Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

witam wszystkich,
ponieważ drogi jest mi los wszystkich psiaków postanowiłam się zwrócic do Was z pytaniem/prośbą o pomoc - dowiedziałam się od koleżanki (z drugiej ręki), że jej znajoma ma małe szczeniaczki do oddania. w łańcuszku mailowym była mniej więcej informacja tego typu, że jak się nie znajdzie dom dla piesków "to... (niestety)". wzbudzilo to mój niepokój i dalej drążąc temat dowiedziałam się, że psiaki zostaną uspione jeżeli nie bedzie komu ich oddać.
na ten moment chcialabym ustalić jak to wygląda od strony prawnej - czy takiej osobie grozi jakaś odpowiedzialność za uspienie w zasadzie bez żadnych przesłanek poza "nie chcę ich", co alternatywnie mozna zrobić - obawiam się, że pewnie poza schroniskiem to niewiele, bo tamta osoba jeśli tak stawia sprawe to nie bedzie sie zbytnio angażowała w szukanie domku, skoro juz ma plan B.
może jeszcze slowo o samych psiakach - sunia jest sredniej wielkosci mieszńcem, praktycznie cała biała z czarnymi nielicznymi łatkami, maluchy - śliczne klusie, również bieluchy z niewielka ilością łatek.
czekam na wszelkie rady, sugestie czy pytania.
z góry serdeczne dzieki,
pozdrawiam
Ania

nie znam tej osoby bezpośrednio, ale pracujemy w jednej firmie.
z tego co ustaliłam za pośrednictwem koleżanki zamierzają sunie później wysterylizować.
jak patrzę na te bidule z mamcią na tej brudnej szmacie na gołej ziemi to mam łzy w oczach i zastanawiam się nad jej losem w tym domu, opieką po operacji itd.
może gdyby sie znalazł ktoś chętny do opieki na sunią to można by coś ponegocjować... ja na razie niestety nie mogę sobie pozwolic na pieska, bo musiałby zbyt długo siedzieć sam w domu. nasze dwa koty znoszą to całkiem dobrze, ale mam świadomość, że psiak wymaga innej relacji z człowiekiem niż kot.

Kontakt w sprawie maluszków poprzez dogo

a tu na naszej stronie jest link do tematu

http://forum.bassety.net/viewtopic.php?t=2960

Może ktoś będzie zainteresowany, nie pozwólmy im zrobić krzywdy

• Replies 65
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Posted

dalsze informacje

Pieski są Nowym Mieście (mała miejscowość pod Warszawą)
W piątek 30 kwietnia, będą miały 2 tyg.,
Sunia to przybłęda, wg weterynarza ma około 2 lat,

Ludzie u których przebywa oprócz niej mają jeszcze dwa psy, do jednego z nich jest przywiązana bo "przyszły razem".
Sunia raczej do domu z ogródkiem, chociaż ze względu na młody wiek myslę, że mogłaby sie nauczyć zasad życia w mieszkaniu, gdyby tylko znalazła kochający dom, który jej wynagrodzi rozłąkę z kumplem i brak przestrzeni do swobodnego biegania.

Chcieli je z czasem oddać do schroniska, jednak tam "nie przyjmują".

Posted

idusiek napisał(a):
no ale chzba jeszcze nie, bo za małe są....
kto ci będzie czekał miesiac na szczeniaka? :/

Powie się, ze takie procedury są ;)
Ogłoszenia przede wszystkim, bez tego ani rusz.

Posted

idusiek napisał(a):
no ale chzba jeszcze nie, bo za małe są....
kto ci będzie czekał miesiac na szczeniaka? :/

Może akurat ktoś się trafi...zawsze warto próbować ;)

Posted

tą sunię to najlepiej by było zabrać razem z maluchami - co to za ludzie:angryy: dali jej kawałek szmaty!!!:angryy: szlag mnie trafia:shake:

biedna sunia...biedne maluchy...ci ludzie są bez serca:-( moze w tytule napisać, ze potrzebny dt dla suni z maluchami...potem trzeba by było poszukać jej domu i maluchom...w tej chwili ogłaszanie to chyba bez sensu...

