asia_i_bora Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Planuję zakup gończej i z nia wiaze pare pytan... Po pierwsze chciałabym by noce i gdy nas nie ma w domu, a dziadek nie moglby sie nia zaopiekowac spedzala w budzie, a jak jestesmy byla z nami. W jakim wieku moze pies zamieszkac w budzie? Jak powinna ona wygladac(z czego byc zbudowana, gdzie usytuowana itd)? Mieszkam w Poznaniu, moze ktos moze polecic jakas firme, ktora zajmuje sie budowa bud? Bylabym wdzieczna za odpowiedzi :) Quote
Hania Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Buda najlepsza drewniana. Firm w Poznaniu nie znam niestety :shake:. Musisz pamiętać, że buda nie może być za mała i nie może być też za duża - o czym niewiele osób pamięta. Dowiedz się z jakich warunków suczka będzie wzięta - czy będzie dorastała wychodząc na dwór, czy w domowej "izolacji" i do tego dostosuj swoje postępowanie. Quote
asia_i_bora Posted April 10, 2006 Author Posted April 10, 2006 Dziękuję Ci, Haniu. Jak często wypada dzwonić do hodowcy? Bo ja mam 100 pytań i wszystko chciałabym wiedzieć o tych psach, a mój tata upiera sie i mowi, ze zadzwonimy jak trzeba bedzie ją odebrac... Co nalezy zrobic przed przywiezieniem szczeniaka do domu, co kupic itd? Czy powie mi to hodowca? Nie wiem, moze jest taki temat na forum i jesli jest to prosze, czy ktos moglby podac link, bo niestety nie mam czasu szukac. Bede bardzo wdziecza:) Quote
Hania Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Wypada. Ja bardzo lubię jak przyszli nabywcy szczeniaków do mnie dzwonią albo meilują i zadają pytania. Wiem wtedy, ze im zależy na tym, zeby maluchowi było dobrze. Czy hodowca Ci powie - nie wiem - nie wiem z której hodowli kupujesz psiaka. Czy możesz mi napisac to na PW? A część pytan możesz zadać tutaj. Quote
weszynoska Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 jak znam życie ;) to w samej budzie nie będzie chciała zostać gończe garną się do ludzi i samotność to nie jest ich ulubiona forma spędzania czasu budy kupuje się w ogrodniczych sklepach na przykład, ale najlepszym rozwiązaniem jest domowe majsterkowanie, wtedy wiadomo, że jest odpowiedniej wielkośći i dobrze izolowana. Quote
Hania Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 W samej budzie pewnie nie. Ale na czas kiedy nikogo nie ma w domu buda jest bardzo dobrym rozwiązaniem. Quote
weszynoska Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Haniu miałam na myśli, że gończa tak sobie z własnej woli sama do budy może nie chcieć pójść :lol: ważne, żeby teren był dobrze ogrodzony, a w domu jednak ktoś był, tak na wszelki wypadek dla nas najlepszym rozwiązaniem był kojec z budą w srodku Smuga mimo, że kupowałam ją z budy a nie z salonów to jednak uparcie pokonywała wszystkie przeszkody i w tajemniczy sposób wydostawała się z każdego ogrodzenia :lol: nasz kojec jest usytułowany w ogrodzie a raczej sadzie, psy widzą wszystko co się wokół domu dzieje, w dzień biegają po ogrodzonym terenie, bywają w domu, chodzą na spacery a na noc są zamykane do kojca, mają własne budy i dach nad głową wnętrze wyłożone podłogą z desek, tak samo ściany i dach przód kojca to siatka no i Smuga ma koleżankę belgijkę do towarzystwa ;) Quote
asia_i_bora Posted April 15, 2006 Author Posted April 15, 2006 W co należy zaopatrzyć się przed przywiezieniem szczeniaka do domu? Co zabrać ze sobą do samochodu? Mamy przed sobą długą podróż (Poznan-Kartuzy)... Quote
Hania Posted April 20, 2006 Posted April 20, 2006 A co już masz w domu i co ewentualnie dostaniesz od hodowcy? Quote
asia_i_bora Posted April 20, 2006 Author Posted April 20, 2006 W domu nic nie mam, gdyz dopiero w najblizsza sobote zamierzamy sie udac po psie zakupy. Myslimy o kojcu, legowisku, miskach na wodę i pokarm, jakiejs psiej zabawce, obrozce i smyczy... Jak duza obroze? Szczerze mowiac nie wiem co da hodowca, w rozmowie nic nie mowil. Powiedzial tylko, ze mamy wziac jakis "koszyk" na psa i koc. Quote
