migotqa Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 Poełniłam, niestety :shake: dość poważny błąd wychowawczy (tak mi się wydaje). Mój psiak (roczny, mieszka z nami 5 dni - adopcja była wcześniej-skomplikowana sprawa, w każdym razie mój dom jest i będzie teraz jego stałym domem), na początku pobytu u nas był dość poważnie chory, w związku z tym pozwoliłam mu spać ze mną w łóżku-w nogach. Wiem, że powinnam od razu konsekwentnie go uczyć, gdzie jego leżenie, ale nie potrafiłam opanować swojej litości :oops: i pytam w związku z tym, czy jest jakaś szansa, żeby go jeszcze oduczyć tego nawyku? Czas upływa, dziś będzie 5 noc, i chciałabym to oduczanie zacząć jak najszybciej. Brdzo proszę o pomoc! ps.Chciałabym się jeszcze wytłumaczyć, że to spanie w nogach jest już kompromisem, bo na początku karo pchał się koło mnie na poduszkę. Metodą przekładania i przenoszenia go w nogi "udało się" to zmienić. Quote
modliszka84 Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 A skoro on taki biedny był, życie całe w schrosniku spędził, to może mu pozwól spać w tych nogach...:razz: Na pocieszenie - moja Sonia spi ze mna w łózku, ma swoja poduszke i nie widze w tym nic złego.... Quote
coztego Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 migotqa napisał(a): Czas upływa, dziś będzie 5 noc, i chciałabym to oduczanie zacząć jak najszybciej. Im szybciej tym lepiej. Zrób mu miłe posłanie obok łóżka, i tak samo jak wyrzucałaś go z Twojej poduszki, zacznij wyrzucać go z łóżka - nie pozwalaj mu do łóżka wchodzić, a chwal za wylegiwanie się na jego posłanku ;) Jeśli będziesz czujna i nie pozwolisz psu wchodzić do łóżka np. w środku nocy, kiedy bedzie próbował się zakraść, to po kilku dniach się nauczy. Aczkolwiek spanie z pieskiem jest bardzo miłe i godne polecenia :evil_lol: Quote
jo-jo Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 szczególnie jak pies jest wielkim kaloryferem :evil_lol: Quote
mmbbaj Posted April 7, 2006 Posted April 7, 2006 coztego napisał(a): Aczkolwiek spanie z pieskiem jest bardzo miłe i godne polecenia :evil_lol: Całkowicie się z tym zgadzam :evil_lol: Quote
courtney7 Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 Miłe jeśli nie jest to pies długowłosy. Dopuki nie budzisz się rano z sierścią między zębami, może jest fajnie ;) Nie jestem pedantką, ale nie wyobrażam sobie psa w pościeli - sierść, zapach, podwórkowy brudek :razz: - jakoś mnie nie zachęcają. Doga można przetrzeć wilgotną szmatką, zawsze będzie czystszy niż długowłosy kudłacz, który połowę dnia spędza buszując po krzakach, a resztę czasu przesiaduje w wodzie pełnej wodorostów :p Quote
sisay Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 A czy to naprawde jest taki powazny blad wychowawczy? :crazyeye: zobacz jak wyglada moje lozko: http://img440.imageshack.us/my.php?image=dscf00013hv.jpg A posciel mozna przeciez wyprac :cool3: Quote
nathaniel Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 ja problemu ie widze, ze swoim kundelkiem sypiam :) On ma swoja poduszke, ja mam swoja, on potem laduje mi w okolicach brzucha (nie wnikam :D) i spi, grzeje. W posiceli troche piasku, ale to tam ;) maly minus Quote
julita104 Posted April 8, 2006 Posted April 8, 2006 [quote name='nathaniel']ja problemu ie widze, ze swoim kundelkiem sypiam :) On ma swoja poduszke, ja mam swoja, on potem laduje mi w okolicach brzucha (nie wnikam :D) i spi, grzeje. W posiceli troche piasku, ale to tam ;) maly minus ale za to ile plusów :-) ja sobie nie wyobrazam zeby ktos po mnie w nocy nie dreptał, rozpychał sie itp :cool3: ma-ja a Ty spisz w tym łóżku czy juz na podłodze z braku miejsca? :-) Quote
Veris Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Tak odbiegająć od tematu: ma-ja..masz boskie łóżko..takie podwójnie futrzaste..tak kot tu pies..cudo:evil_lol:!! Żeby się za bardzo nie różnić: Ja, Weronika, również z moim jamnikowatym potworem śpię pod jedną kołdrą..i bardzo to lubię:p Quote
