Jump to content
Dogomania

Recommended Posts

Posted

[quote name='Quetzalcoatl']Czy ktoś na forum używał sabunolu w walce z kleszczami i pchłami?
http://animalia.pl/produkt.php?kat=167&id=3969
cena wydaje się fajna, natomiast szkoda by było kupować, gdyby tylko na fajnej cenie miało się skończyć.:cool1:
Popatrz na dawkowanie. Jak porównasz ceny np. z Fiprexem (sprawdzony co do działania) to wychodzi sporo drożej. Ja za 3 pipety Fiprexu dla 20-40 kg. płacę 55zł. Może przy małych psach się opłaca (nie znam cen dla małych), dla mojej 60kg. najtaniej (a skutecznie) obecnie wychodzi Fiprex.

Posted

tufi napisał(a):
Niufa - advantix nie bedzie jednak tanszy? Ja za pipete na 25-40kg place 23zl, za 10-25kg 21zl - jak Ty rozplanowujesz dawki?

Ta cena 55zl jest za 3 pipety. 55/3=18,33 - tak więc taniej od advantixu.;)
Ja podaję 2 pipety dla 2 psów. Jeden waży 60kg, a drugi 10-12kg. Odmierzam strzykawką dawkę dla małego psiaka, a pozostałą resztą + jedną całą pipetą "traktuję" moją nowofundlandkę. Tak samo robiłam wcześniej z Advantixem, ale Fiprex jest tańszy a na mojej suce działa tak samo. Przy przeliczeniu cenowym "jednorazowa akcja" kosztuje ok.37zł. - Fiprex, 46zł-Advantix.

Posted

No własnie to też mnie zastanwiało....
w krakvecie 1 ml fiprexu kosztuje 16plnów a 4 ml - 21. Czyli spokojnie mogę rozparcelować 4 ml na dwa burki zamiast kupować mniejsze buteleczki?:-o
Niufa ty tak robisz o ile dobrze zrozumiałam?

Posted

Quetzalcoatl napisał(a):
No własnie to też mnie zastanwiało....
w krakvecie 1 ml fiprexu kosztuje 16plnów a 4 ml - 21. Czyli spokojnie mogę rozparcelować 4 ml na dwa burki zamiast kupować mniejsze buteleczki?:-o
Niufa ty tak robisz o ile dobrze zrozumiałam?

Tak właśnie robię (już 2 czy 3ci sezon) i to nie na własną rękę, ale za radą lek. wet. Ważne jest tylko dokładne dzielenie jeśli psy mają różną wagę, oraz zużycie otwartego opakowania od razu. Ostatnio jak stosowałam Fiprex na dwa nowofundlandy o podobnej wadze to po prostu każdy dostał po 1,5 pipety. Przy mniejszych psach trzeba troche pokombinować z dzieleniem dawki (bo zwróć uwagę na dużą "tolerancję" tj.20-40kg), ale spokojnie można to robić. Radziłabym za pierwszym razem poprosić o pomoc lekarza wet. szczególnie,ze skuteczność przy tej samej dawce jest to uzalezniona też od np. rodzaju i długości włosa.

• 4 weeks later...