Posted

Zapytam Anię, czy już widzą

Tutaj tekst do allegro, jak co proszę Eliza popraw po swojemu

Drogi człowieku,
Jestem na świecie od 2 tygodni a już się mówi o moim przejściu za tęczowy most. Ale ja nie chce się tam wybierać, jeszcze jest na to dla mnie za wcześnie. Chciałbym poznać świat, zrozumieć go, chciałbym poznać ludzi i odnaleźć swojego człowieka, który pewnie gdzieś już na mnie czeka. Chciałabym aby życie okazało się dla mnie łaskawsze i pozwoliło spędzić tutaj trochę czasu. Chciałbym ten czas podzielić z przyjacielem. Nie jestem jednak pewien czy uda mi się tego doczekać, bo nie możemy zostać u mamy, a i w domach dla zwierząt nie ma dla nas miejsca. A może Ty dobry człowieku jesteś moim przyjacielem? A może jest nim dobry człowiek którego Ty znasz?
Jestem jeszcze maluchem, niewiele wiem o świecie, ale wiem jedno – moja jedyną szansa jest człowiek. Potrafię się odwdzięczyć swoją miłością i przywiązaniem tylko ktoś musi dać mi szansę aby stąpać po ziemi i odłożyć podróż za tęczowy most na inny czas.

Kontakt do Ani: danczak.a@gmail.com

lub jeśli pilne tel. do „Miła od Gucia” 694 409 059

Posted

Tak podaję telefon Ani
604 411 161

i informacja z ostatniej chwili
Są gotowi oddać sunię razem ze szczeniaczkami gdyby sie znalazł dom tymczasowy.

My basseciarze poprosiliśmy Anię, aby w naszym imieniu kupiła jakieś legowisko, kołdrę dla suni i szczeniaczków no i jakąś karmę, ona przecież karmi maluchy. A my pokryjemy koszty.
Nie mogę patrzeć na ten mizerny kocyk

Posted

Miła - cosik takiego dopisałam - zobacz czy oki:

[FONT=Verdana]Kolejny dowód braku ludzkiej odpowiedzialności ... Sunia urodziła 4 śliczne malce, właściciele zamiast pomyśleć o antykoncepcji dla suki będą bawić się teraz w Boga i wydawać wyroki śmierci na psie dzieci ... Jeśli nie znajdą się dla nich domki, zagrozili „likwidacją” szczeniąt. [/FONT]
[FONT=Verdana]
Matką szczeniaków jest średniej wielkości sunia, praktycznie cała biała z czarnymi nielicznymi łatkami. Maluszki w tej chwili mają 2 tygodnie i są ślicznymi klusiami – białymi w czarne łatki. Do odbioru będą za jakieś 4-5 tygodni (ok. początku czerwca).[/FONT]
[FONT=Verdana]Pieski są Nowym Mieście (mała miejscowość pod Warszawą).

[/FONT][FONT=Verdana]Oto list maluchów ... list do dobrego człowieka ...[/FONT]
[FONT=Verdana]
Drogi człowieku,
Jestem na świecie od 2 tygodni a już się mówi o moim przejściu za tęczowy most. Ale ja nie chce się tam wybierać, jeszcze jest na to dla mnie za wcześnie. Chciałbym poznać świat, zrozumieć go, chciałbym poznać ludzi i odnaleźć swojego człowieka, który pewnie gdzieś już na mnie czeka. Chciałabym aby życie okazało się dla mnie łaskawsze i pozwoliło spędzić tutaj trochę czasu. Chciałbym ten czas podzielić z przyjacielem. Nie jestem jednak pewien czy uda mi się tego doczekać, bo nie możemy zostać u mamy, a i w domach dla zwierząt nie ma dla nas miejsca. A może Ty dobry człowieku jesteś moim przyjacielem? A może jest nim dobry człowiek którego Ty znasz?
Jestem jeszcze maluchem, niewiele wiem o świecie, ale wiem jedno – moja jedyną szansa jest człowiek. Potrafię się odwdzięczyć swoją miłością i przywiązaniem tylko ktoś musi dać mi szansę aby stąpać po ziemi i odłożyć podróż za tęczowy most na inny czas.
[/FONT]
[FONT=Verdana]Kontakt do Ani: danczak.a@gmail.com
[/FONT]tel. 604 411 161

[FONT=Verdana]lub jeśli pilne tel. do „Miła od Gucia” 694 409 059[/FONT]

Posted

dziękujemy bardzoooo

cyt. Ani
Wg. właścicielki na razie sunia ma zapewnione wystarczające warunki oraz pożywienie. Zapewniłam ją, że w razie gdyby jednak potrzebowali to my jestesmy gotowi pomóc materialnie. Oddzielili sunie od pozostałych psiaków, z których jeden troche dokuczal (jakiś młodziak).
Trudno mi się narzucać z pomocą.
Maluszki jeszcze sa ślepe. nie wiem jeszcze tez jaka płeć, ma to sprawdzić.
Moim zdaniem pośród 4 szczeniorków na pewno będą pieski i suńki - chyba się nie zdarza aby cały miot był jednej płci..?