Komanka Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Jeśli ci to rzeczywiście ;-) przeszkadza, to oducz tak, jak napisano. Legowisko koło Twojego łóżka i egzekwowanie, ze spi się właśnie tam. Chociaż powiem Ci, że my z mężem swojemu schroniskowcowi na poczatku nawet łap nie pozwalaliśmy trzymać na łóżku :-) Ale powoli, powoli, najpierw pozwalanie na lezenie w dzień, a teraz często się budzę i widzę mojego jamnika śpiącego między nami trzymającego łepetynę na poduszce (!), z łapami na wierzchu, a resztą cielska pod kołdrą :evil_lol: Wypisz-wymaluj jak człowiek! Ten widok tak mnie rozbraja, że jedyne co robię, to częstsze pranie pościeli i koca. Quote
sisay Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 julita104 napisał(a): ma-ja a Ty spisz w tym łóżku czy juz na podłodze z braku miejsca? :-) Wyobraz sobie, ze jakos mi sie udaje tam wcisnac :mad: Moj pies jest na tyle taktowny ze kiedy jestem w lazience i szykuje sie do spania, on grzeje mi moje miejsce, potem zlazi zebym mogla sie polozyc i kladzie sie tam gdzie zostanie miejsce ;) A rano jak wstane znowu przenosi sie tam gdzie ja lezalam, bo ma cieplutka wygrzana posciel ;) A ta narzuta rzeczywiscie cieszy sie powodzeniem, wszystkie zwierzaki ja kochaja :loveu: Quote
coztego Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 ma-ja napisał(a): Moj pies jest na tyle taktowny ze kiedy jestem w lazience i szykuje sie do spania, on grzeje mi moje miejsce, potem zlazi zebym mogla sie polozyc i kladzie sie tam gdzie zostanie miejsce ;) :lol: Tak samo robi moja sucz :lol: Quote
julita104 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 ma-ja napisał(a):Wyobraz sobie, ze jakos mi sie udaje tam wcisnac :mad: Moj pies jest na tyle taktowny ze kiedy jestem w lazience i szykuje sie do spania, on grzeje mi moje miejsce, potem zlazi zebym mogla sie polozyc i kladzie sie tam gdzie zostanie miejsce ;) A rano jak wstane znowu przenosi sie tam gdzie ja lezalam, bo ma cieplutka wygrzana posciel ;) A ta narzuta rzeczywiscie cieszy sie powodzeniem, wszystkie zwierzaki ja kochaja :loveu: hihi dobrze ze dają Ci sie wcisną moj pies tez pilnuje miejsca ale kladzie sie na polowie meza - to wiesz taki sygnał - ja tu spie z pancią a ty stary spadaj :P a sunia siedzi ze mna w lazience. jak jestem w wannie to puka łapka co jakis czas zebym sie wychylila i pokazała czy aby nie utonełam :P Quote
Komanka Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 julita104 napisał(a):a sunia siedzi ze mna w lazience. jak jestem w wannie to puka łapka co jakis czas zebym sie wychylila i pokazała czy aby nie utonełam :P Moja mnie też pilnuje w łazience nie tylko w kąpieli :cool3: Najlepsze jest to, że za gośćmi też się rozpędza do łazienki :evil_lol: Quote
axel$ Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Ja mojemu Axelowi nie pozwalam kłaść się do łóżka.Ma swoje posłanie i nie ma problemu.Przyznam jednakże nie raz miałem chwile zwątpienia ale coż coś za coś.A:cunao: czułość okazuje mu na 1000 innych sposobów:iloveyou: Quote
courtney7 Posted April 9, 2006 Posted April 9, 2006 Podono właściciele psów dzielą się na tych, którzy śpią ze swoimi czworonogami i tych, którzy się do tego nie przyznają 8) Migotqa - jak tam postępy w oduczaniu? Quote
julita104 Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Komanka napisał(a):Moja mnie też pilnuje w łazience nie tylko w kąpieli :cool3: Najlepsze jest to, że za gośćmi też się rozpędza do łazienki :evil_lol: wszyscy moi znajomi juz na szczesie wiedza ze my siusiamy grupowo tzn siusiam ja a 2 pilnujących :-) Quote