Ziółkowa Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 To pewnie nic nie da :eviltong: Ewentualnie troche pokarmu,ktorym karmil szczeniaczki. Moja mala miala 27 cm w obwodzie szyji jak ją brałam,wiec podaje to dla ulatwienia bo ja kupilam obroze dopiero jak byla w domu (dlatego wlasnie ze obwodu nie znalam). Nie kupuj szczeniakowi zabawki z pelnej gumy,bo one malo cieszą szczeniaki i sa bardzo twarde. Moze jakis sznur i kostke z wapniem.... A tak to chyba wszystko, reszta rzeczy wyjdzie w praniu. Jak te podstawowe bedziesz miala to sie juz tragedia nie stanie. A kiedy psiunia odbieracie?? Quote
Ziółkowa Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 A ja wzielam na swojego pierwszego psa zgodnie z przykazem kartonik wylozony kocykiem a i tak sie skonczylo na kolanach u mnie albo obok kartonu,byle nie w nim! O rany! Jaki maly brzydki potwor :eviltong: :eviltong: :eviltong: Quote
KUMPELka Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Ziółkowa napisał(a): O rany! Jaki maly brzydki potwor :eviltong: :eviltong: :eviltong: Ale "podszyjnik" :cool3: zamiast poduszki :eviltong: Wspaniała paróweczka :loveu: Quote
Ziółkowa Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 KUMPELka napisał(a):Ale "podszyjnik" :cool3: zamiast poduszki :eviltong: Wspaniała paróweczka :loveu: Teraz ta paróweczka wazy 26 kg i ma ponad dwa latka :p A na kolanka chce wejsc rownie czesto (fota z ostatniego spaceru) Quote
asia_i_bora Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 Ziółkowa napisał(a):A kiedy psiunia odbieracie?? 13 maja :loveu: Z utęsnkniem odliczam dni.... Ziółkowa napisał(a):Moze jakis sznur i kostke z wapniem.... Dzięki za radę :) Ziółkowa napisał(a):reszta rzeczy wyjdzie w praniu Domyślam się :eviltong: Quote
Marysia_i_gończy Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 asiu wydaje mi się, że wymieniłaś wszystko, co potrzebne na początek - miski, obroza, smycz, legowisko, jakaś zabawka i cosik do gryzienia (dostosowane do wieku!!) :) Odliczanie dni, rany ja tak niedawno odliczałam dni :-o a tu mój potówr już taki wieeelki :-o kiedy to się stało?? :-o Skąd bierzesz szczeniaczka (jeśli mogę spytać)? I jaka decyzja dotycząca imienia? :razz: Z jakiego rejonu Poznania jesteś? Bo ja z Rataj :p aczkolwiek moja bestyjka niekoniecznie jest najlepsza do socjalizacji, ale... Pozdrawiam Marysia i Una Quote
JinnyAl Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Asia :) Strasznie Ci zazdroszczę, że będziesz mieć gończaka i już dni odliczasz! Aaaale z Ciebie szczęściara! :) Ja na razie odliczam dni do dowiedzenia się czy wymarzona mama mojego piesa jest w ciąży, czy nie. Już 4 dni potencjalnej ciąży minęły :) Więc jeszcze tylko 4 miesiące i może, mooooże malusia gończa będzie i u mnie :loveu: :loveu: :loveu: Quote
asia_i_bora Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):Skąd bierzesz szczeniaczka (jeśli mogę spytać)? I jaka decyzja dotycząca imienia? :razz: Z hodowli Piękna Wieś. Pan mieszka w Sierakowicach. Szczenięta są po Doxie z Jaśminowej Ulicy i Lukasie z Jabłończa. Stanęło na imieniu Bora. Krótkie, fajnie się wymawia i takie geograficzne:) Hodowca był zachwycony :eviltong: Marysia_i_gończy napisał(a):Z jakiego rejonu Poznania jesteś? Bo ja z Rataj :p aczkolwiek moja bestyjka niekoniecznie jest najlepsza do socjalizacji, ale... Mieszkam na Grunwaldzie, niedaleko lasku Marcelińskiego :) Quote
Ziółkowa Posted April 21, 2006 Posted April 21, 2006 Kup moze od razu jakas gumową szczotke,zeby od malenkosci ją przyzwyczajac do czesania,bo moja na poczatku sie bala szczotki strasznie. 13 maja,super,to juz tak niedlugo :loveu: :loveu: :loveu: Ja tez odbieralam 13 ale marca i to dwa lata temu. Tez strasznie szybko minelo. Ale gonczak dobry na wszystko... Jak mialam odbierac drugą gonczusie to lezalam w szpitalu i czekalam na informacje od hodowcy kiedy dokladnie mozna ją odebrac. No i jak zadzwonil,to od razu lepiej sie poczulam,nastepnego dnia ze szpitala wyszlam o 16 a o 21 bylam juz w Kielcach po moją brązową paróweczkę :loveu: :loveu: :loveu: I powiem Wam,ze nie ma to jak dwie. Maja czyste uszy (bo sobie wylizuja nawzajem) i sie nie nudza,wiec moze wez od razu dwie :cool3: Pozdrawiam i zycze powodzenia w odliczaniu a potem sukcesow w wychowaniu. Quote
