) najlepiej udać się na pierwsze spotkanie?

Eeech, takiego weta na 100% to nie mam niestety :-(
Z poważniejszymi problemami chodzimy na Sołtysią, ale oni, choć chyba całkiem fachowi, podejście do psa mają tragiczne i Una tam histeryzuje. Ale "zdrowotnie" nigdy nas nie zawiedli. Bywam też w MyPet na Tysiąclecia, wet jest przemiły i przesympatyczny, ładny gabinet, sprzęt i w ogóle, ale pełnego zaufania do niego nie mam. Ale Ci nawet nie powiem dlaczego.
Na pierwsze spotkanie? To trudne pytanie. Z jednej strony kwarantanna, szczepienia, na które trzeba się wybrać, z drugiej warto pójść do weta tak po prostu, żeby pogadać, skarmić szczeniaka smaczkami i wyjść - żeby psiak zapamiętał, że było fajnie.

Pozdrawiam
Marysia i Una