migotqa Posted April 10, 2006 Author Posted April 10, 2006 Hejka Wszyskim! Dzięki za tak liczne poparcie :multi: po szczerze mówiąc "poległam" i śpimy nadal razem i ... bardzo mi z tym dobrze, i bardzo się cieszę, że nie jestem z tym sama :multi: . Moi znajomi (którzy nota bene sami psów nie mają, ale mają znajomych, którzy je mają :cool3: ) wystraszyli mnie, że jeszcze zobaczę jak to jest, jak Ci pies wejdzie na głowę "Koniecznie zakaż mu spać w jednym łóżku z Tobą!!!" itp. Jak się ma po raz pierwszy w życiu jakieś zwierzątko to tak się we wszystko bezkrytycznie wierzy: we wszystkie porzekadła, plotki i stereotypy:oops:. Tak samo było jak braliśmy kota: "Zasika i zaśmierdzi wam mieszkanie, wszystko w strzępy rozniesie pazurami". BZDURA - tym co mają tłumaczyć nie muszę :lol: . Pozdrawiam Gorąco! Quote
Psorka Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 Obawiam się, że nie chodzi tu jedynie o higienę, ale o zaznaczenie własnej WYŻSZEJ pozycji w stosunku do psa. Pies powinien wiedzieć, że ty możesz korzystać z jego posłania, a on z twojej nie. To samo dotyczy miski - możesz mu "podbierać" jedzenie, a on twojego nie rusza. Wydaje mi się, że warto poświęcić dwie, trzy noce i zawalczyć o zmianę przyzwyczajenia. Mój pies też jako szczeniak próbował, ale byłam czujna. Teraz nie wchodzi nawet do sypialni, bo teren zakazany. Pomysł z posłaniem obok twojego łóżka jest świetny. Powodzenia! Quote
KingaW Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 To jaki jest sens posiadania psa? Cały dzień siedzę w pracy i nawet w nocy mamy nie być razem?BZDURA!Zwłaszcza, że niektóre rasy (wszelkie norowce) są stworzone do spania pod kołdrą! U mnie w domu moja mama potrafi się strasznie martwić, że nasza Fergie woli spać ze mną... Na szczęśie dla mamy na łóżkową sublokatorkę zostaje zawsze nasz Kocisia...:-) Quote
coztego Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 migotqa napisał(a): jeszcze zobaczę jak to jest, jak Ci pies wejdzie na głowę Zobaczysz jak pies Ci wejdzie na głowę bez względu na to, gdzie będzie spał ;) Psorka napisał(a):zaznaczenie własnej WYŻSZEJ pozycji w stosunku do psa Mój pierwszy pies nie spał ze mną nigdy, a jego "pozycja" była stanowczo za wysoka... A Kreska śpi zawsze ze mną i z jej "pozycją" nie mam najmniejszych problemów... Może poza pozycją w łóżku, kiedy zabiera za dużo miejsca :evil_lol: Wyganianie z łóżka i grzebanie misce nie zapewnią przewodnikowi odpowiedniej pozycji w oczach psa. Quote
souris Posted April 10, 2006 Posted April 10, 2006 coztego napisał(a):Zobaczysz jak pies Ci wejdzie na głowę bez względu na to, gdzie będzie spał ;) Mój pierwszy pies nie spał ze mną nigdy, a jego "pozycja" była stanowczo za wysoka... A Kreska śpi zawsze ze mną i z jej "pozycją" nie mam najmniejszych problemów... Może poza pozycją w łóżku, kiedy zabiera za dużo miejsca :evil_lol: Wyganianie z łóżka i grzebanie misce nie zapewnią przewodnikowi odpowiedniej pozycji w oczach psa. Otóż to ! Żadne bzdurne dominacyjne dydrymały nie zapewnią pozycji przewodnikowi. Dominacja staje sie ostatnio niemodna, ciekawe dlaczego ? :razz: Może dlatego że ludzie doszli do wniosku że wdrażanie w życie zasad stad wilczych chowanych w sztucznych warunkach gdzie wilkom z nudów przychodzą do głowy dominacyjne pomysły jednak nie ma sensu. Bo pies wie że człowiek to nie drugi pies, szkoda że my o tym zapominamy. ;) Quote
Klaudia:-) Posted April 11, 2006 Posted April 11, 2006 Moja sunia ma swój kojec,ale zdecydowanie preferuje łóżko. Ja nie mam nic przeciwko,a wręcz lubie jak śpi ze mną w łóżku.Kilkanaście psów śpiących ze swoimi właścicielami http://www.bordercollie.fora.pl/viewtopic.php?t=208&start=0 Quote
Komanka Posted July 2, 2006 Posted July 2, 2006 APSA napisał(a):A moja nie chce za mną spać :( ;) Druga suka też ze mną nie śpi, bo raz że w łóżku jej za ciepło, a dwa że ja jej przeszkadzam :-o. . No to tak jak u nas :) Od jakiegoś czasu woli swoje posłanie. Poleży chwilę z nami, po czym sama schodzi i włazi do kojca. A nad ranem łaskawie przychodzi :) Ale jak męża nie ma, to śpi ze mną całą noc, mniej wygrzane łóżko hihi :evil_lol: Natomiast zimą czy jesienią pcha się pod kołdrę i jeszcze mruczy niezadowolona, gdy się ją przesuwa. Quote
Recommended Posts