asia_i_bora Posted April 21, 2006 Author Posted April 21, 2006 Ziółkowa napisał(a):Kup moze od razu jakas gumową szczotke,zeby od malenkosci ją przyzwyczajac do czesania,bo moja na poczatku sie bala szczotki strasznie. 13 maja,super,to juz tak niedlugo :loveu: :loveu: :loveu: Ja tez odbieralam 13 ale marca i to dwa lata temu. Tez strasznie szybko minelo. Ale gonczak dobry na wszystko... Jak mialam odbierac drugą gonczusie to lezalam w szpitalu i czekalam na informacje od hodowcy kiedy dokladnie mozna ją odebrac. No i jak zadzwonil,to od razu lepiej sie poczulam,nastepnego dnia ze szpitala wyszlam o 16 a o 21 bylam juz w Kielcach po moją brązową paróweczkę :loveu: :loveu: :loveu: I powiem Wam,ze nie ma to jak dwie. Maja czyste uszy (bo sobie wylizuja nawzajem) i sie nie nudza,wiec moze wez od razu dwie :cool3: Pozdrawiam i zycze powodzenia w odliczaniu a potem sukcesow w wychowaniu. Dzięki za rady odnośnie szczotki :) Ja dzień wcześniej wybieram się na 18 kolegi i tata powiedział, że jak się impreza skończy(myślę, że 3 lub 4) to przyjeżdża po mnie i jedziemy po Borkę :) Druga to za rok ;) I też chciałabym czekoladkę :) Zamierzam z dziadkiem sukcesywnie ją wychować :) pozdrawiam :) Quote
Marysia_i_gończy Posted April 22, 2006 Posted April 22, 2006 asia:) napisał(a):Z hodowli Piękna Wieś. Pan mieszka w Sierakowicach. Szczenięta są po Doxie z Jaśminowej Ulicy i Lukasie z Jabłończa. Piękna Wieś... obił mi się o uszy przydomek, chyba Hania pokazywała zdjęcia z jakiejś wystawy i tam był Atos?? Piękna Wieś :hmmmm: Mamuśki nie znam i nie kojarzę, taty też nie znam, ale kojarze bardzo pozytywnie :) asia:) napisał(a):Stanęło na imieniu Bora. Krótkie, fajnie się wymawia i takie geograficzne:) Hodowca był zachwycony :eviltong: Ładne, krótkie i na temat :):):) asia:) napisał(a):Mieszkam na Grunwaldzie, niedaleko lasku Marcelińskiego :) To będziesz miała blisko na spotkania "Dobrego Psa" :cool1: Pozdrawiam Marysia i Una Quote
Hania Posted April 22, 2006 Posted April 22, 2006 Marysia_i_gończy napisał(a):Piękna Wieś... obił mi się o uszy przydomek, chyba Hania pokazywała zdjęcia z jakiejś wystawy i tam był Atos?? Piękna Wieś :hmmmm: Atos jest bardzo, bardzo miłym i bardzo pieknym psem. Dzisiaj zresztą, w Grudziądzu wygrał rasę startując z młodzieży. Quote
asia_i_bora Posted April 22, 2006 Author Posted April 22, 2006 Hania napisał(a):Atos jest bardzo, bardzo miłym i bardzo pieknym psem. Dzisiaj zresztą, w Grudziądzu wygrał rasę startując z młodzieży. To cudownie :) O Lukasie znalazłam informację, że to zeszłoroczny najlepszy reproduktor (mogę się mylić), a czy o Doxie wie ktoś coś może więcej? Marysiu, do jakiego weta chodzisz z Uną? Może dołączę do was:) W jakim wieku (psa) najlepiej udać się na pierwsze spotkanie? Quote
Marysia_i_gończy Posted April 23, 2006 Posted April 23, 2006 [quote name='asia:)']Marysiu, do jakiego weta chodzisz z Uną? Może dołączę do was:) W jakim wieku (psa) najlepiej udać się na pierwsze spotkanie? Eeech, takiego weta na 100% to nie mam niestety :-( Z poważniejszymi problemami chodzimy na Sołtysią, ale oni, choć chyba całkiem fachowi, podejście do psa mają tragiczne i Una tam histeryzuje. Ale "zdrowotnie" nigdy nas nie zawiedli. Bywam też w MyPet na Tysiąclecia, wet jest przemiły i przesympatyczny, ładny gabinet, sprzęt i w ogóle, ale pełnego zaufania do niego nie mam. Ale Ci nawet nie powiem dlaczego. Na pierwsze spotkanie? To trudne pytanie. Z jednej strony kwarantanna, szczepienia, na które trzeba się wybrać, z drugiej warto pójść do weta tak po prostu, żeby pogadać, skarmić szczeniaka smaczkami i wyjść - żeby psiak zapamiętał, że było fajnie. Pozdrawiam Marysia i Una Quote
Hania Posted April 24, 2006 Posted April 24, 2006 asia:) Wpadniecie 3 czerwca do Antoninka pokazać nam małą? Będzie już po szczepieniach? Quote
Recommended Posts